Pirohy ľahko a rýchlo
Autor receptu: sovka62
Recept na cesto pridala @čistinka - bryndzové pirohy. Môj je len postup a pridávam ho preto, že podobné čudo, aké mám viac ako tridsať rokov z Ruska, sa dá už kúpiť aj u nás. Moja peľmenica je liatinová, tá čo sa predáva tu, je z umelej hmoty, ale myslím, že poslúžia rovnako.
30 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Studené uvarené zemiaky nastrúham, pridám k ostatným surovinám a vypracujem cesto. Pripravila som si peľmenicu.
- Cesto som rozdelila na dve časti, vyvaľkala tak, aby bolo o niečo väčšie ako peľmenica. Preniesla som ho na ňu. Cesto sa v jamkách trochu prepadne a spraví tak miesto na plnku. Ja som tentoraz plnila vareným a mletým údeným kolenom.
- Rozvaľkala som druhú polovicu cesta a položila na tú naplnenú.Trocha som ju rukami pritlačila.
- Cesto mám naplnené. Teraz už stačí prejsť po vrchnom ceste pár razy váľkom a pirohy sa vykroja samé.
- Odstránila som okraje cesta, peľmenicu otočila hore nohami a klepla ňou o dosku. Pirohy vypadnú na dosku. Teda, aby som napísala pravdu, skoro všetky, Niektoré nezodpovedné kusy sa držali ako repíč, nič im to nebolo platné, vystrčila som ich prstom.
- Takto som ich v jednom kroku spravila naraz 44 kusov. Kým sa varili v osolenej vode, vyrobila som zo zvyškov ďalších 44 kusov a kým sa varili aj tie, zvyšok som ušúľala na šúľance.
U nás sa jedávajú s kyslom smotanou a praženou cibuľkou. Vy si dajte ako máte radi a máte povolené vybrať si aj svoju obľúbenú plnku: bryndzovú, tvarohovú, lekvárovú, makovú.........., veď vy už viete čo majú vaši doma radi.