Foto: mariamka
Mrkvovú vňať zatiaľ u nás konzumoval len náš domáci ušatý miláčik. Nakoľko to väčšinou nestíha všetko pojesť, tak ma napadlo využiť ju aj pre Zobraziť celý popisMrkvovú vňať zatiaľ u nás konzumoval len náš domáci ušatý miláčik. Nakoľko to väčšinou nestíha všetko pojesť, tak ma napadlo využiť ju aj pre nás - jeho pánkov. Najskôr som si však pogúglila, či je to vhodné a píšu, že je. Dokonca vraj obsahuje viac živín a prospešných látok ako samotná mrkva (vit. C, betakarotén, draslík, vápnik, horčík, vitamín K, chlorofyl, antioxidanty :)). Mala by byť ale zdravá, z overených zdrojov. Reďkovkovú vňať nám už dostatočne predstavila Eldina, takže poďme na to.
porcií
na 200 °C
Suroviny
5 - 6 ks (alebo starší chlieb) |
|
3 - 4 ks |
|
1 - 2 zväzok |
|
4 - 5 cm |
|
1 - 2 PL |
|
(voda teplá, mlieko) |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
2 - 3 strúčiky |
|
|
|
Na vymastenie plechu: | |
masť, olej, slanina |
|
Postup
-
1
Vňate, ak sú zavädnuté, stačí na chvíľu ponoriť do studenej vody.
-
2
Kým nám vňate "ožívajú", nakrájame a namočíme pečivo. Mala som zhodou okolností odloženú vodu z varených zemiakov, tak som použila tú /zas ďalší tip na jej využitie/. Na 6 rohlíkov asi pol litra tejto vody.
-
3
Vňate scedíme a pokrájame. Pridáme k rohlíkom. Ja som ich už nežmýkala, bolo to vláčne akurát.
-
4
Pridáme vajce a už tradičné pochutiny: soľ, mleté čierne korenie, cesnak. Mne sa tam žiadalo ešte niečo na oživenie, tak som pridala kôru z pol citróna a olivový olej na vstrebanie vit. A. To už mám zažité, kde je mrkva, patrí tuk.
-
5
Spracujeme na homogénnu hmotu.
-
6
Zapekaciu nádobu vymastíme. Ja som vyskladala plátkami slaniny. Ako som sa pri tom gúglení dočítala: "Dĺžka ľudského života by narástla míľovými krokmi, keby listová zelenina voňala tak dobre, ako slanina." (Dough Larson) - vtipné a zároveň múdre, tak prečo tam okrem toho smradu nenechať aj niečo z chuti? :) Inak, musím priznať, bolo to aj trošku z vypočítavosti, moji chlapi, keď cítia slaninu, zblajznú všetko :).
-
7
Navrstvíme to naše zelené čudo.
-
8
Pečieme cca 30 min. na 200 °C, k záveru môžeme posypať syrom /mala som zrovna doma údený/. Zapečte si to podľa svojej chute, najlepšie trošku do chrumkava :)
-
9
Chutí dobre samostatne, ale je vhodná aj ako príloha. U nás bola ku krkovičke na čiernom pive. Chutilo. Ak ste už varili s podobným "odpadom", dajte vedieť, rada sa inšpirujem.
cmuk , cítim sa polichotenodojatá
a to jedlo je nielen krásne, ale aj chutné
baby dodatocne pekne dakujem za dalsie zastavenia :) @eviana @marianne @janger ,,
@marianka ani netusis, aku smutnu dohru mal tento recept, resp. len zhoda nahod,,, milacik je uz v nebicku ,,,,,,,,,,,,