Veľkonočné medovníky

Pestrofarebné veľkonočné medovníčky

Autor receptu: redakcia

Sladké maľované vajíčka, zajačiky, motýle budú krásnou ozdobou vášho sviatočného stola.

40 ks
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku preosejeme spolu s cukrom a kakaom do misy. Pridáme korenie, sódu bikarbónu a dobre premiešame. Mlieko zmiešame s medom a vajcami. Vlejeme do múčnej zmesi a pridáme zmäknuté maslo. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme do druhého dňa oddychovať.
  2. Po odležaní cesto prepracujeme, rozvaľkáme na plát a vykrojíme z neho rôzne zvieratká a vajíčka. Medovníčky rozložíme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení zložíme z plechu a necháme vychladnúť.
  3. Z bielka vymiešame za postupného pridávania práškového cukru a citrónovej šťavy hladkú, lesklú polevu. Medovníčky potom zložíme z papiera na pečenie a zdobíme pripravenou polevou, ktorú môžeme podľa fantázie zafarbiť potravinárskou farbou.
  4. Ak sa chystáme zdobiť farebnou polevou, bielu polevu rozdelíme do toľkých misiek, koľko farieb si prajeme. Potom pridáme gélovú farbu a dôkladne miešame dovtedy, kým nevznikne odtieň, ktorý sa nám páči. Na medovníkoch najprv vytvoríme polevou kontúry (poleva by mala byť hustejšia ako na plošné zdobenie) - preložíme ju do zdobiaceho vrecka s tenkým otvorom a opatrne vytvoríme linky okolo plôch, ktoré budeme vyfarbovať. Necháme zaschnúť. Po zaschnutí vyplníme plochu medovníčka farebnou plošnou polevou, ideálne pomocou štetca. Opäť necháme zaschnúť. Nakoniec pomocou zdobiaceho vrecka s drobným otvorom namaľujeme detaily, bodky, čiary a rôzne ozdôbky.