Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 5. mája 2014
Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept)
Foto: mariamka

Mrkvovú vňať zatiaľ u nás konzumoval len náš domáci ušatý miláčik. Nakoľko to väčšinou nestíha všetko pojesť, tak ma napadlo využiť ju aj pre Zobraziť celý popisMrkvovú vňať zatiaľ u nás konzumoval len náš domáci ušatý miláčik. Nakoľko to väčšinou nestíha všetko pojesť, tak ma napadlo využiť ju aj pre nás - jeho pánkov. Najskôr som si však pogúglila, či je to vhodné a píšu, že je. Dokonca vraj obsahuje viac živín a prospešných látok ako samotná mrkva (vit. C, betakarotén, draslík, vápnik, horčík, vitamín K, chlorofyl, antioxidanty :)). Mala by byť ale zdravá, z overených zdrojov. Reďkovkovú vňať nám už dostatočne predstavila Eldina, takže poďme na to.

6-8
porcií
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

5 - 6 ks (alebo starší chlieb)
3 - 4 ks
1 - 2 zväzok
4 - 5 cm
1 - 2 PL
 (voda teplá, mlieko)
1 ks
2 - 3 strúčiky
Na vymastenie plechu:
 masť, olej, slanina




Postup

  1. 1

    Vňate, ak sú zavädnuté, stačí na chvíľu ponoriť do studenej vody.

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým nám vňate "ožívajú", nakrájame a namočíme pečivo. Mala som zhodou okolností odloženú vodu z varených zemiakov, tak som použila tú /zas ďalší tip na jej využitie/. Na 6 rohlíkov asi pol litra tejto vody.

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vňate scedíme a pokrájame. Pridáme k rohlíkom. Ja som ich už nežmýkala, bolo to vláčne akurát.

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme vajce a už tradičné pochutiny: soľ, mleté čierne korenie, cesnak. Mne sa tam žiadalo ešte niečo na oživenie, tak som pridala kôru z pol citróna a olivový olej na vstrebanie vit. A. To už mám zažité, kde je mrkva, patrí tuk.

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spracujeme na homogénnu hmotu.

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapekaciu nádobu vymastíme. Ja som vyskladala plátkami slaniny. Ako som sa pri tom gúglení dočítala: "Dĺžka ľudského života by narástla míľovými krokmi, keby listová zelenina voňala tak dobre, ako slanina." (Dough Larson) - vtipné a zároveň múdre, tak prečo tam okrem toho smradu nenechať aj niečo z chuti? :) Inak, musím priznať, bolo to aj trošku z vypočítavosti, moji chlapi, keď cítia slaninu, zblajznú všetko :).

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Navrstvíme to naše zelené čudo.

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme cca 30 min. na 200 °C, k záveru môžeme posypať syrom /mala som zrovna doma údený/. Zapečte si to podľa svojej chute, najlepšie trošku do chrumkava :)

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chutí dobre samostatne, ale je vhodná aj ako príloha. U nás bola ku krkovičke na čiernom pive. Chutilo. Ak ste už varili s podobným "odpadom", dajte vedieť, rada sa inšpirujem.

    Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

cesminaz
Krasne naservirovane @mariamka ;-) a urcite aj chutne! Predbehla si ma co sa tyka receptu s mrkvovou vnatou :-)) ja som chcela pockat,kym mi v zahrade narastie :-) Aj my ju vyuzivame,ma fakt vela vitaminov a je zdrava.Davame ju nielen do zelenych salatou,ale aj do zemiakovych salatov atd.. Tvoj receptik si ukladam,velmi sa mi paci ;-D
mariamka
@cesminaz az je divne, ako clovek zlozito rozmysla a tie jednoduche veci ma "pod nosom" :)) dakujem a urcite sa tesim na tvoje recepty :)
safran
teším sa trendu zelených vňatí, bezodpadových technológií a tiež sa chystám pridať recept zo suroviny, ktorú mnohé gazdinky vyhadzujú... aj u nás je to tak, že svoje kreácie pre chlapa treba ovoňať aspoň slaninkou :-)
izabella929
už na prvý pohľad krásny farebný a veľmi chutne vyzerajúci recept...veľmi sa mi páči...)
kukulienka71
@mariamka ,krásne foto,chuťovo iste bomba,ked si tam dala cesnak aj citr.kôru,mne by to šmakovalo. Zaujímavé veci sa tu dozvedám! Aj ked sa niektoré vitamínky pečením stratia,iste ich tam ešte dosť zostane,takže ukladám a chválim:-)
alex37
@mariamka , no si ma dostala teda, keby nebolo tolko hodin a v zahrade tma...tak rovno idem na to :-), milujem taketo "origos" napady :-) skeléééé, úžasné, stojí za vyskúšanie...ukladam a dam vediet ;-)
gabriele
ohromne jedlo...vyborne si ho skombinovala aj pekne naaranzovala...a ked tam je aj slaninka, tak to naozaj nema chybu :)... ja som tiez burinarka :)...redkovkovu vnat sem-tam pouzivam, ale mrkvovu som este neskusala
eviana
Skvelá gazdiná všetko schosnuje milá @mariamka... chválim a možno nenápadným spôsobom niekedy aj ja vyskúšam... pridám slaninku, pečienku, mäsko... na oklamanie mojich chlapov... istím si recept v KK :)
marianne
a usatemu milacikovi si z toho dala?ked si mu veceru strestala?:-)) vyborne @mariamka ,ja tiez vselijake travy miesam,ale mrkvou vnatou som este nerobila a mam peknu hriadku mrkve,tak vyproobujem:-)
janger
@mariamka , a ja to vzdy vyhadzujem, tu mrkvovu vnat. Som ja ale somar ;-). Nevedela som, ze je to jedle. Budem to musiet niekedy vyskusat. Tak som sa teraz docitala, ze je dobra napriklad proti zacpe a vyvar pomaha na afty v ustach. Nuz, tato tvoja plnka vyzera velmi chutne :-).
eldina
srdečná vďaka za spomenutie...je fajn, ked vidím, že moje písačky majú význam!!.
cmuk , cítim sa polichotenodojatá
a to jedlo je nielen krásne, ale aj chutné
mariamka
netusim @eldinka ako si sa k tomu spomenutiu dostala /notifikacie z receptov nechodia/, ale som rada :) ved je zasluzena ta tvoja vychova, sledujem a vazim si to :)
baby dodatocne pekne dakujem za dalsie zastavenia :) @eviana @marianne @janger ,,
@marianka ani netusis, aku smutnu dohru mal tento recept, resp. len zhoda nahod,,, milacik je uz v nebicku ,,,,,,,,,,,,
cesminaz
Mila @mariamka hlasim sa :-) Robila som tvoj receptik este v lete,ale mala som mensi problem s pridavanim fotiek,ale uz mi to riadne funguje :-) takze sa ti mozem "dokazovo" pochvalit ;-)) Sice sa mi to nepodarilo ako tebe,ale bolo to chutne,dakujem!


mariamka
prosim ta, co sa ti nepodarilo??! lepsie ako mne, mas to aspon kompaktnejsie :) milejsia @cesminka som veelmi rada, za tvoju odvahu aj ochotu bojovat s tym pridanim fotiek, vnatkam zdar :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia