Foto: Katarina22
Pirohy, tak ako sa robia u nás na východe. Na sladko aj na slano. :) Recept zrejme nie je ničím špeciálny, ale napriek tomu Zobraziť celý popisPirohy, tak ako sa robia u nás na východe. Na sladko aj na slano. :) Recept zrejme nie je ničím špeciálny, ale napriek tomu sa ním chcem pochváliť, inšpirovať vás. Viem, že je jednoduchšie ich kúpiť , no domáce ...sú predsa len domáce.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z múky, vajíčka a štipky soli si vypracujeme cesto.
-
2
Vodu vždy prilievam pomaly, kým sa mi cesto pekne nespojí do jednej hmoty. Pozor, aby tej vody nebolo veľa. Ja pridávam tak 1-1,5 dcl. Myslím, že každá gazdinká to vie pekne odhadnúť, keď má cesto priamo pod rukami.
-
3
Na zemiakovo-bryndzovú plnku si uvaríme očistené zemiaky, pridáme k nim bryndzu, mleté čierne korenie a aspoň 1 PL kyslej smotany. Soľ vôbec netreba, ale tiež to závisí od toho, akú máte bryndzu. Pekne to "popučíme" a zamiešame. Vznikne nám ozaj výborná plnka.
-
4
Cesto si rozvaľkáme, nesmie byť veľmi tenké, inak sa nám pirohy budú rozvárať, ale ani veľmi hrubé. Ideálne je tak na 2-3 mm. A tak už len vykrajujeme a plníme pirohy :)
-
5
Aj na sladko :) ja som použila domáci jahodový džem, ktorý som si pripravila v lete. Čo si v lete pripravíš, v zime ako by si našiel :)
-
6
Takto pripravené a polepené pirohy varíme vo vode nejakých 5-6 minút alebo aj - kým nevyplávajú na povrch.
-
7
Slané pirohy som si ozdobila opraženou cibuľkou obalenou v hladkej múke a opraženou slaninkou. Sladké sú preliate maslom a škoricovým cukrom. Dobrú chuť :)
V recepte je napísané ,že uvaríme si zemiaky. Konkrétne v bode 3.
Tiež ich robievam doma a tiež musia byť aj bryndzové aj lekvárové...
Ďakujem :)