Lekvárové pirohy

Pirohy plnené lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jedlo ktoré neodmietnu ani tí najnáročnejší. Toto bolo jedlo môjho detstva. Kto na nich vyrastal vie, že je to veľká dobrota.

3
porcie
20 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na pirohy.
  2. Z múky, vajíčok, štipky soli vymiesime cesto. Ak je tuhé, môžeme pridať trocha vody.
  3. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm pokrájame na štvorce, viď foto. Do stredu štvorca dáme lekvár, cesto prehneme do tvaru trojuholníka a spojíme.
  4. Pripravené pirohy. Vodu dáme variť s trochou soli. Do vriacej vody vložíme pirohy varíme, pokiaľ nevyplávaju. Scedíme, necháme odkvapkať a dáme do misy. Maslo rozpustíme, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do zlatista. Zmes dáme na pirohy. Dochutíme soľou a posypeme kryštálovým cukrom, každý podľa chuti. Dobrú chuť.
  5. Ostalo trocha cesta a tak budú domáce rezance do slepačej polievky na nedeľu.