Peťúšikov zákusok z 18 vajec

tori111222 - fotkatori111222, 9. apríla 2010

Toto je obľúbený zákusok môj syna, takže ho musím niekedy piecť aj cez týždeň. Priznám sa je to jediný zákusok, ktorý pečiem rada, lebo Zobraziť celý popisToto je obľúbený zákusok môj syna, takže ho musím niekedy piecť aj cez týždeň. Priznám sa je to jediný zákusok, ktorý pečiem rada, lebo sa rýchlo a ľahko urobí. Ale keď ma kopne múza, upečiem a vyzdobím všetko.

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
9 dkg
2 PL
2 PL
PLNKA:
4 dcl
3 PL
3 bal.
1 celé
POLEVA:
8 dkg
7 dkg
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: 6 bielka vyšľaháme do polovice, postupne pridávame kryštálový cukor a úplne do tuha vyšľaháme. Do toho za stáleho šľahania pridáme žĺtka a kakao s múkou. Mierne zamiešame. Pečieme na plechu s pomasteným a múkou posypaným papierom, na 180 C asi 13 minút. Cesto sa pečie 3 krát po 6 vajec, takže tri pláty.

  2. 2

    Plnka: Mlieko, múku a vanilkový cukor uvaríme na hustú kašu a do vychladnutého vmiešame celé maslo. Plnku rozdelíme na dva pláty, prikryjeme tretím a dáme naň polevu .

  3. 3

    Poleva: maslo, vodu, cukor a kakao spustíme na slabom ohni, vymiešame do hladka, aby bolo horúce, nesmie však vrieť. Natrieme na koláč, necháme stuhnúť voľne, nie v chladničke. Potom ho pokrájame a môžeme jesť. Pozor, rýchlo sa spraví, ale rýchlejšie zje! Prajem Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

hanina
Vyzerá pekne, ale toľko vajíčok to nie je pre mňa.
tori111222
Ide tam viac vajíčok, ale výsledok stojí za to, Ďakujem za príspevky na obidva zákusky
marlen
do cesta zopár sekaných lieskovcov, do krému by mi tiež dobre padlo zopár žľtkov, je to tak ešte chutnejšie, cukor, maslo, žľtky, vanilka - mnam. ale tá poleva? čo tak pravá čokoláda na troche marhuľového džemu? no a potom by to bol ten od mojej mamy. voláme ich čiene zákusky.
michsamant
Tato cokoladova poleva mi sadla ako "rit na serbel". U nas horku cokoladu na varenie nedostat v obchode (alebo som zatial nenasla), takze si recept ukladam uz len kvoli tej poleve. Dakujem.
kuchtik
akých 18 vajec, v rozpise máš 6, čo to je za ....
veronika353
Ráda peču takové zákusky, ze kterých se dost nakrájí.Vajíčka máme domácí , takže vyzkouším.
1ariana
...aj ja vidím v rozpise len 6 vajec a nie 18... ako je uvedené v názve zákuska
hanina
Aj ja si niekedy zle prečítam, alebo nedočítam recept.V recepte je:
Cesto sa pečie 3 krát po 6 vajec, takže tri pláty. 3x6 ?
veronika353
V surovinách je rozpis jen na jedno těsto,9 dkg cukru by bylo na 18 vajec málo.V postupu je napsané, že se pečou 3 těsta - každé ze 6 vajec.
sovka62
Mhm, tých osemnásť vajec silne pripomína Magdalénu Dobromilu Rettigovú. Tá tak veľkoryso zaobchádzala s vajciami, maslom a podobne. Ale nezdá sa mi to veľa. Je to velikánsky kus zákuska, kto potrebuje menej, môže upiecť len jeden plán a rozrezať ho na tri časti a tromi vydeliť i suroviny na plnku a polevu. Veľmi sa mi páči príprava cesta, aj ja rada takto pripravujem biskvitové cestá, všetko pekne v jednej mise. A aby bolo všetko jasné, odporúčam opraviť recept a k surovinám napísať, že všetko treba trikrát. Tak to bude každému zrejmé hneď na začiatku.
tori111222
kuchtik: to nie za... píšem že sa pečú 3 pláty, na jeden ide 6 vajec a 6 krát 3 je 18.
tori111222
ale v postupe je napísané: Cesto sa pečie 3 krát po 6 vajec, 3 pláty. Každý plát sa upečie zo 6 vajec, a je velmi velký,
tori111222
sovka62::Pláty sa môžu piecť na plechu, ktorý je širší, lebo je aj tak dosť vysoký
tori111222
veronika: ja už ani nevážim dávam lyžicou "od oka"miesto 9 dkg cukru dám 4PL , a do plevy tiež, len ja ho pečiem veľmi často. A keď sú väčšie vajíčka, tak je naozaj veľký zákusok, treba piecť na širšom plechu
hanina
Tori - niet za čo ďakovať. Súhlasím je krásne vysoký a taký slávnostný - asi ho tori predsa len vyskúšam. Veď ho má kto zjesť.
hannah22
super , už len nájsť príležitosť aby ho bolo s kým zjesť... :))
marlen
a ešte sa chcem opýtať, či je peťúšik baník alebo olympionik, alebo ako ja - s nadváhou
veronika353
Já většinou taky dávám na lyžice, mám čtvercové plechy, ale i tak to těsto bývá dost vysoké.
tori111222
marlen:Peťúšik je môj syn, nie je ani baník, ani olympionik,tak akurát, ale má veľmi rád sladkosti, spával by v nich
3sandra3
ide tam dosť vajec, ale určite je to chutný koláč,,, určite stojí za to,,, ja ho vyskúšam, dobre vyzerá
dogagador
no tak si vsetci predstavte 18 vajec. a teraz si kazdy z vas predstavi malicky kusok z tej obrovskej torty. kolko vajec zjete??? na pocte vajec v peceni asi az tak nezalezi, vysledok je uzasny! a nikto sa nemusi prezierat. mozno ten isty zakusok spravit len z 9 vajec, alebo v mini pekaciku len zo 6....potom sa vam to nebude zdat az tak vela :-)
tori111222
Je to veľmi ľahký recept a každý si ho môže upraviť ako chce... ja som robila z tohoto tortu - srdce z 12 vajec.. bola dosť vysoká, vydarila sa, len si treba premyslieť najskôr čo chcem...upiekla som 4 pláty: na jeden plát som dala 3 vajcia, 2 PL kryštálový cukor,1 PL kopcovitú - polohrubá múka, 1 KL kakao.. postup je hore :: piecť 13 minút pri 180 °C, na srdce som dala zo spodu papier,pomastiť, posypať múkou..Dúfam, že teraz to je jasné?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia