Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduche,lacne a chutne :-) Je to nieco ako plnene zemiakove pagáče.Plnka je variabilna..
porcií
tepelná úprava
Postup
-
1
Odvazime si 900g zemiakov,ktore nasledne ocistime,pokrajame a nechame uvarit.Po uvareni ich popucime a nechame vychladnut..
-
2
Do misky dame obe muky,sol a premiesame to lyzicou.Potom pridame popucene zemiaky,ktore rukami dobre spracujeme najprv s mukou.Bude to vypadat skoro ako mrvenicka :-) Potom pridame vodu v ktorej sme rozmiesali kvasnice+1kl cukru..
-
3
Cesto poriadne premackame a miesime dovtedy,kym nepopije vsetku vodu a kym sa suroviny celkom nespoja.Dostaneme take polomäkke,lepkavejsie cesto.Nasledne cesto uz len posypeme trochou muky a upravime(bez miesenia) do tvaru bochnika a zakryjeme utierkou.Takto nechame cesto na teplejsom mieste vykysnut cca.1 az 1,5hodinu..
-
4
Zatial si pripravime plnku.Kedze mame vela cherry paradajok a bazalky,tak som sa rozhodla ich vyuzit na plnku.Paradajky umyjeme,prekrojime na polovicu,nakrajame na drobno bazalku a pridame 4-5 strucikov nastruhaneho cesnaku.Je to vynikajuca kombinacia,ktoru pouzivaju najmä Taliani :-) Solit budeme tesne pred plnenim cesta,zatial to dame bokom..
-
5
Tu je uz nakysnute cesto :-)
-
6
Cesto si vyklopime na pomucenu dosku a urobime valec.Nasledne valec prekrojime na 2 rovnake casti cez polovicu.. S cestom pracujeme bez miesenia uzaj dalej.. Takze..najprv roztapkame cesto rukami..
-
7
..potom ho rozvalkame na hrubku 6mm a to iste zopakujeme aj s druhym cestom..
-
8
Zoberieme nozik a opacnou stranou (nie ostrou) si s lahkym pritlacenim oznacime na ceste kocky.Je to lahsia orientacia,co sa tyka plnenia :-)
-
9
Vysli mi presne 20 kociek.Po oznaceni,dame do stredu kazdej kocky asi 1PL plnky.Nech jej nieje ani malo,ale ani privela,aby sa cesto nepremocilo.Ja som davala 4-5 poloviciek paradajok do jednej kocky,ale ak chcete davajte kludne od oka :-) Plnku nezabudnite pred plnenim osolit..
-
10
Teraz si druhe cesto nakrutime na valok,aby sme ho lahsie vedeli preniest...
-
11
a prikryjeme nim uz nase naplnene cesto.Odkrucame a prikryvame opatrne,aby sme tie paradajky nepopohynali z miesta :-)
-
12
Potom prstami dobre postlacame najprv cely kraj dookola,aby sa nam cesta spojili..
-
13
Nasledne postlacame aj zvlast medzi kazdym radom.Najprv jednym smerom..
-
14
..a potom aj druhym.Takto "krizom-krazom" az nam vzniknu pekne kocky- vankúšiky :-)
-
15
Vankúšiky pokrajame,aby sa vedeli od seba oddelit.Ja som krajala kolieskom na Pizzu :-)
-
16
Cesto som po jednom porozoberala a rozkladla trocha dalej od seba na pomucenu dosku...
-
17
Rozohrejeme si panvicu (teflonovu) a poukladame do nej nase vankúšiky.Zakryjeme pokrievkou a pecieme celkom na sucho,bez oleja. Pecieme na mensom ohni,aby cesto mohlo vykysnut a pekne sa upiect.Ja som piekla v Pizzamatiku na cisle 2/3 ,cize na mensom ohni 5-6 minut..Sledovala som tentokrat hodiny :-)
-
18
Po 5-6ich minutach vankúšiky pootacame a pecieme zakryte znova 5-6minut..
-
19
Po upeceni,este horuce potrieme kuskom masla :-) Staci potriet len tu opecenu cast.Su pekne hrube,kedze pocas pecenia este krasne nakysli ;-P Priemer maju 7-8cm ..
-
20
Taketo zemiakove Vankúšiky-Pampúšiky su chutovo velmi dobre a aj velmi jednoduche na pripravu :-) Plnku si mozte zvolit lubovolnu.Komu co chuti,alebo kto co ma v zahrade ;-)) Cesto je mäkkucke,nadychane a velmi dobre aj na druhy den.Taketo plnene pampusky sa hodia k polievke,k privarku,k salatu alebo len tak samotne.Su vyborne teple aj studene :-) Dobru chut :-)
@cezminka , snad ani pravda nie je:-) toto je fantazia, akurat pre mna stvorene, kedy to baby stihate?..aj ja chcem. Idem zakvasit z polovicnej davky, vecer upeciem, neda sa svietit...
musim vyhodit vsetky zrkadla :-(
mne okazite prebehla hlavou bryndza slanina klobaska :-)
alebo mlete masko
slniecka tu mame pomenej, takze paradajky mam tak 2-3 denne :-(
ale ja nieco vymyslim, paci sa mi tento sposob :-)
Jeden recept krajší ako druhý.
5*