Plnené kalamáre na portugalský spôsob fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 26. decembra 2010

Včera som sa takmer zadusila kostičkou z kapra (to sa mi stalo prvýkrát v mojom živote), tak som sa rozhodla, že dnes urobím niečo Zobraziť celý popisVčera som sa takmer zadusila kostičkou z kapra (to sa mi stalo prvýkrát v mojom živote), tak som sa rozhodla, že dnes urobím niečo diétne a bez kostí. V Portugalsku v Sintre sme v jednej malej reštaurácii jedli takéto výborné kalamáre. Tak som sa ich pokúsila urobiť doma. Mala som šťastie, že sa mi podarilo aj u nás zohnať čerstvé kalamáre za rozumnú cenu a pripomenúť si tak trochu v tejto dobe ľadovej teplo a šum mora.

2
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks, celé
1/2 ks, čerstvý
1 PL
1 KL
 na potretie panvice




Postup

  1. 1

    Najprv si poriadne umyjeme celé kalamáre.

    Plnené kalamáre na portugalský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelíme hlavovú časť od vaku, vyberieme chrbtovú chrupku, poriadne opláchneme duté telo. Pri chápadielkach odstránime vak obsahujúci farbivo.

    Plnené kalamáre na portugalský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prichystáme si súčasti potrebné na plnku.

    Plnené kalamáre na portugalský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame nadrobno chápadielka hlavovej časti, polovicu feniklovej buľvy, ochutíme soľou, nahrubo pomletým čiernym korením a citrónovou šťavou.

    Plnené kalamáre na portugalský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na lyžičke olivového oleja krátko podusíme na panvici. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Dáme na chvíľu vychladnúť.

    Plnené kalamáre na portugalský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutou zmesou naplníme dutiny tiel kalamárov. Otvory uzavrieme špáratkom.

    Plnené kalamáre na portugalský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže 26.decembra v Petržalke rozpáliť drevený gril nezvládnem ..:-)))...použila som grilovaciu panvicu a kalamáre som na strednom ohni z každej strany asi 10minút opekala. Dobrú chuť!!!

    Plnené kalamáre na portugalský spôsob (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

honestka
tu vrchnu blanu na calamaroch si nechala schvalne? a na panvici su tiez vyborne.
tizian1cat
Hej, mne sa to pacilo, ze je to také strakaté.Budúci týzden sa chystám na tvoje jaternice, vyzerajú bájecne, dúfam, ze to nezbabrem, robila som ich len 1x u dedka v Zabokrekoch, najviac si pamätám to spajdlovanie. Dám ti vediet, ako sme dopadli, papa do kanady!!!
dada1010
mnam, kalamáre mám veľmi rada a toto vyzerá veľmi dobre, len ešte prezraď kde si zohnala tie kalamáre :-)
tinca
ja som si na nich chutila v zahraničí na dovolenkE, tu zatiaľ nie,ale chválim.-)
jarunka
To je pre mna tiez dovolenkove jedlo. Vyzera to pekne.
alexdidi
Krásne foto, jedlo vazerá báječne, ale do jeho prípravy by som sa asi nepustila, nemám totiž žiadne skúsenosti s úpravou morských plodov, ale pochutiť si to už hej, dala by som si hneď....
michsamant
mas ich velmi pekne pripravene. skusala som ich robit len raz, zmrazene uz nakrajane na kruzky...moc mi nechutili, ale to bolo asi tym, ze som ich nevedela pripravit dobre a pokazila som cele jedlo.
tizian1cat
@michsamant :mozno je to tým, ze ti vlastne nechutia. U nás v rodine to jem len ja, vsetci oh´rnaju nosy, co mi vlastne nevadí pri tunajsich cenách, ze su len pre mna...:-))) krásny pozdrav do Indie!!!!
evanaaa
Ja som jedla kalamáre kupované ako polotovar - na krúžky, ktoré boli obaľované a vyprážali sa , nebolo to najhoršie.
tizian1cat
drzíím, @jamarlen , ja mam nejaku brusnu chripku, tak sa skrucam v krcoch a pijem cierny caj, fuuuuuuuuuuuj, najhorsi trest pre varechaca ...a v celom panelaku rozvoniavaju rezne a pecene kura...:-)))
jamarlen
@tiziancat , kalamáre, ale i celý náš dnešný feniklovorybací obed bol skvelý. trochu som sa bál, že kalamáre budú (ako sa často stáva), tak tvrdé, že sa nebudú dať požuvať:))), no nakoniec boli akurát.....ako prílohu sme mali suši-ryžu - dusenú ryžu, dochutenú octom a pre dospelých aj wasabi pastou. ln mohlo byť teplejšie. kým bude teplo, určite sa uzdravíš, tak carpe diam v posteli.....
2010
Pozeram , pozeram recepty , dnes som dostal tie rarohy pozeraju na mna su cerstve v ladnicke, zajtra budem musiet daco vyrabat.
2010
@Tizian1cat , najprv som bol rozhodnuty ze teraz idem tvojim sposobom ale v ladnicke bolo tiez otvorene tofu a shitaky ... tak som sa rozhodol na Vietnamsky sposob so salatom z ryzovych slizov.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia