Plnené pečené prasiatko (bôčik) fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 11. decembra 2016 17:53
Ďalšie recepty »
Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept)Foto: yogicek

Dnes som zase zvolil tepelnú úpravu mäska konfitovaním. Chcel som využiť ochutenú masť z minulého konfitovania. Samozrejme môže sa to piecť aj klasickým spôsobom. Dnes je to jednoduché. Pre tých ktorí neradi čítajú dlhé recepty bude aj popis krátky. Plnka má len tri hlavné suroviny a koreniny. Príloha je tiež jednoduchá. Pečené krumple.(: No a kvôli krumpliam som urobil jednoduchý pikantný cesnakový dip s chilli. Afi to kvôli Tebe. Bôčik je dobrý aj za studena.

6
porcií
30 min
príprava
150 min
na 110 až 120 °C

Suroviny

1800 g s kožou
700 g
podľa chuti
podľa chuti (nemusí byť)
podľa chuti
Plnka:
200 g mleté
150 g
100 g nakladané zmes
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Koreniny do pekáča:
6 guličiek
3 ks
Príloha:
 pikantný
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a koreniny. Ja som kúpil bôčik s kosťou a nevykosťoval som. Kosti odrežem až keď je mäsko hotové. Rád ich okusujem. A príde mi, že mäsko pečené s kosťou je chutnejšie. Samozrejme môžete piecť aj vykostený bôčik. Tú cibuľu ktorá je na foto v surovinách nehľadajte. Využil som ju iba na vyplnenie medzier v pekáči aby som nespotreboval zbytočne veľa masti.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečienku a huby nakrájame na malé kúsky. Zo všetkých surovín uvedených v rozpise a korenín namiešame plnku.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V bôčiku dlhým, tenkým a hlavne ostrým nožom urobíme kapsu do ktorej schováme plnku.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kapsu na bôčiku uzatvoríme. Zašijeme alebo zopneme ihlami. Ja som ho za trest zviazal potravinárskym špagátom. Celý bôčik z každej strany osolíme, okoreníme, posypeme rascou, dáme do pekáča, zalejeme bravčovou masťou zahriatou na cca 150 °C, pridáme bobkový list a nové korenie a šupneme na 10 min. do rúry vyhriatej tiež na 150 °C. Po desiatich minútach stiahneme teplotu na cca 110 až 120 °C a máme pri tak veľkom kuse prasiatka aký som robil ja 2,5 hodiny pokoj. Môžeme sa venovať niečomu alebo niekomu.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäsko mäkké vyberieme ho z masti, odrežeme kosti a preložíme do druhého pekáča alebo zlejeme masť a použijeme ten istý pekáč kožou hore. Tú narežeme na štvorce. Je mäkká tak netlačiť na nôž aby ste nezarezali veľmi hlboko. Rúru rozhicujeme na maximum (alebo grilovaciu špirálu) a pekáč aj s prasiatkom vrátime do rúry a kožu zapečieme do chrumkava. Pridal som tam aj odrezané kosti. Upečené prasiatko vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme 15min. odpočívať.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokiaľ sa piekli krumple, tak ma čakal bonus v podobe kostičiek ktoré sa na záver zapekali spolu s prasiatkom.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odpočinutý bôčik nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi a dipom. A úplne na záver sladká odmena za vynaloženú námahu. Šišuľky s jahodovou šľahačkou, parížskym krémom a jablková roláda.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist