Foto: pusta
Perkelt zo šampiňonov je jednodúchý, chútný a rýchly pokrm, ktorý som pripravila dnes na obed.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 veľká hrsť súšené /čerstvé 300 g |
|
1 ks veľká |
|
50 g domáca |
|
podľa chúti |
|
1 PL |
|
1 CL/nemúsí byť |
|
1 PL |
|
podľa chúti |
|
podľa potreby |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Očistenú cibúľú som pokrájala na mesiačiky.
-
2
Domácú údenú slaninú som pokrájala na prúžky.
-
3
Súšené šampiňony som namočila do vlažnej vody na 30 minút.
-
4
V hrnci som na oleji orestovala pokrájanú cibúľú a údenú slaninú do sklovita.
-
5
Pridala som mleté čierne korenie /má po orestovaní výraznejšiú a lepšiú chúť/ a mletú červenú sladkú paprikú, nechala som jú za stáleho miešania rozpústiť, treba miešať,aby sa nepripálila. Väčšinoú štipľavú paprikú nepridávam, lebo šampiňony sú húby jemnej chúti, avšak kto má rád pikantné, môže dať. Ja si šampiňony súším do zásoby, ale dávam aj čerstvé, ktoré nakrájam na plátky a orestújem spolú so slaninkoú a cibúľoú. Konzervované šampiňony na tento perkelt nie sú vhodné, ale mrazené môžú byť.
-
6
Do paprikového základú som pridala šampiňony aj s vodoú,v ktorej boli namočené. Podľa potreby dolejem vodú na objem približne 1000 - 1200 ml a prikryté varím na strednom plameni asi 10 minút. Pokrm potom pekne vonia šampiňonmi.
-
7
Zahústila som zátrepkoú z múky a vody a povarila som ešte 15 minút.
-
8
Dnes som podávala perkelt zo šampiňonov s čerstvoú domácoú knedľoú, ale je veľmi dobrý aj s dúsenoú ryžoú, maslovými halúškami alebo cestovinoú.
@Pusta a šampiňóny si mala nazbierané na lúke a tak zmrazené? Ako zmizli pasúce sa kravy, kozy a ovce bývalých JRD z lúk tak som šampiňón na lúke tiež nevidela.......