Foto: pusta
Ohlásila sa mi viacpočetná návšteva. Pripravila som pre ňu môj obľúbený recept. Je veľa možností, ako naplniť kura a toto je môj vlastný spôsob.
porcií
príprava
na 170/200 °C
Suroviny
1700 g |
|
400 g včerajšie |
|
300 ml |
|
3-4 ks |
|
1 ks menšia |
|
1 zväzok |
|
4 ks |
|
50 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
5-6 PL |
|
p.p |
|
Postup
-
1
Kura položíme do pekáča a na tupo rukou a prstami uvoľníme kožu okolo krku, nad prsíčkami, okolo stehien, tak aby sme neporušili kožu.
-
2
Kura riadne nasolíme a dáme odpočívať do chladničky, kým si pripravíme plnku.
-
3
Včerajšie žemle pokrájame na malé kocky a necháme niekoľko hodín voľne preschnúť.
-
4
Cibuľu pokrájame na drobno, petržlenovú vňať posekáme na jemno a osmažíme krátko na oleji s maslom na panvici. Necháme vychladnúť. Osmažená cibuľka a petržlenová vňať na masle má jemnejšiu a delikátnejšiu chuť.
-
5
Kocky žemlí pokropíme mliekom a necháme 10-15 minút nasiaknuť, dlhšie nie, aby sa nerozmočili. Ostrým nožom naškriabeme kuraciu pečeň, čím ju zbavíme blán a cievnej stopky. K žemliam nasiaknutým mliekom pridáme osmaženú cibuľku s petržlenovou vňaťou, aj s tukom, naškriabanú pečeň, vaječné žltka, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením, všetko zľahka premiešame tak, aby sme nerozbili kocky žemlí.
-
6
Na záver opatrne vmiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh, pričom dbáme na to, aby sme nerozbili sneh, plnka bude potom po upečení jemná, ľahká a nadýchaná.
-
7
Pripravenou plnkou plníme priestor pod kožou okolo krku, nad prsíčkami a okolo stehien. Plníme nie na tesno, aby nám pri pečení koža kuriatka nepraskla, lebo plnka pečením zväčší svoj objem. Nakoniec naplníme brušnú dutinu, ak plnka zvýši, uložíme ju okolo kuraťa.
-
8
Pohľad na naplnené kura spredu. Naplnené kura je vo výsledku poriadny "macko". Pridáme olej,podlejeme trochou vody, prikryjeme alobalom a dáme piecť do predohriatej trúby. Pečieme pomaly na 170-ich stupňoch 1 hodinu 45 minút za častého prelievania vypečenou šťavou a podlievame podľa potreby horúcou vodou.
-
9
Odstránime alobal, teplotu zvýšime na 200 stupňov a pečieme ešte asi 10-15 minút, až je kožička chrumkavá a má peknú červeno-hnedú farbu.
-
10
Upečené plnené kura necháme asi 20 minút odpočinúť, ostrým nožom ho rozkrojíme pozdlžne na polovicu a rozdelíme na jednotlivé porcie.
-
11
Podávame s dusenou ryžou, nakrájanou plnkou, s rôznymi šalátmi z čerstvej sezonnej zeleniny alebo kompotom. Možno podávať za tepla i na studeno.
Diskusia k receptu