Veľkonočné medovníky
Veľkonočné medovníky

Pestrofarebné veľkonočné medovníčky

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 6. apríla 2023
Pestrofarebné veľkonočné medovníčky
Foto: Kulinární studio MAFRA

Sladké maľované vajíčka, zajačiky, motýle budú krásnou ozdobou vášho sviatočného stola.

40 ks
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
150 g
20 g
1 PL
1 PL
50 ml
150 g
2 ks
150 g
Poleva:
1 ks
300 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme spolu s cukrom a kakaom do misy. Pridáme korenie, sódu bikarbónu a dobre premiešame. Mlieko zmiešame s medom a vajcami. Vlejeme do múčnej zmesi a pridáme zmäknuté maslo. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme do druhého dňa oddychovať.

  2. 2

    Po odležaní cesto prepracujeme, rozvaľkáme na plát a vykrojíme z neho rôzne zvieratká a vajíčka. Medovníčky rozložíme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení zložíme z plechu a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Z bielka vymiešame za postupného pridávania práškového cukru a citrónovej šťavy hladkú, lesklú polevu. Medovníčky potom zložíme z papiera na pečenie a zdobíme pripravenou polevou, ktorú môžeme podľa fantázie zafarbiť potravinárskou farbou.

  4. 4

    Ak sa chystáme zdobiť farebnou polevou, bielu polevu rozdelíme do toľkých misiek, koľko farieb si prajeme. Potom pridáme gélovú farbu a dôkladne miešame dovtedy, kým nevznikne odtieň, ktorý sa nám páči. Na medovníkoch najprv vytvoríme polevou kontúry (poleva by mala byť hustejšia ako na plošné zdobenie) - preložíme ju do zdobiaceho vrecka s tenkým otvorom a opatrne vytvoríme linky okolo plôch, ktoré budeme vyfarbovať. Necháme zaschnúť. Po zaschnutí vyplníme plochu medovníčka farebnou plošnou polevou, ideálne pomocou štetca. Opäť necháme zaschnúť. Nakoniec pomocou zdobiaceho vrecka s drobným otvorom namaľujeme detaily, bodky, čiary a rôzne ozdôbky.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia