Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. augusta 2015
Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduche,lacne a chutne :-) Je to nieco ako plnene zemiakove pagáče.Plnka je variabilna..

20ks
porcií
10-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
200 g
900 g
4 dl
50 g
1,5 PL
Plnka:
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odvazime si 900g zemiakov,ktore nasledne ocistime,pokrajame a nechame uvarit.Po uvareni ich popucime a nechame vychladnut..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dame obe muky,sol a premiesame to lyzicou.Potom pridame popucene zemiaky,ktore rukami dobre spracujeme najprv s mukou.Bude to vypadat skoro ako mrvenicka :-) Potom pridame vodu v ktorej sme rozmiesali kvasnice+1kl cukru..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto poriadne premackame a miesime dovtedy,kym nepopije vsetku vodu a kym sa suroviny celkom nespoja.Dostaneme take polomäkke,lepkavejsie cesto.Nasledne cesto uz len posypeme trochou muky a upravime(bez miesenia) do tvaru bochnika a zakryjeme utierkou.Takto nechame cesto na teplejsom mieste vykysnut cca.1 az 1,5hodinu..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatial si pripravime plnku.Kedze mame vela cherry paradajok a bazalky,tak som sa rozhodla ich vyuzit na plnku.Paradajky umyjeme,prekrojime na polovicu,nakrajame na drobno bazalku a pridame 4-5 strucikov nastruhaneho cesnaku.Je to vynikajuca kombinacia,ktoru pouzivaju najmä Taliani :-) Solit budeme tesne pred plnenim cesta,zatial to dame bokom..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je uz nakysnute cesto :-)

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto si vyklopime na pomucenu dosku a urobime valec.Nasledne valec prekrojime na 2 rovnake casti cez polovicu.. S cestom pracujeme bez miesenia uzaj dalej.. Takze..najprv roztapkame cesto rukami..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..potom ho rozvalkame na hrubku 6mm a to iste zopakujeme aj s druhym cestom..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zoberieme nozik a opacnou stranou (nie ostrou) si s lahkym pritlacenim oznacime na ceste kocky.Je to lahsia orientacia,co sa tyka plnenia :-)

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vysli mi presne 20 kociek.Po oznaceni,dame do stredu kazdej kocky asi 1PL plnky.Nech jej nieje ani malo,ale ani privela,aby sa cesto nepremocilo.Ja som davala 4-5 poloviciek paradajok do jednej kocky,ale ak chcete davajte kludne od oka :-) Plnku nezabudnite pred plnenim osolit..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz si druhe cesto nakrutime na valok,aby sme ho lahsie vedeli preniest...

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a prikryjeme nim uz nase naplnene cesto.Odkrucame a prikryvame opatrne,aby sme tie paradajky nepopohynali z miesta :-)

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom prstami dobre postlacame najprv cely kraj dookola,aby sa nam cesta spojili..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nasledne postlacame aj zvlast medzi kazdym radom.Najprv jednym smerom..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..a potom aj druhym.Takto "krizom-krazom" az nam vzniknu pekne kocky- vankúšiky :-)

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vankúšiky pokrajame,aby sa vedeli od seba oddelit.Ja som krajala kolieskom na Pizzu :-)

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Cesto som po jednom porozoberala a rozkladla trocha dalej od seba na pomucenu dosku...

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Rozohrejeme si panvicu (teflonovu) a poukladame do nej nase vankúšiky.Zakryjeme pokrievkou a pecieme celkom na sucho,bez oleja. Pecieme na mensom ohni,aby cesto mohlo vykysnut a pekne sa upiect.Ja som piekla v Pizzamatiku na cisle 2/3 ,cize na mensom ohni 5-6 minut..Sledovala som tentokrat hodiny :-)

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Po 5-6ich minutach vankúšiky pootacame a pecieme zakryte znova 5-6minut..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Po upeceni,este horuce potrieme kuskom masla :-) Staci potriet len tu opecenu cast.Su pekne hrube,kedze pocas pecenia este krasne nakysli ;-P Priemer maju 7-8cm ..

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Taketo zemiakove Vankúšiky-Pampúšiky su chutovo velmi dobre a aj velmi jednoduche na pripravu :-) Plnku si mozte zvolit lubovolnu.Komu co chuti,alebo kto co ma v zahrade ;-)) Cesto je mäkkucke,nadychane a velmi dobre aj na druhy den.Taketo plnene pampusky sa hodia k polievke,k privarku,k salatu alebo len tak samotne.Su vyborne teple aj studene :-) Dobru chut :-)

    Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

32 komentárov k receptu
Zasa jeden recept ktory u nas urcite zaboduje .Krasne ! Najviac sa mi pacia fotky 10 a 11 - uz len kvoli nim sa ten recept oplati otvarat :-) Viem si to predstavit aj ako samostatne jedlo .
Jezinenko zlaty, co tu ty vyvadzas s tymi dobrotami
@cezminka , snad ani pravda nie je:-) toto je fantazia, akurat pre mna stvorene, kedy to baby stihate?..aj ja chcem. Idem zakvasit z polovicnej davky, vecer upeciem, neda sa svietit...
sismarjaaaa !
musim vyhodit vsetky zrkadla :-(
mne okazite prebehla hlavou bryndza slanina klobaska :-)
alebo mlete masko
slniecka tu mame pomenej, takze paradajky mam tak 2-3 denne :-(
ale ja nieco vymyslim, paci sa mi tento sposob :-)
Velmi pekne dakujem vsetkym za mile slova a komentiky :-) som rada,ze sa receptik paci. @marianne mila,budem rada ak vyskusas :-) a dufam ze das vediet ako chutili ;-) Mila @smejkad si ma pobavila tvojim komentarom :-)) Co sa tyka plnky,mlete maso by som tam asi nedavala,lebo toto je dost jemne cesto a neviem ci by sa ti nerozmocilo.Jedine ak by si to mlete maso uz dopredu najprv tepelne upravila,lebo ked das surovu zmes masa,tak ta pusti stavu a toto cesto asi tu stavu neunesie :-) Na masovu plnku je to cesto v druhom recepte :-)
Famózne. To už ani nie je jedlo, ale umelecké dielo. A fotky 10 a 11 vyzerajú skôr ako nejaký krásny vyšívaný vankúšik, alebo dečka. Tu by sa mi hodilo hodnotenie ako v krasokorčuľovaní kedysi - technika a umelecký prejav. Oboje by bolo za plný počet. Takto môžem dať len 5 a KK.
Hneď poobede som zamiesila cesto.Vykysnuté som schovala do chladničky-"nestihačka" pre prácu,ale večer som robila....do časti som pridala aj mozarellu a boli SUPER..Možno aj plesňový syr by sa dal použiť.Určite aj inú kombináciu paradajky a .....vyskúšam.
Mila @havino piect kysnute cesto na panvici je naozaj straaasne jednoduche! Musis piect na malom-mensom ohni a zakryte pokrievkou :-) Podla toho,ako kysne a nadvyhuje sa odhadnes ze asi ake moze byt zospodu upecene.Kysnute sa ti vzdy musi nadvyhnut,vtedy sa spravne pecie a nebude surove.Jeden tip..PPrvych 5minut pec zakryte bez otvarania a az potom sa kukni,aky je spodok upeceny a potom sa rozhodnes,ci este par minutiek alebo staci a otocis :-) @buchtabuchta dakujem velmi pekne za tvoj mili komentar a uznanie :-) @babkamt :-) @babav ano su vynikajuce aj s inymi plnkami :-) @danika59 ..to je z rana naozaj prijemna sprava :-) Tesi ma,ze si s receptom spokojna a ze vam "pampusky" chutili! Dakujem za tvoju odozvu,pekny den ;-P
Nádherné!!! Určite vyskúšam. Na panvici robievam "parené buchty", ale tam panvicu trochu pomastím, nechám buchty pripiecť, nadvihnúť a potom podlejem trochou vody a zakryjem. Tvoj recept skúsim na panvici aj v rúre.
@izabelka dakujem :-) @klaudijana si mila :-) len vyskusaj,su vynikajuce! Ale co ma zaujalo je to,ze ako robis parene buchty.Velmi ma to zaujalo,lebo ja zvyknem robit len klasicky nad parou.Bola by som rada a iste aj iny varechaci,keby si sem pridala svoj recept aj s fotopostupom na parene buchty :-)
Keď budem robiť buchty, tak sa posnažím pofotiť a pridať to sem. Ale všetky kysnuté cestá robím od oka, ale veď každý má svoj overený recept. A ešte jedna vec: buchty neplním a namáčame si ich do zmiešaného kakaa s cukrom a trochou vody.

Pridaj komentár k receptu: