Plnené pudingáče

Autor receptu: havino

Už dobrý mesiac po ich zhliadnutí na Pintereste, aj na FB mi nedali pokoj. Tak som ich upiekla a keďže nám aj veľmi chutili, ukladám si recept sem a vám ponúkam na inšpiráciu.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín vypracujeme hladké, pružné cesto. Odložíme na teplé miesto vykysnúť 50 min. Ked cesto zdvojnásobí objem, preložíme ho na dosku. Cesto sa nelepí, nie je potrebné podsypávať, ja som len rukou potrela silikonovú podložku, zvyk je železná košeľa.
  2. Cesto si v rukách prepracujeme do úhľadného bochníka, následne rozdelíme na polovicu. Z jednej polovice cesta urobíme šúľok, ten rozdelím na poly a každú časť rovnomerne spôsobom na poly a na poly, aby nám vyšli približne rovnaké kúsky. Každý kúsok cesta vyguľkame rukami na šúľok cca 20 cm o priemere 1 cm. No tu musím dopísať, že takú veľkosť som začala prých 5 kúskov, zdali sa mi veľmi malé, tak som jasne, že šulky vyguľala na 40 cm, čo neskôr uvidíte rozdiel vo veľkostiach pudingáčov. Viac sa mi síce páčia tie menšie jednohubky, no ale to by som mala mať svätú trpezlivosť, ktorá mi z času na čas chýba.
  3. Šúľok cesta prehneme na polovicu, prstom si vrch prichytíme a dva konce obtáčame, ako vrkoč. Konce zahneme na spodok. Uložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 30-40 min.
  4. Pokiaľ nám kyslo cesto, uvaríme puding. Do mlieka pridáme vanilkový cukor, ja som dala zrniečka z vanilkového struku a aj samotný struk vyvariť. Do vriaceho mlieka prilejeme rozmiešané v deci mlieku zlaté klasy s pridaním lyžice hladkej múky. Múka pre istotu hustoty pudingu, kedže na dosť veľké množstvo mlieka sa pridáva nie veľa masla, aby si udržal tvar. Uvarený puding necháme vychladnúť a zmiešame ho s vyšľahaným maslom s práškovým cukrom. Dochutíme rumom, ja som aj rumovej príchute kvapla. Odložíme do chladničky.
  5. Nakysnuté potrieme žltkom zmiešaným s troškou mlieka, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Ja som piekla horkovzduchom pri teplote 180 C, 25 min. Upečené, necháme riadne vychladnúť. Vychladnuté prekrojíme, naplníme pudingom a posypeme práškovým cukrom.
  6. Jeden už chýba, no kto to má vydržať? Odporúčam dobre ochutiť cesto, prevoňať ho citrónovou kôrou, vanilkou a tak isto dobre ochutiť krém rumom, alebo rumovou príchuťou a pochutíte si. Na budúce ich upečiem s karamelovým pudingom. Dobrú chuť.