Baklažánová bharta fotorecept

methi - fotkamethi, 6. septembra 2013
Baklažánová bharta (fotorecept)
Foto: methi

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
 hrsť (alebo mrazený)
3/4 ČL
1/2 ČL
1/3 ČL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jednoduchší spôsob, ak sa vám nechce upratovať sporák: Baklažán viackrát pichneme vidličkou po celom obvode. Potrieme ho olejom a uložíme do pekáčika (ktorý si môžete vystlať alobalo, baklažán počas pečenia pustí šťavu a tá môže horieť na pekáči). Rúru si predohrejeme na 180 - 200st. a pečieme ho 35 - 40 minút.

  2. 2

    Klasický indický spôsob (a tento odporúčam, aby jedlo voňalo a chutilo ako má!): Baklažán popicháme po celom obvode vidličkou. Na horák dáme mriežku (ja používam mriežku, na ktorú odkladám horúce hrnce). Baklažán na mriežku položíme. Zapneme oheň a baklažán na miernom plameni opekáme. Počas opekania ho obraciame, aby sa opiekol rovnomerne zo všetkých strán. Takto pečený baklažán začne rozvoniavať ako údený (a bude tak aj chutiť). Šupka musí poriadne stmavnúť a zošúveriť sa. Vo vnútri musí byť mäkký, nie surový.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečený baklažán dáme na tanier a narežeme ho pozdĺžne. Pri stopke ho narežeme vodorovne, čiže vznikne rez v tvare kríža. Šupku otvoríme ako knihu. Dužinu lyžicou vydlabeme a dáme do taniera, kde ju vidličkou roztlačíme trocha.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z baklažána vám zostane len toto ako odpad.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo woku si zohrejeme ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju dohnedkava.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom pridáme kurkumu, čili korenie a garam masala a premiešame.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a opekáme na miernom ohni, kým paradajka nezmäkne.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme hrach a roztlačený baklažán, osolíme. Opekáme asi 5-7 minút na slabom ohni, miešame občas.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame s plackami Čapati.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@amelie ked chces, daj petrzlenovu alebo zelenu cast jarnych cibuliek. Ale koriandrova vnat je jednoducho taky zaklad :) No nenutim ta, urob si ako ti chuti. @tiginko mas pravdu. Nie je to pracne. Zda sa to, pretoze clovek vidi dlhy zoznam koreni a surovin a hned ho to zabrzdi. Dalo by sa to rozpisat aj na dlhsie, ale tak zakladne korenie mas v zmesi garam masala a ak si ju vyrobis doma, mozes si namiesat viac druhov, dozicky oznacit a potom pouzit podla toho do receptu, coho obsahuje viac a co recept pyta. Zalezi na kazdom ako si zvykne, co mu vyhovuje, ci si bude pri kazdom jedle vyrabat novu zmes koreni alebo ho uspokoji rovnaka. Kazdy musi vediet na co ma cas a chut :)
1x mijaita
bezkonkurenčné:-) baklažán milujem na všetky možné spôsoby, indická kuchyňa ma už dávno očarila, trochu ma odrádza pracnosť a nedostatok potrebných korenín, hoci sa to už veľmi zlepšilo, aspoň v BA. Methi, patrím k ľuďom, ktorí nemajú radi vôňu čerstvého koriandru, dá sa použiť petržlen? Asi je to barbarský nápad...