Plnená panenka

figovnik - bez fotkyfigovnik, 30. mája 2013
Plnená panenka
Foto: figovnik

Suroviny

4-5 PL
1 dl
1 ks
2 ks
2 ks
1 kg
150 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: Na panenku: bravčovú panenku, nivu, ďatle, soľ, čierne korenie, 2 PL masla, anglickú slaninku, 1 deci bieleho vína, 1 cibuľu, celý cesnak 2 ks, mrkvu 2 ks. Na zemiakovú kašu: 1kg zemiakov, 150 ml mlieka, 2-3 PL masla, 1 menší zeler, soľ, muškátový orech. Na karamelizovanú mrkvu: 6 ks mrkvy, 2 PL trstinového cukru (ja som dala trstinový, ale môžte dať aj biely no neradím.)

  2. 2

    Postup: Najprv odblaníme panenku :) , zoberieme si dlhší nožík, a strčíme ho do stredu panenky raz a potom ešte raz akoby spravíme taký krížik. Vopcháme do nej varechu a trošku ešte rozťaháme, ale neroztrhneme ! Z ďatlí vyberieme kôstku a na jej miesto dáme kocku nivy, celú túto ďatlu obalíme v slaninke a strčíme do panenky, toto opakujeme kým panenku nenaplníme celú. Koniec si poistíme špáratkami, aby nám nevytiekli naplnené ďatle.

  3. 3

    Na panvici si roztopíme maslo a keď je už horúca položíme do nej panenku. Zo všetkých strán ju trochu upečieme, ale len trochu, celé to trvá asi len 2-3 minutky. Takto je preložíme na plech, do ktorého sme už vopred nakrájali cibuľku na kolieska, mrkvu na kolieská a cesnak rozpolený tak ako mám na fotke. Keď sme panenku preložili do plechu osolíme ju aj okoreníme, preto nie skôr, lebo na panvici by nám pustila veľa šťavy. Celé to zalejeme vínom. Zakryjeme alobalom a dáme do rúry na 200 °C asi 20min. Potom dáme alobal dole a ešte si dopečieme 15-20 min, ale hlavne nevysušíme !

  4. 4

    Karamelizovaná mrkva: mrkvu si nakrájame tenké hranolčeky, na panvici v ktorej sme robili panenku, necháme zkaramelizovať cukor. Pridáme mrkvu a opekáme asi 7-8 min. Nemusíme dlho aspoň bude chrumkavá.

  5. 5

    Zemiaková kaša: Dáme do hrnca dostatok vody. Aby všetky zemiaky boli ponorené. Zemiaky a zeler očistíme, a nakrájajme na malé kocky. Vodu osolíme a uvaríme v nej zemiaky aj zeler spolu. Keď sa uvarili, časť vody odlejeme, necháme asi len tretinu. Celé to zmixujeme ponorným mixérom. Zatiaľ si zohrejeme mlieko. Pridáme ho do kaše a ešte mixujeme. Nakoniec dochutíme ešte soľou ak treba a muškátovým orieškom strúhaným. Na zemiakovú kašu je veľa receptov, ja to robím takto, zeler a muškatový oriešok jej dajú veľmi dobrú príchuť a arómu.

  6. 6

    Nakoniec všetko pripravíme na tanier, samozrejme aj upečený cesnak, je krásne maslový, kto ešte neochutnal tak má čo ľutovať ! Dobrú chuť …

Diskusia k receptu

myalab
Skvely typ na upravu panenky aj zemiakovej kase... :)
dogagador
krasny recept!! len sa chcem spytat, ci sa ta datla zo slaninky nevysmykne, ked ju tlacis do panenky?
figovnik
Nie, mne sa nezdalo že by sa to vyšmykovalo ... treba skúsiť a potom povieš či tebe sa vyšmykovali :)
sugarpop
veľmi pekný, prepracovaný recept, na tú zemiakovú kašu so zelerom sa už chystám :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia