Pirohy (fotorecept)

Autor receptu: katarina22

Pirohy, tak ako sa robia u nás na východe. Na sladko aj na slano. :) Recept zrejme nie je ničím špeciálny, ale napriek tomu sa ním chcem pochváliť, inšpirovať vás. Viem, že je jednoduchšie ich kúpiť , no domáce ...sú predsa len domáce.

4
porcie
60 minút
príprava
5-6 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, vajíčka a štipky soli si vypracujeme cesto.
  2. Vodu vždy prilievam pomaly, kým sa mi cesto pekne nespojí do jednej hmoty. Pozor, aby tej vody nebolo veľa. Ja pridávam tak 1-1,5 dcl. Myslím, že každá gazdinká to vie pekne odhadnúť, keď má cesto priamo pod rukami.
  3. Na zemiakovo-bryndzovú plnku si uvaríme očistené zemiaky, pridáme k nim bryndzu, mleté čierne korenie a aspoň 1 PL kyslej smotany. Soľ vôbec netreba, ale tiež to závisí od toho, akú máte bryndzu. Pekne to "popučíme" a zamiešame. Vznikne nám ozaj výborná plnka.
  4. Cesto si rozvaľkáme, nesmie byť veľmi tenké, inak sa nám pirohy budú rozvárať, ale ani veľmi hrubé. Ideálne je tak na 2-3 mm. A tak už len vykrajujeme a plníme pirohy :)
  5. Aj na sladko :) ja som použila domáci jahodový džem, ktorý som si pripravila v lete. Čo si v lete pripravíš, v zime ako by si našiel :)
  6. Takto pripravené a polepené pirohy varíme vo vode nejakých 5-6 minút alebo aj - kým nevyplávajú na povrch.
  7. Slané pirohy som si ozdobila opraženou cibuľkou obalenou v hladkej múke a opraženou slaninkou. Sladké sú preliate maslom a škoricovým cukrom. Dobrú chuť :)