Marhuľový koláč
Plnený kysnutý marhuľový koláč
Autor receptu: kucharocka123
Chutný letný marhuľový koláč, výborný na prázdninové výlety pre celú rodinu. Môžeme ho naplniť makom, tvarohom alebo aj obidvoma plnkami súčasne.
12 porcií |
75 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme náplne.
Tvaroh popučíme vidličkou, pridáme vanilkový cukor, žĺtok a plnku zahustíme pudingovým práškom.
- Makovú náplň pripravíme zmiešaním mletého maku, škoricového cukru a lekváru, ktoré zalejeme horúcim mliekom podľa potreby. Môžeme 1 minútu, za stáleho miešania, aj povariť. Vymiešame hustejšiu, ale vláčnu a šťavnatú náplň, ktorú necháme vychladnúť.
- Na kysnuté cesto si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka pridáme 1 ČL lyžičku kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Zamiešame, odložíme bokom na cca 10 minút a necháme vykysnúť.
- Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, vajce, rastlinný olej, kvások, zvyšné mlieko a vypracujeme cesto. Nádobu zakryjeme potravinárskou fóliou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, rozdelíme cukrárskou kartou na 2 časti a upravíme do tvaru bochníčkov. Každý rozvaľkáme na tenší okrúhly plát o priemere rozkladacej tortovej formy (cca 28 cm). Na dno formy, vyloženej papierom na pečenie s bokmi natretými maslom, uložíme jeden plát cesta, naň navrstvíme makovú, následne tvarohovú náplň a prikryjeme druhým plátom cesta.
- Na vrch koláča poukladáme marhule pokrájané na štvrtinky, posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút alebo podľa skúseností so svojou rúrou.
- Upečený koláč vo forme preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
- Hotový posypeme práškovým cukrom, pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!