Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Plnený kysnutý marhuľový koláč

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 12. augusta 2024

Chutný letný marhuľový koláč, výborný na prázdninové výlety pre celú rodinu. Môžeme ho naplniť makom, tvarohom alebo aj obidvoma plnkami súčasne.

12
porcií
75 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
1 PL
 štipka
200 ml (vlažné)
15 g čerstvé
1 ks
1 PL
Náplň maková:
150 g mletý
1-2 PL
1 bal.
podľa potreby (horúce)
Náplň tvarohová:
250 g
1 bal.
1 ks
1 PL
Okrem toho:
 čerstvé
 (na posypanie marhúľ)
Na posypanie koláča:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme náplne. Tvaroh popučíme vidličkou, pridáme vanilkový cukor, žĺtok a plnku zahustíme pudingovým práškom.

  2. 2

    Makovú náplň pripravíme zmiešaním mletého maku, škoricového cukru a lekváru, ktoré zalejeme horúcim mliekom podľa potreby. Môžeme 1 minútu, za stáleho miešania, aj povariť. Vymiešame hustejšiu, ale vláčnu a šťavnatú náplň, ktorú necháme vychladnúť.

  3. 3

    Na kysnuté cesto si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka pridáme 1 ČL lyžičku kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Zamiešame, odložíme bokom na cca 10 minút a necháme vykysnúť.

  4. 4

    Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, vajce, rastlinný olej, kvások, zvyšné mlieko a vypracujeme cesto. Nádobu zakryjeme potravinárskou fóliou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.

  5. 5

    Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, rozdelíme cukrárskou kartou na 2 časti a upravíme do tvaru bochníčkov. Každý rozvaľkáme na tenší okrúhly plát o priemere rozkladacej tortovej formy (cca 28 cm). Na dno formy, vyloženej papierom na pečenie s bokmi natretými maslom, uložíme jeden plát cesta, naň navrstvíme makovú, následne tvarohovú náplň a prikryjeme druhým plátom cesta.

  6. 6

    Na vrch koláča poukladáme marhule pokrájané na štvrtinky, posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút alebo podľa skúseností so svojou rúrou.

  7. 7

    Upečený koláč vo forme preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

    Plnený kysnutý marhuľový koláč - obrázok 7
  8. 8

    Hotový posypeme práškovým cukrom, pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

    Plnený kysnutý marhuľový koláč - obrázok 8

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia