Lekvárové pirohy
Pirohy plnené lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jedlo ktoré neodmietnu ani tí najnáročnejší. Toto bolo jedlo
môjho detstva. Kto na nich vyrastal vie, že je to veľká dobrota.
3 porcie |
20 minút príprava |
5-7 minút tepelná úprava |
Postup
- Suroviny na pirohy.
- Z múky, vajíčok, štipky soli vymiesime cesto. Ak je tuhé, môžeme pridať trocha vody.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm pokrájame na štvorce, viď foto. Do stredu štvorca dáme lekvár, cesto prehneme do tvaru trojuholníka a spojíme.
- Pripravené pirohy. Vodu dáme variť s trochou soli.
Do vriacej vody vložíme pirohy varíme, pokiaľ nevyplávaju. Scedíme, necháme odkvapkať a dáme do misy. Maslo rozpustíme, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do zlatista. Zmes dáme na pirohy. Dochutíme soľou a posypeme kryštálovým cukrom, každý podľa chuti. Dobrú chuť.
- Ostalo trocha cesta a tak budú domáce rezance do slepačej polievky na nedeľu.