Pizza podľa Terezky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 25. augusta 2015
Pizza podľa Terezky (fotorecept)
Foto: babkamt

Čas strávený s vnučkou pri príprave obeda sa mi ráta. Zažijeme spolu kopec zábavy. Pomaly ju v kuchyni zaúčam. Rada mi pomáha a ja Zobraziť celý popisČas strávený s vnučkou pri príprave obeda sa mi ráta. Zažijeme spolu kopec zábavy. Pomaly ju v kuchyni zaúčam. Rada mi pomáha a ja ju nechám samostatne pracovať.

4
porcie
8 - 10 minút
na 230 °C

Suroviny

Kvások:
21 g
1 čl
2 PL
1 PL
500 g
1 čl
2 - 3 PL
250 ml
Obloha:
250 g
150 g
250 g
8 ks
1 ks
3 strúčiky
2 čl
0,5 čl
1 pl




Postup

  1. 1

    Z 21 g droždia, 2 pl vlažného mlieka, 1 čl cukru a 1 pl hladkej múky som nechala vykysnúť kvások. Odvážila som 500 g hladkej múky, pridala som 1 čl soli, preosiala som ju do misky.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K múke som pridala vykysnutý kvások, 250 ml vlažnej vody zmiešanej s 3 pl oleja. Terezka cesto premiešala, nechali sme ho chvíľu postáť, potom ho dobre vypracovala. Vypracované sme potreli olejom, nechali sme ho zakryté vykysnúť.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto kyslo, Terezka očistila jednu strednú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. 8 stredných paradajok sme obarili, prudko ochladili, stiahli šupku.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na oleji sme do sklovita osmahli cibuľu, pridali prelisovaný cesnak, nakoniec na drobno pokrájané paradajky. Dusili sme ich asi 10 minút. Terezka chcela paradajky pomixovať, aby nevidela cibuľu. Tú nemá rada.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Omáčku sme osolili, okorenili, pridali čerstvú bazalku a sušené oregano.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 kusy. Terezka vystlala plechy fóliou na pečenie.Spravili sme tri veľké a 2 malé pizze. Kúsky cesta sme sformovali do bochníkov, tie sme rozvaľkali, uložili na plech. Kraje pizze sme potreli olejom s prelisovaným cesnakom. Na každé koliesko cesta sme natreli pripravenou paradajkovou omáčkou. Terezka si svoju pizzu ochutila oravskou slaninou, šunkou. Pýtala sa ma, či nemám doma olivy. Na jej a aj otcovi dala aj olivy.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na moju som olivy nedala. Použila som radšej cherry paradajky.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pizzu som piekla na 230 °C 8 - 10 minút.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Terezka sa s chuťou pustila do ochutnávania:-)

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poobede si krátila čas maľovaním.

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po dokončení obrazu ma chcela nahovoriť, aby sme upiekli koláč. Mne sa už podvečer nechcelo. Tak že ona spraví nepečený dezert. Mala som doma jeden veľký biely grécky jogurt, kyslú smotanu, piškóty. Zo záhrady sme doniesli broskyne. Všetci sme si povinne museli dať jej výtvor. Bol dobrý, aj sme ho patrične vychválili:-)

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Len tak pre zaujímavosť. Aj takéto paradajky sa mi urodili. Čo vo vás evokujú?

    Pizza podľa Terezky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

annan
Krásne ste napiekli,nech vám to vo dvojici dlho vydrží,šikovná vnučka.
katka78
Pekne ste si prácu rozdelili, aj sa najedli, aj sa zabavili :-) A tie paradajky.. to budú asi chlapci, nie? ;-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Šikovné dievčatko :-). Je vidieť, že má dobrý vzor pre varenie a pečenie :-).
havino
super pizza, šikovná pomocníčka, ten postoj, ako maliarka, ale aj kuchárka pri linke :-), paradajky vtipné
sovka62
Tebe sa varí, keď máš pri ruke takú šikovnú kuchtičku! Ešte aj dezert za teba prichystá.... A darí sa vám spolu skvele, pizza nemá chybu. Ja ju doma už veľmi nepekávam, pre nás dvoch sa mi zdá škoda námahy, radšej na ňu zájdeme, ale pokúšaš, pokúšaš......
babkamt
@afataga tiež si myslím, že sú tie paradajky zaujímavé. @junior bola medzi nimi jedna aj v tvare srdca. No išla do pretlaku. Až neskôr som začala dávať nabok zaujímavé paradajky:-) @annan Tea všetko ochutnáva pri varení. S vážnou tvárou zahlási, že tomu niečo chýba. Spýtam sa jej, že čo by pridala. Povie napríklad soľ. Pridá dve tri zrniečka soli, jedlo premieša, ochutná a až potom konštatuje, že je to dobré:-) @katka78 v novom školskom roku im vraj v škole pribudne aj varenie. Už má pripravenú aj zásterku. Teším sa, že ma ona bude učiť jedlá, ktoré sa naučí variť v škole. @petroveckypitrs áno v dvojici je varenie veselšie:-)@dr ďakujem . @havino keď je vnučka u nás, musím ju nejako zamestnať, aby sa nenudila. Našťastie ju varenie baví, tak ju v tom podporujem. Ďakujem všetkým za milé komentáre.
babkamt
@sovka62 syn chcel objednať pizzu, no nedovolila som mu to. Aspoň som vnučku zabavila. Bola rada, že si ju môže spraviť podľa seba. Môj muž pizzu nemusí, no zjedol ju celú:-) Však aj k tebe chodia vnučky, upeč si ju vtedy. Budeš mať aj ty kuchtičky na pomoc:-) Pekný deň ti prajem.
sovka62
@babkamt , vnučky síce chodia, ale im by som sa pizzou nezavďačila. V pizzerii si dajú tak štangle, aj to bez dresingu, kým boli menšie, kŕmili sme ich okrajmi z našej pizze, to boli ochotné jesť. Na pitie si objednávali čistú vodu (podľa nich "vodovodu"). Vieš si predstaviť ako sme asi vyzerali, pre istotu sme nechávali vyššie sprepitné, aby si personál nemyslel, že sme im nechceli objednať, že tak šetríme, hehehe.....
janealli
@sovka62 a ja som si myslela, že to len ja mám jednu z vnučiek takú, ak si objednáme pizzu domov, alebo ideme do pizzérie, tak ona zásadne len suché pizza štangle. V jednej takej domáckej pizzérii mi pani, ktorá pizzu piekla, vyčítavo povedala, že mi dá ten kečup zadarmo, veď predsa to dieťa nebude len také suché jesť. Považovala ma za lakomú starú mamu, ktorá nedopraje vnúčaťu, až jej vnučka skoro s plačom vysvetlila, že ona to s "kečupíkom" neľúbi.
marienka44
@Babkamt , dobre si napiekla. Mne tiež samej sa nevyplatí piecť. Ale vcera som piekla roládu s mascarpone + kysla smotana ako plnka. Na plnku som dala cerstve cucoriedky. Všetkým chutila roláda, krém som improvizovala z dvoch receptov. Chutil vraj ako kedysi Miláčik. :-)
Kedy si dala syr na pizzu? Na začiatku hneď alebo až pred koncom pečenia? Nie je spomenuté v postupe.
kimlo
Syr by sa mal davat na pizzu hned po omáčke, ostatné suroviny naň, keď zmäkne a roztopí sa tak sa tie zvyšné veci doň akoby vnoria, sú viditeľné a pekne upečené...
babkamt
@sovka62 deti majú zvláštne chute. Aj moja vnučka na dovolenke v Tunise, kde mali zaplatenú stravu chcela každý deň jesť špagety s kečupom. Chodili na ne každý deň do reštaurácie, kde si to museli platiť. Varovala som vnučku, mala asi 3 roky. Na obed som robila špagety. Jej som ich pokrájala. Jedla, len dovtedy, kým si nevšimla, že dedko ich má dlhé. Odmietla ich zjesť, lebo dedko ich mal lepšie:-) Práve pre ňu prišla mama. Terezka sedela na stole, jedla rukami z dedovho taniera. Bola celá špinavá od kečupu, samozrejme aj stôl a všetko naokolo. Dodnes sa na tom smejeme:-)@janealli v očiach druhých si vyzerala ako lakomá starká. No niekomu ťažko vysvetlíš, že to tak nie je. A vysvetlenie je pritom prosté. Dieťa to má takto najradšej. @marienka44 upiekla si chutnú roládu. Ja som natrela cesto paradajkovou omáčkou, rozložila som na ňu šunku, oravskú slaninku. Tú som kúpila v Lídli už nakrájanú. Sú spojené dve krabičky. Až potom som dala syr a olivy. @kimlo dobre, dám na tvoju radu. Nabudúce dám syr na omáčku. Až potom dám ďalšiu oblohu. Ďakujem za nahliadnutie a radu. Človek sa učí celý život.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia