Lekvárové pirohy
Lekvárové pirohy

Pirohy plnené lekvárom fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 10. júla 2020
Pirohy plnené lekvárom (fotorecept)
Foto: olinecka

Jedlo ktoré neodmietnu ani tí najnáročnejší. Toto bolo jedlo môjho detstva. Kto na nich vyrastal vie, že je to veľká dobrota.

3
porcie
20 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
podľa potreby
2 ks
štipka
podľa potreby
Dokončenie:
 (alebo podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Suroviny na pirohy.

    Pirohy plnené lekvárom (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Z múky, vajíčok, štipky soli vymiesime cesto. Ak je tuhé, môžeme pridať trocha vody.

    Pirohy plnené lekvárom (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm pokrájame na štvorce, viď foto. Do stredu štvorca dáme lekvár, cesto prehneme do tvaru trojuholníka a spojíme.

    Pirohy plnené lekvárom (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené pirohy. Vodu dáme variť s trochou soli. Do vriacej vody vložíme pirohy varíme, pokiaľ nevyplávaju. Scedíme, necháme odkvapkať a dáme do misy. Maslo rozpustíme, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do zlatista. Zmes dáme na pirohy. Dochutíme soľou a posypeme kryštálovým cukrom, každý podľa chuti. Dobrú chuť.

    Pirohy plnené lekvárom (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Ostalo trocha cesta a tak budú domáce rezance do slepačej polievky na nedeľu.

    Pirohy plnené lekvárom (fotorecept)  - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Robievala ich práve takto so strúhankou (občas s makom) moja stará mama a vždy som sa ne veľmi tešila. Musím niekedy urobiť... vďaka za pripomenutie.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Toto bolo jedno z dôležitých jedál môjho detstva. Nejedla so to najmenej 40 rokov. Musím to niekedy uvariť, ale určite nebudú také ako ich robila mama. Plnené slivkovým lekvárom, posypané tvarohom, cukrom a poliate maslom. Mňam.
kvakac
Mne ich starká tiež robila voláme to perky. Keď sa robia tak tretina cesta ide na hrubé slíže s lekvárom. Perky tak isto robené, ako máš ty. Na tanier sme dali slíže a na to perky. Ja sa toho viem najesť do prasknutia. Dobrú papinu si urobila.
garanco
Toto jedlo z detstva u nás varím dodnes, plnené rôznym domácim lekvárom!
Ja strúhanku najprv opražím na sucho do ružova, potom pridám cukor a škoricu, posypem pirohy a nakoniec polejem rozpusteným maslom
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Tak som ich včera urobila, sme si pochutnali. Boli plnené slivkovým lekvárom a posypané tvarohom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia