Pirohy (fotorecept)
Autor receptu: katarina22
Pirohy, tak ako sa robia u nás na východe. Na sladko aj na slano. :) Recept zrejme nie je
ničím špeciálny, ale napriek tomu sa ním chcem pochváliť, inšpirovať vás. Viem, že je
jednoduchšie ich kúpiť , no domáce ...sú predsa len domáce.
4 porcie |
60 minút príprava |
5-6 minút tepelná úprava |
Postup
- Z múky, vajíčka a štipky soli si vypracujeme cesto.
- Vodu vždy prilievam pomaly, kým sa mi cesto pekne nespojí do jednej hmoty. Pozor, aby tej vody nebolo veľa. Ja pridávam tak 1-1,5 dcl. Myslím, že každá gazdinká to vie pekne odhadnúť, keď má cesto priamo pod rukami.
- Na zemiakovo-bryndzovú plnku si uvaríme očistené zemiaky, pridáme k nim bryndzu, mleté čierne korenie a aspoň 1 PL kyslej smotany. Soľ vôbec netreba, ale tiež to závisí od toho, akú máte bryndzu. Pekne to "popučíme" a zamiešame. Vznikne nám ozaj výborná plnka.
- Cesto si rozvaľkáme, nesmie byť veľmi tenké, inak sa nám pirohy budú rozvárať, ale ani veľmi hrubé. Ideálne je tak na 2-3 mm. A tak už len vykrajujeme a plníme pirohy :)
- Aj na sladko :) ja som použila domáci jahodový džem, ktorý som si pripravila v lete. Čo si v lete pripravíš, v zime ako by si našiel :)
- Takto pripravené a polepené pirohy varíme vo vode nejakých 5-6 minút alebo aj - kým nevyplávajú na povrch.
- Slané pirohy som si ozdobila opraženou cibuľkou obalenou v hladkej múke a opraženou slaninkou. Sladké sú preliate maslom a škoricovým cukrom.
Dobrú chuť :)
