Plnený kysnutý marhuľový koláč
Foto: kucharocka123
Chutný letný marhuľový koláč, výborný na prázdninové výlety pre celú rodinu. Môžeme ho naplniť makom, tvarohom alebo aj obidvoma plnkami súčasne.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
1 PL |
|
štipka |
|
200 ml (vlažné) |
|
15 g čerstvé |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
Náplň maková: | |
150 g mletý |
|
1-2 PL |
|
1 bal. |
|
podľa potreby (horúce) |
|
Náplň tvarohová: | |
250 g |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
Okrem toho: | |
čerstvé |
|
(na posypanie marhúľ) |
|
Na posypanie koláča: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme náplne. Tvaroh popučíme vidličkou, pridáme vanilkový cukor, žĺtok a plnku zahustíme pudingovým práškom.
- 2
Makovú náplň pripravíme zmiešaním mletého maku, škoricového cukru a lekváru, ktoré zalejeme horúcim mliekom podľa potreby. Môžeme 1 minútu, za stáleho miešania, aj povariť. Vymiešame hustejšiu, ale vláčnu a šťavnatú náplň, ktorú necháme vychladnúť.
- 3
Na kysnuté cesto si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka pridáme 1 ČL lyžičku kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Zamiešame, odložíme bokom na cca 10 minút a necháme vykysnúť.
- 4
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, vajce, rastlinný olej, kvások, zvyšné mlieko a vypracujeme cesto. Nádobu zakryjeme potravinárskou fóliou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
- 5
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, rozdelíme cukrárskou kartou na 2 časti a upravíme do tvaru bochníčkov. Každý rozvaľkáme na tenší okrúhly plát o priemere rozkladacej tortovej formy (cca 28 cm). Na dno formy, vyloženej papierom na pečenie s bokmi natretými maslom, uložíme jeden plát cesta, naň navrstvíme makovú, následne tvarohovú náplň a prikryjeme druhým plátom cesta.
- 6
Na vrch koláča poukladáme marhule pokrájané na štvrtinky, posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút alebo podľa skúseností so svojou rúrou.
- 7
Upečený koláč vo forme preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
- 8
Hotový posypeme práškovým cukrom, pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Tiež marhuľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem zo ❤️
Ďakujem pekne.
Ďakujem za pekný komentár.
Veľká vďaka.
Dakujeeem