Pirohy fotorecept

katarina22 - bez fotkykatarina22, 22. januára 2017
Pirohy (fotorecept)
Foto: Katarina22

Pirohy, tak ako sa robia u nás na východe. Na sladko aj na slano. :) Recept zrejme nie je ničím špeciálny, ale napriek tomu sa ním chcem pochváliť, inšpirovať vás. Viem, že je jednoduchšie ich kúpiť , no domáce ...sú predsa len domáce.

4
porcie
60 minút
príprava
5-6 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
500 g
1 ks
Zemiakovo-bryndzová plnka:
250 g
125 g
1 PL
Sladká plnka:
 podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky, vajíčka a štipky soli si vypracujeme cesto.

    Pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu vždy prilievam pomaly, kým sa mi cesto pekne nespojí do jednej hmoty. Pozor, aby tej vody nebolo veľa. Ja pridávam tak 1-1,5 dcl. Myslím, že každá gazdinká to vie pekne odhadnúť, keď má cesto priamo pod rukami.

    Pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na zemiakovo-bryndzovú plnku si uvaríme očistené zemiaky, pridáme k nim bryndzu, mleté čierne korenie a aspoň 1 PL kyslej smotany. Soľ vôbec netreba, ale tiež to závisí od toho, akú máte bryndzu. Pekne to "popučíme" a zamiešame. Vznikne nám ozaj výborná plnka.

    Pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si rozvaľkáme, nesmie byť veľmi tenké, inak sa nám pirohy budú rozvárať, ale ani veľmi hrubé. Ideálne je tak na 2-3 mm. A tak už len vykrajujeme a plníme pirohy :)

    Pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Aj na sladko :) ja som použila domáci jahodový džem, ktorý som si pripravila v lete. Čo si v lete pripravíš, v zime ako by si našiel :)

    Pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravené a polepené pirohy varíme vo vode nejakých 5-6 minút alebo aj - kým nevyplávajú na povrch.

    Pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Slané pirohy som si ozdobila opraženou cibuľkou obalenou v hladkej múke a opraženou slaninkou. Sladké sú preliate maslom a škoricovým cukrom. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

braxi
predpokladám, že zemiaky sú uvarené...začínajúce gazdinky to nemusia vedieť, tak to v recepte dopíš.
serchan
Ja nikdy nedávam vajíčko do cesta na pirohy, sú mäkké a oveľa chutnejšie
1x anilah
garanco
Katka, a do bryndzovej plnky ešte čerstvý, alebo mrazený kôpor.
Tiež ich robievam doma a tiež musia byť aj bryndzové aj lekvárové...
zinnajdha
zemplínske pirohy, či bošácke perky: cesto bez vajca, plnka slivkovýlekvár, alebo ochutený tvaroh. Niekde robia sladkú plnku slivkový lekvár s tvarohom zmiešanú. A na slano - spišské pirohy s bryndzovou plnkou. Všetko sú unikáty !