Pirohy ľahko a rýchlo

Autor receptu: sovka62

Recept na cesto pridala @čistinka - bryndzové pirohy. Môj je len postup a pridávam ho preto, že podobné čudo, aké mám viac ako tridsať rokov z Ruska, sa dá už kúpiť aj u nás. Moja peľmenica je liatinová, tá čo sa predáva tu, je z umelej hmoty, ale myslím, že poslúžia rovnako.

30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Studené uvarené zemiaky nastrúham, pridám k ostatným surovinám a vypracujem cesto. Pripravila som si peľmenicu.
  2. Cesto som rozdelila na dve časti, vyvaľkala tak, aby bolo o niečo väčšie ako peľmenica. Preniesla som ho na ňu. Cesto sa v jamkách trochu prepadne a spraví tak miesto na plnku. Ja som tentoraz plnila vareným a mletým údeným kolenom.
  3. Rozvaľkala som druhú polovicu cesta a položila na tú naplnenú.Trocha som ju rukami pritlačila.
  4. Cesto mám naplnené. Teraz už stačí prejsť po vrchnom ceste pár razy váľkom a pirohy sa vykroja samé.
  5. Odstránila som okraje cesta, peľmenicu otočila hore nohami a klepla ňou o dosku. Pirohy vypadnú na dosku. Teda, aby som napísala pravdu, skoro všetky, Niektoré nezodpovedné kusy sa držali ako repíč, nič im to nebolo platné, vystrčila som ich prstom.
  6. Takto som ich v jednom kroku spravila naraz 44 kusov. Kým sa varili v osolenej vode, vyrobila som zo zvyškov ďalších 44 kusov a kým sa varili aj tie, zvyšok som ušúľala na šúľance. U nás sa jedávajú s kyslom smotanou a praženou cibuľkou. Vy si dajte ako máte radi a máte povolené vybrať si aj svoju obľúbenú plnku: bryndzovú, tvarohovú, lekvárovú, makovú.........., veď vy už viete čo majú vaši doma radi.