Pikantná baklažánová nátierka fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 29. februára 2016

Základný recept mám od mamy, ona má cesnakovo-baklažánovú nátierku tiež veľmi rada. Ja som ju ešte doplnila kápiou, medvedím cesnakom a tahinovou pastou, tá tam ale nemusí byť.

15 minút
príprava
45 minút
na 210 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
1/2 ks
2 strúčiky
7 - 8 lístkov
2 ČL
1/2 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umytý baklažán a papriku som dala piecť do rúry na 210°C. Baklažán som popichala vidličkou.

    Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paprika bola hotová skôr, po vybratí som ju hneď strčila do mikroténového vrecka a nechala zmäknúť, potom som z nej ľahko odstránila kožu.

    Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Baklažán som po upečení (čo trvalo asi 45 minút) nechala chvíľu vychladnúť a tiež som z neho stiahla kožu.

    Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dužinu som spolu s paprikou zbavenou jadrovníka a semienok a dvomi strúčikmi cesnaku pomlela.

    Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do misy som priliala oleje (ja som pridala aj 1ČL rakytníkového), soľ a korenie, pol cibule nakrájanej na drobno, posekaný medvedí cesnak

    Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a tahinovú pastu.

    Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Celé som dochutila citrónovou šťavou. Po odstátí sa všetky chute lepšie prepoja.

    Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som hrianky zo staršieho chleba.Takéto zeleninové nátierky sú výbornou alternatívou k maslu a iným tukovým pomazánkam. Plus zelenina sa už nežiada k tomu, veď je tam toho dosť. Cesnak mi síce vyštípal jazyk, ale určite ma obdaril aj svojimi blahodárnejšími účinkami. Mali sme vynikajúcu večeru a dnes aj raňajky.

    Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Dobrá pomazánka a pekná aj na oko.
kukulienka71
@dr , ďakujem
@methi , tebe tiež
tvoj recept sa mi páči. Koľko trvá asi to pečenie nad horákom? plameň má byť slabý? nebude mi šťava stekať na horák? rada by som to skúsila.
terinka55
Baklažán milujem, tiež robím (na bulharsky spôsob). Urobím aj podľa Teba. Hneď by som si dala, super! KK, 5*****, ďakujem za tip :-)
methi
@Kukulienka71 (29.2.2016 13:52)

Ja to nestopujem, opekam to na miernom ohni, pomaly a urcite ti na sporak nieco z neho kvapne, ale da sa lahko potom vycistit.
1x rigo
tatranka
Už je receptík v KK.Paráda! 5 hviezdičiek si táto ohromná nátierka zaslúži.
danda3
Nepohrdla by som veru touto výbornou pomazánkou.☺
kukulienka71
Jasné, @methi , vďaka
pomazánka z pečeného baklažánu je fakt výborná, cesnak k nej neodmysliteľne patrí. A pečená paprika je tiež veľká dobrota, tak len plus pridala chuť a farbu. nech vám chutí, ak ju pripravíte. Ďakujem za pekné hodnotenia:-)
haji
@Kukulienka71
Tento receptík mi unikl - pastva pro oko, chuťové pohárky se mi plaší a bříško se ozývá. Jen se k lilku propracuju, určo vyzkouším. Nějak obejdu tahini, bo tam nejsem. Krásný večer, milá Kuku!!
kukulienka71
@Haji (28.9.2016 17:03)

:-)), tvoje zábavné komentáre ma vždy potešia, ďakujem. Medvedí cesnak tam je poriadne pikantný, myslím, že ti bude chutiť, nech sa vydarí k spokojnosti! Nejak som zabudla dnes na večeru a teraz dumám pri tej fotke - jesť, či ísť spať?????:-) Pokojný večer, milá @haji ;-)
1x haji