Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami fotorecept
Foto: pusta
Pôvodný recept pochádza z Grécka, máličko som ho upravila a prispôsobila chuti mojich stravníkov. Ide o jednoduché a rýchle, ľahké jedlo ideálne pre horúčavy, Zobraziť celý popisPôvodný recept pochádza z Grécka, máličko som ho upravila a prispôsobila chuti mojich stravníkov. Ide o jednoduché a rýchle, ľahké jedlo ideálne pre horúčavy, môže sa podávať ako samostatné jedlo alebo príloha k rôzne upraveným mäsám, veľmi chutné za tepla i za studena.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
250 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
3 strúčiky veľké |
|
150 ml |
|
1 ČL |
|
3 vetvičky |
|
podľa chuti |
|
1 ks (feferónka) |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
1 zväzok |
|
Postup
-
1
Očistila som cibuľu a cesnak.
-
2
Pripravila som petržlenovú vňať.
-
3
Paradajky som pokrájala na hrubé väčšie kusy.
-
4
Teraz som mala len mrazené zelené fazuľkové struky, čerstvé ešte nemám, dala som ich rozmraziť do studenej vody.
-
5
Stiahla som lístky z troch vetvičiek tymiánu, mám vlastné sušené.
-
6
Fazuľkové struky som scedila z vody a nechala som ich dobre odkvapkať.
-
7
Na oleji som orestovala cibuľu a pokrájanú chilli papričku.
-
8
Pridala som domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala a...
-
9
...pridala som na hrubo pokrájané paradajky,...
-
10
..prisypala som tymián, ...
-
11
...pridala som soľ a oregano, za stáleho miešania.
-
12
Ked paradajky mierne zmenšil svoj objem, trocha zavädli, majú zostať v kusoch, pridala som scedené zelené fazuľkové struky,...
-
13
...premiešala som ich s paradajkami a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, netreba ho dať veľa.
-
14
Všetko som spolu podusila len krátko, fazuľky majú zostať na skus - al dente.
-
15
Vypla som plameň, pridala som prelisovaný cesnak, premiešala, v zbytkovom teple uvoľní dobre svoju arómu, v tomto jedle je vítanejšia ostrejšia chuť cesnaku, preto sa nedusí spolu s jedlom, len premieša.
-
16
Na záver som pridala na hrubo pokrájanú petržlenovú vňať,...
-
17
...naposledy ešte raz som všetko premiešala a jedlo bolo hotové. Miešanie počas celého varenia je dôležité,lebo šťavy je málo, len sa zelenina ňou dobre obalí a zároveň úžasne ochutí, nesmie sa prichytiť a pripáliť.
-
18
Horúce som dala do misy, aby si každý mohol nabrať sám podľa svojej chuti. Je to veľmi chutné, pikantné a aromatické, ľahké jedlo, ľahko stráviteľné, výborné za tepla i za studena, ideálne do horúčav. Môže sa podávať ako ľahké samostatné jedlo a ako príloha k rôzne upraveným mäsám.
-
19
Fazuľky pochádzajú z tropickej Ameriky,u nás sa pestuje v záhradách i na poliach, sú veľmi hodnotnu strukovinou. Obsahujú významné aminokyseliny, flavonoidy, sacharidy, fytosterply, cholín, glykozidy, kyselinu kremičitú,organické kyseliny, draslík, fosfáty,stopy kobaltu a medi, zo sacharidov 50% tvoria škroby a dextrín, sú významným zdrojom bielkovín.Pôsobí močopudne, pomáha pri zbavovaní tela toxických látok, glukokinin v nej obsiahnutý znižuje hladinu cukru v krvi, má pozitívne účinky na metabolizmus, využíva sa v liečbe cukrovky, záparu, v kožnom ĺekárstve, pri reumatizme a inde.
vynikajúce za tepla a chutí aj za studena, my sme mali na obed za teple a ešte lepšie padlo na večeru za studena - bolo úplne super :-)
dakujem.
dakujem za pochvalu.
veľmi ma teší tvoja pochvala aj za pekné servírovanie :-)))
dakujem.
viem si to predstaviť živo chuťovo aj s pomrvenou nivou, to muselo byť vynikajúce :-)
dakujem za uznanie.
lh6.googleusercontent.com/y3dEtvnU8WPR_7e-hKBr2XcQhjfzW0KoA_MRLdJ...
dakujem za pochvalu.
aj ja mám rada polopatistický postup, tie sú najlepšie :-)))
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem.
a som zvykla nakladať len žltú maslovú fazuľku - dobrota, zelenú musím vyskúšať, už nemám, minula sa.
použila som mrazenú, však čoskoro už bude, pravdu máš.
no, to výborne využiješ tú svoju nakladanú, bude to fajnové :P
som rada, že som ťa inšpirovala :-)
ked vyskúšaš, potom ma bude veľmi interesovať tvoj názor.
to ja dakujem tebe.
poviem pravdu, nečakala som to - taká bleskovka :-)))
videla som foto, nádhera.
ty si to škoricou a habanerom doviedol do dokonalosti :PPP
či už gréckej, ale skôr arabskej - mám na mysli Libanon, Tunis,Maroko.
Laudetur, amicus meus :-)))
Dakujem ti Pekný deň prajem
táto kombinácia fakt nemá chybu a ked oberieš vlastnú úrodu fazuliek, tak to potom bude perfektná lahôdka.:-)))
poteší ma, ak mi potom odpovieš :-)))
dakujem za uloženie do kk a krásne uznanie.
len napíš, ako chutilo :-) poteší ma to.
toľko chvály za také obyčajné, jednoduché, rýchle jedlo si hádam ani nezaslúžim, ale v každom prípade úprimne ti dakujem, určite toto jedlo nebude mať chybu.
Pekný deň ti prajem.
priznám sa, že aj ja som sa dobre prepočítala, ked som varila dávku pre dve osoby a bola som veľmi, ale ilo prekvapená, ako sa po nej zaprášilo :-))) a bolo by sa zaprášilo aj po 4 dávkach, tiež som vylepšovala feta syrom :-)
mne sa tiež takmer neušlo :-))))) tešilo ma, že jemu chutilo :-)
veľmi ma teší, že chutilo a ešte aj budeš opakovať, je to skvelý recept, do horúčav priam ideálny.
dakujem za úžasnú správu
poteší ma, ak vyskúšaš môj receptík aj ty.
dakujem za pochvalu, 5* i za uloženie do kk.
dakujem za pochvalu a 5*, prepáč, že tak neskoro, len dnes som si všimla.
vudeš mať skvelý obedík.
dakujem.