Pľundrové cesto

Pľundrové cesto - maslové (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Toto cesto pľundrové je jemné, mäkučké, fajnové. Ja som už jeden recept na pľundrové cesto pridala: https://varecha.pravda.sk/recepty/plundrove-cesto-fotorecept/64334- recept.html, je to iný postup.

10
porcií
40 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si suroviny. Namiesto čerstvého doždia sa môže použiť aj 1 ks sušené Dr.Oetker.
  2. Do misky si dáme všetky suroviny okrem masla a vypracujeme hladké cesto. Kto má na to stroj, tak si prácu uľahčí, ak ručne, tak treba poriadne vypracovať. V mojom prípade to vymiešal robot.
  3. Potom som cesto vybrala do misky, ktorú dom trocha potrela olejom. Cesto nechám na teplom mieste vykysnúť.
  4. Keď cesto pekne vykysne, vyklopím ho na pomúčenú dosku
  5. a rozdelím na 9 - 10 častí. Môže byť aj viac.
  6. Z každej utvorím guľku a nechám asi 5 min. podkysnuť.
  7. Každú guľku potom rozvaľkám na kruh s priemerom asi na 20 - 25 cm a uložím vedľa.
  8. Kolieska si rozložím, okrem jedného, ktoré pôjde navrch a na každé nastrúham na veľkých slzách na strúhadle trocha masla tak, aby mi ostalo ešte asi 5 g. Maslo sa môže strúhať aj tak, že si postupne ukladám cestá na seba a struhám na ne maslo.
  9. Potom cestá uložím jedno na druhé a vrchné zakryjem čistým cestom. Rukami trocha cesto roztlačím
  10. a rozvaľkám asi na 1 cm. Navrch nastrúham zvyšok masla a stočím do rolky. V prípade, že nestočím, tak iba pokrájam na kocky a plním.
  11. Rolku pokrájam asi na kolieska hrubé 2,5 cm.
  12. Každé koliesko v strede trocha zatlačím, vytvorí sa jamka a do nej dám trocha plnky. Kraje kolieska pozatláčam, aby sa plnka uzatvorila. Plnku si môžete urobiť ľubovoľnú, podľa svojej chuti. Ja som použila tvarohovú. Cesto je tak fajné, že aj bez plnky je chutné.
  13. Ukladám na plech uzatvorenou časťou. Potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.
  14. Upečené sa krásne listujú. Dobrú chuť.