Pikantná baklažánová nátierka (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Základný recept mám od mamy, ona má cesnakovo-baklažánovú nátierku tiež veľmi rada.
Ja som ju ešte doplnila
kápiou, medvedím cesnakom a tahinovou pastou, tá tam ale nemusí byť.
15 minút príprava |
45 minút na 210 °C |
Postup
- Umytý baklažán a papriku som dala piecť do rúry na 210°C. Baklažán som popichala vidličkou.
- Paprika bola hotová skôr, po vybratí som ju hneď strčila do mikroténového vrecka a nechala zmäknúť, potom som z nej ľahko odstránila kožu.
- Baklažán som po upečení (čo trvalo asi 45 minút) nechala chvíľu vychladnúť a tiež som z neho stiahla kožu.
- Dužinu som spolu s paprikou zbavenou jadrovníka a semienok a dvomi strúčikmi cesnaku pomlela.
- Do misy som priliala oleje (ja som pridala aj 1ČL rakytníkového), soľ a korenie, pol cibule nakrájanej na drobno, posekaný medvedí cesnak
- a tahinovú pastu.
- Celé som dochutila citrónovou šťavou. Po odstátí sa všetky chute lepšie prepoja.
- Pripravila som hrianky zo staršieho chleba.Takéto zeleninové nátierky sú výbornou alternatívou k maslu a iným tukovým pomazánkam. Plus zelenina sa už nežiada k tomu, veď je tam toho dosť. Cesnak mi síce vyštípal jazyk, ale určite ma obdaril aj svojimi blahodárnejšími účinkami. Mali sme vynikajúcu večeru a dnes aj raňajky.