Plnené pečené prasiatko (bôčik) fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 11. decembra 2016
Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept)
Foto: yogicek

Dnes som zase zvolil tepelnú úpravu mäska konfitovaním. Chcel som využiť ochutenú masť z minulého konfitovania. Samozrejme môže sa to piecť aj klasickým spôsobom. Dnes je to jednoduché. Pre tých ktorí neradi čítajú dlhé recepty bude aj popis krátky. Plnka má len tri hlavné suroviny a koreniny. Príloha je tiež jednoduchá. Pečené krumple.(: No a kvôli krumpliam som urobil jednoduchý pikantný cesnakový dip s chilli. Afi to kvôli Tebe. Bôčik je dobrý aj za studena.

6
porcií
30 minút
príprava
150 minút
na 110 až 120 °C

Suroviny

1800 g s kožou
700 g
podľa chuti
podľa chuti (nemusí byť)
podľa chuti
Plnka:
200 g mleté
150 g
100 g nakladané zmes
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Koreniny do pekáča:
6 guličiek
3 ks
Príloha:
 pikantný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a koreniny. Ja som kúpil bôčik s kosťou a nevykosťoval som. Kosti odrežem až keď je mäsko hotové. Rád ich okusujem. A príde mi, že mäsko pečené s kosťou je chutnejšie. Samozrejme môžete piecť aj vykostený bôčik. Tú cibuľu ktorá je na foto v surovinách nehľadajte. Využil som ju iba na vyplnenie medzier v pekáči aby som nespotreboval zbytočne veľa masti.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečienku a huby nakrájame na malé kúsky. Zo všetkých surovín uvedených v rozpise a korenín namiešame plnku.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V bôčiku dlhým, tenkým a hlavne ostrým nožom urobíme kapsu do ktorej schováme plnku.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kapsu na bôčiku uzatvoríme. Zašijeme alebo zopneme ihlami. Ja som ho za trest zviazal potravinárskym špagátom. Celý bôčik z každej strany osolíme, okoreníme, posypeme rascou, dáme do pekáča, zalejeme bravčovou masťou zahriatou na cca 150 °C, pridáme bobkový list a nové korenie a šupneme na 10 min. do rúry vyhriatej tiež na 150 °C. Po desiatich minútach stiahneme teplotu na cca 110 až 120 °C a máme pri tak veľkom kuse prasiatka aký som robil ja 2,5 hodiny pokoj. Môžeme sa venovať niečomu alebo niekomu.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäsko mäkké vyberieme ho z masti, odrežeme kosti a preložíme do druhého pekáča alebo zlejeme masť a použijeme ten istý pekáč kožou hore. Tú narežeme na štvorce. Je mäkká tak netlačiť na nôž aby ste nezarezali veľmi hlboko. Rúru rozhicujeme na maximum (alebo grilovaciu špirálu) a pekáč aj s prasiatkom vrátime do rúry a kožu zapečieme do chrumkava. Pridal som tam aj odrezané kosti. Upečené prasiatko vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme 15min. odpočívať.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokiaľ sa piekli krumple, tak ma čakal bonus v podobe kostičiek ktoré sa na záver zapekali spolu s prasiatkom.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odpočinutý bôčik nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi a dipom. A úplne na záver sladká odmena za vynaloženú námahu. Šišuľky s jahodovou šľahačkou, parížskym krémom a jablková roláda.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Haji
Ďakujem veľmi pekne. Keby si vedela čo ma to stálo nervov než som sa naučil takto viazať mäso. Niekedy som si zviazal viac prsty ako mäso. A tej šnúrky. To boli hádam aj kilometre.
@Kimlo
Mirko ďakujem pekne za vyčerpávajúci komentár.
@Sracz
Priateľu od rovnakej zbrane ja Ti ďakujem za výstižný komentár. A toten durch mi radši nepripominaj. Do dneška še mi o nem šňiva. Teľo flekov som na neho dostal že ani na rok nepranej fertuške teľo fľakov nemam. Stal me 15.9.1984 dvanac korun. A to bul šestakovi. Do šmerci nezapomnem jak som še skonel.
@Zolik
Máš moju vďaku.
@Kecemis
Mirko už asi dám pokoj s konfitovaním. Už teraz som myslel, že to bude asi prepadák. Aj keď na to nedám a vôbec ma to netrápi ale pár sekúnd po zverejnení rcp. svietila jedna hviezdička. Aj tuším kto to bol ale to je jedno. Mňa teší, že nie len slovne ohodnotíš ale aj naozaj rcp. vyskúšas. Ďakujem Ti pekne.
@Arnilka
Síce už mám čosi odvarené ale stále som len amatér, tak takú pochvalu si veľmi cením. Ďakujem.
@Afataga
Bohužiaľ Afi mám to oveľa viac. Až k Tebe po dvere to mám 203 km a 169 m. Dnes som si do práce urobil z cesnaku ktorý som včera piekol s mäsom nátierku podľa Tvojho receptu a dal som do nej z tej žltej chilli čo mám na hlavnej fotke. To som si dal. Bál som sa na niekoho prehovoriť aby mu nezhorel ksicht. A možno aj cvičky. Hneď by bol z neho afričan od Ngorongoro. Ale nátierka bola dobrá. Ďakujem za poklonu. Naozaj Ti nič iné nezostáva.
Všetkým Vám prajem pekný večer a chlapcom spoza veľkej mláky dobrú chuť ak práve obedujú.
Ty jsi nezmar, další konfitovaná dobrota, máš můj obdiv. Je to trojchlapové jedlo, balení provázkem je ukázkové, dokonce i dvojitý dezert - smekám!
1x yogicek