Plnené pečené kura v mojej úprave fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. marca 2011
Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept)
Foto: pusta

Ohlásila sa mi viacpočetná návšteva. Pripravila som pre ňu môj obľúbený recept. Je veľa možností, ako naplniť kura a toto je môj vlastný spôsob.

8-10
porcií
180 minút
príprava
120 minút
na 170/200 °C

Suroviny

1700 g
400 g včerajšie
300 ml
3-4 ks
1 ks menšia
1 zväzok
4 ks
50 g
podľa chuti
podľa chuti
5-6 PL
p.p




Postup

  1. 1

    Kura položíme do pekáča a na tupo rukou a prstami uvoľníme kožu okolo krku, nad prsíčkami, okolo stehien, tak aby sme neporušili kožu.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kura riadne nasolíme a dáme odpočívať do chladničky, kým si pripravíme plnku.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Včerajšie žemle pokrájame na malé kocky a necháme niekoľko hodín voľne preschnúť.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu pokrájame na drobno, petržlenovú vňať posekáme na jemno a osmažíme krátko na oleji s maslom na panvici. Necháme vychladnúť. Osmažená cibuľka a petržlenová vňať na masle má jemnejšiu a delikátnejšiu chuť.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kocky žemlí pokropíme mliekom a necháme 10-15 minút nasiaknuť, dlhšie nie, aby sa nerozmočili. Ostrým nožom naškriabeme kuraciu pečeň, čím ju zbavíme blán a cievnej stopky. K žemliam nasiaknutým mliekom pridáme osmaženú cibuľku s petržlenovou vňaťou, aj s tukom, naškriabanú pečeň, vaječné žltka, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením, všetko zľahka premiešame tak, aby sme nerozbili kocky žemlí.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na záver opatrne vmiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh, pričom dbáme na to, aby sme nerozbili sneh, plnka bude potom po upečení jemná, ľahká a nadýchaná.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravenou plnkou plníme priestor pod kožou okolo krku, nad prsíčkami a okolo stehien. Plníme nie na tesno, aby nám pri pečení koža kuriatka nepraskla, lebo plnka pečením zväčší svoj objem. Nakoniec naplníme brušnú dutinu, ak plnka zvýši, uložíme ju okolo kuraťa.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pohľad na naplnené kura spredu. Naplnené kura je vo výsledku poriadny "macko". Pridáme olej,podlejeme trochou vody, prikryjeme alobalom a dáme piecť do predohriatej trúby. Pečieme pomaly na 170-ich stupňoch 1 hodinu 45 minút za častého prelievania vypečenou šťavou a podlievame podľa potreby horúcou vodou.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Odstránime alobal, teplotu zvýšime na 200 stupňov a pečieme ešte asi 10-15 minút, až je kožička chrumkavá a má peknú červeno-hnedú farbu.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečené plnené kura necháme asi 20 minút odpočinúť, ostrým nožom ho rozkrojíme pozdlžne na polovicu a rozdelíme na jednotlivé porcie.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame s dusenou ryžou, nakrájanou plnkou, s rôznymi šalátmi z čerstvej sezonnej zeleniny alebo kompotom. Možno podávať za tepla i na studeno.

    Plnené pečené kura v mojej úprave (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

viki1
Plnené kurča robím tak isto, len do plnky postrúham 1/2 muškátového orecha. Je to super! Dá tomu trocha inú fantastickú vôňu.
1x alda
frezia68
Plnku robíme rovnako,ale ja odkostím a urobím rolády.Pekný recept...:-)
1x alda
bejaja
pekný fotopostup, robím podobnú plnku do kuriatka, niekedy aj vykostím a tak naplním.
1x alda
jarunka
To musim vyskusat, naplnit kura aj pod kozou, pretoze plnky nikdy nie je dost, dobry napad. Vyzera to pekne: bod 10
1x alda
babidka
plnene kura velmi casto nerobievam lebo som mala problemy s vykostovanim.Ale -aj vdaka Vareche - som sa naucila kurca vykostit a tak ho teraz robievam castejsie .Dnes som to robila podla teba a kuriatko-macko je paradne !! Tej plnky bolo akurat lebo som ju vopchala vsade kde sa dalo - dovnutra ,do stehien namiesto kosticiek a aj pod kozu a tak to kura vyzera ako zapasnik sumo:-) Uz sa tesim na obed !!!!
pusta
@babidka , prepáč, že ti odpovedám až dnes. len teraz som si všimla tvoj komentár. áno, tak ako píšeš, to kura vyzerá ako zápasník sumo :-), ale je veľmi chutné. dakujem za vyskúšanie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia