Pizza podľa Terezky (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Čas strávený s vnučkou pri príprave obeda sa mi ráta. Zažijeme spolu kopec zábavy. Pomaly ju v kuchyni zaúčam. Rada mi pomáha a ja ju nechám samostatne pracovať.

4
porcie
8 - 10 minút
na 230 °C

Postup

  1. Z 21 g droždia, 2 pl vlažného mlieka, 1 čl cukru a 1 pl hladkej múky som nechala vykysnúť kvások. Odvážila som 500 g hladkej múky, pridala som 1 čl soli, preosiala som ju do misky.
  2. K múke som pridala vykysnutý kvások, 250 ml vlažnej vody zmiešanej s 3 pl oleja. Terezka cesto premiešala, nechali sme ho chvíľu postáť, potom ho dobre vypracovala. Vypracované sme potreli olejom, nechali sme ho zakryté vykysnúť.
  3. Kým cesto kyslo, Terezka očistila jednu strednú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. 8 stredných paradajok sme obarili, prudko ochladili, stiahli šupku.
  4. Na oleji sme do sklovita osmahli cibuľu, pridali prelisovaný cesnak, nakoniec na drobno pokrájané paradajky. Dusili sme ich asi 10 minút. Terezka chcela paradajky pomixovať, aby nevidela cibuľu. Tú nemá rada.
  5. Omáčku sme osolili, okorenili, pridali čerstvú bazalku a sušené oregano.
  6. Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 kusy. Terezka vystlala plechy fóliou na pečenie.Spravili sme tri veľké a 2 malé pizze. Kúsky cesta sme sformovali do bochníkov, tie sme rozvaľkali, uložili na plech. Kraje pizze sme potreli olejom s prelisovaným cesnakom. Na každé koliesko cesta sme natreli pripravenou paradajkovou omáčkou. Terezka si svoju pizzu ochutila oravskou slaninou, šunkou. Pýtala sa ma, či nemám doma olivy. Na jej a aj otcovi dala aj olivy.
  7. Na moju som olivy nedala. Použila som radšej cherry paradajky.
  8. Pizzu som piekla na 230 °C 8 - 10 minút.
  9. Terezka sa s chuťou pustila do ochutnávania:-)
  10. Poobede si krátila čas maľovaním.
  11. Po dokončení obrazu ma chcela nahovoriť, aby sme upiekli koláč. Mne sa už podvečer nechcelo. Tak že ona spraví nepečený dezert. Mala som doma jeden veľký biely grécky jogurt, kyslú smotanu, piškóty. Zo záhrady sme doniesli broskyne. Všetci sme si povinne museli dať jej výtvor. Bol dobrý, aj sme ho patrične vychválili:-)
  12. Len tak pre zaujímavosť. Aj takéto paradajky sa mi urodili. Čo vo vás evokujú?