Foto: sovka62
Recept na cesto pridala @čistinka - bryndzové pirohy. Môj je len postup a pridávam ho preto, že podobné čudo, aké mám viac ako tridsať Zobraziť celý popisRecept na cesto pridala @čistinka - bryndzové pirohy. Môj je len postup a pridávam ho preto, že podobné čudo, aké mám viac ako tridsať rokov z Ruska, sa dá už kúpiť aj u nás. Moja peľmenica je liatinová, tá čo sa predáva tu, je z umelej hmoty, ale myslím, že poslúžia rovnako.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Studené uvarené zemiaky nastrúham, pridám k ostatným surovinám a vypracujem cesto. Pripravila som si peľmenicu.
-
2
Cesto som rozdelila na dve časti, vyvaľkala tak, aby bolo o niečo väčšie ako peľmenica. Preniesla som ho na ňu. Cesto sa v jamkách trochu prepadne a spraví tak miesto na plnku. Ja som tentoraz plnila vareným a mletým údeným kolenom.
-
3
Rozvaľkala som druhú polovicu cesta a položila na tú naplnenú.Trocha som ju rukami pritlačila.
-
4
Cesto mám naplnené. Teraz už stačí prejsť po vrchnom ceste pár razy váľkom a pirohy sa vykroja samé.
-
5
Odstránila som okraje cesta, peľmenicu otočila hore nohami a klepla ňou o dosku. Pirohy vypadnú na dosku. Teda, aby som napísala pravdu, skoro všetky, Niektoré nezodpovedné kusy sa držali ako repíč, nič im to nebolo platné, vystrčila som ich prstom.
-
6
Takto som ich v jednom kroku spravila naraz 44 kusov. Kým sa varili v osolenej vode, vyrobila som zo zvyškov ďalších 44 kusov a kým sa varili aj tie, zvyšok som ušúľala na šúľance. U nás sa jedávajú s kyslom smotanou a praženou cibuľkou. Vy si dajte ako máte radi a máte povolené vybrať si aj svoju obľúbenú plnku: bryndzovú, tvarohovú, lekvárovú, makovú.........., veď vy už viete čo majú vaši doma radi.
ľudí-čo rozširujú tu dobro-si veľmi vážim...
ja len veselým slovom sa snažím..:-))
pokojný večer-@sovka62 -posielam na "dolniaky"...
zdravia "horniaky"...:-))
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohove-ravioli-so-slivkami-f...
a tu maju velku na 30ks za uplne super cenu
www.domacepotreby.inshop.cz/forma-na-pirohy-%5Bid%3D139,69%5D.html?...
takéto peľmenidlo som ešte nevidel ,ale niečo podobné jedávame
na horniakoch. Plnka podobná - poliať smaženou cibuľkou, alebo
bryndzu rozrobiť so smotanou a poliať.
@radost - ty si horniačka od Prievidze ???
Ja som toto čudo prvý raz videla v Rusku na Kubáni, keď som sa pýtala akým spôsobom dosiahli ten tvar peľmeňov. Poznáte Rusov, hneď ju priniesli, s tým, že si ju mám vziať domov (až neskôr som sa naučila, že ak sa mi niečo páči, nesmiem chváliť, lebo oni majú potrebu hneď to darovať).
Mali ich v každom dome a v zime sa ženičky schádzali na výrobu peľmeňov, tak ako naše ženy kedysi na priadky či páračky. Robili ich kvantá, mrazili na dvore na tuhom mraze a ukladali do mrazničky. A nabudúce zase u inej priateľky.
No, ja som toľko pirohov nikdy nepotrebovala, ale kým sme mali dcéry doma, veru som ju raz za 2-3 týždne vyťahovala.
@renatte , tá v druhom linku je presne taká ako moja, tú som videla v domácich potrebách, takže kto chce, tam ju nájde a ani nie je drahá.
Ale teraz mám chrobáka v hlave, kde by som zohnala tú malú na štvorcové pirohy????????
do Prievidze cesta trvá asi hodinu..ty si odtiaľ?tak potom tam mám aspoň varecháčsku rodinu...:-))))
...dobre si nám poradila
medzi horniakov sa rátajú obyvatelia Hornej Nitry z okresov Bánovce n.B, Topoľčany, Partizánske a Prievidza. Keď to máš
do Prievidze asi 1 hod. t.z. asi 60 km - to je už mimo hraníc
horniakov, alebo to máš stopnuté na bicykli. Mám dcéru s rodinou v Bojniciach
a som z Považia..
pekný deň...:-)
Veď je to veľmi praktické,rýchle.Tvary plnených pirôžkou rovnaké.Paráda.Takže sa ide zháňať pelmenica!!!!!!!!!!! xixixi
Tú plastovú som videla v úplne obyčajných domácich potrebách, pre Trnavčov a a z okolia - u Hudeca.
@aroooo , nerozlepil sa ani jeden, ale treba poriadne triafať do dierky, aby si lekvár nemala medzi dvomi vrstvami cesta, tam kde sa má zlepiť. Tam potom povolí. Aj to mäso som v prstoch šúľala na guľky, aby bolo tam, kde má byť. Takže nie džem, radšej marmeládu, tá je pevnejšia, skôr ju ustrážiš.
@sovka62 chválim tvoj zlepšovák-:)
pipera.cz/eshop/cs/formy-na-pirohy/9-forma-na-pir...
pipera.cz/eshop/cs/formy-na-pelmene/10-forma-na-p...
Mimochodom takéto pirohy som mala v Estónsku, aj vyprážané. No krása. Ukladám recept a určite čoskoro urobím :) pekný deň prajem
varené:
vyprážané:
podávané s kyslou smotanou, mňam, hneď by som si dala
Ďakujem za tip.