Pivná fazuľovica s Cheddarom
Autor receptu: tiginko
Dokonalá harmónia troch chutí - jemného podtónu piva, Cheddaru a tymiánu musí nadchnúť každého, kto túto polievku ochutná.
15 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Fazuľu namočíme deň vopred, na druhý deň uvaríme do mäkka (cca 30min) a scedíme. Na prepustenom alebo obyčajnom masle opražíme cibuľu, nadrobno posekaný cesnak, na malé kocky nakrájaný zeler a čili papričky. Plátok údenej slaniny môžeme vyškvariť na kúsku masla pod cibuľu a bude súčasťou polievky, ja som dala len kožku vyvariť.
- Zalejeme pivom, pridáme kožku alebo plátok údenej slaniny pre chuť (ak sme ju nedali vyškvariť), bobkový list a čerstvý tymián odrhnutý z drevnatých stoniek. Varíme odkryté cca 10 min.
- Pridáme najemno nastrúhané zemiaky, 1 vrchovatú lyžičku soli a vývar alebo vodu. Necháme variť prikryté 20-30min.
- Vyberieme kožku a bobkový list. Odoberieme malé množstvo polievky na rozmiešanie smotany a necháme trochu vychladnúť. Do polievky pridáme uvarenú fazuľu, chvíľu povaríme, vlejeme rozmiešanú smotanu a pridáme nahrubo nastrúhaný Cheddar. Dobre premiešame do roztopenia syra a vypneme. Dochutíme čerstvo namletým korením, poprípade soľou, citrónovou šťavou a čerstvým tymiánom.
- Pridávam obrázok celkom dobrého Cheddaru z Lidla, ktorý som použila.