Perkelt fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 20. apríla 2015
Perkelt (fotorecept)
Foto: mesiar50

Je pripraveny z hovadzieho masa a hribov.

Suroviny

800 g
500 g
Pomocné suroviny a koreniny:
2 ks
2 PL
1 PL (keď máme, tak radšej domáca)
 (keď máme, tak radšej domáci)
 na podliatie




Postup

  1. 1

    Cibulu posmazime na masle a pridame k nej paradajkovy pretlak. Ked mate domaci tak samozrejme pouzijeme ten.

    Perkelt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dalej k cibule pridame papriku a zmes premiesame.Po premiesani stiahneme z ohna.

    Perkelt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K cibulovemu zakladu potom pridame na kocky pokrajane hovadzie maso a podlejeme primerane vodou a trochu posolime.Musime mat na pamati, ze varime perkelt a nie gulasovu polievku.

    Perkelt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzicasom pridame aj hriby.Jedlo som varil 150-180 min.Pred ukoncenim varenia som k perkeltu pridal koreniny a sol. A na zaver sa chcem podakovat redakcnemu timu varechy ,ze mi akceptovala recept bez chybajucich diakritickych znamienok,kedze ich na anglickej klavesnici nemam.A vam varechacky/varechaci dakujem za pochopenie.

    Perkelt (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

denyany
Perkelt môžem hocikedy. Takýto s hubami aj hneď. Bez húb som robila cez víkend.
tassiedevil
tak ako vravíš, tomu sa hovorí perkelt.....:) môže ísť... len nokedlíky k tomu...super:)*****odpusť priateľu ale musím dodať...ľudia ktorí hodnotia takéto jedlo jednou hviezdičkou si nezaslúžia ani jesť....viete o koho sa jedná....môžete sa hambiť sami pred sebou, majte aspoň toľko charakteru, a ukážte si držku....discusting...pripomínate mi tých špicľov z komunistickej éry...a tých som nenávidel... je to smutné, že ešte stále existujú....
jujoska
@tassiedevil ja teda malokedy pridelujem hviezdicky, davam 5 ked sa mi nieco naozaj paci. Ale ta skala 5 hviezdiciek je tu na to, aby kazdy mohol trebars anonymne hviezdickovat ako to citi, nato zrejme redakcia tie hviezdicky zaviedla, nemyslis?. Neviem preco by mal byt hned zatracovany ten, co da menej ako 5. A ak sa mu nieco nepaci, tak preco by mal pisat nieco negativne, ked potom je zvozeny pod ciernu zem alebo rovno vymazany. Prirovnavat takychto ludi ku komunistom je dost ubohe. Mas odo mna 1 hviezdicku
radox1
kazdy kto chce hviezdickovat,by mal ich pocet odovodnit,aby to nebolo anonymne.
ja davam 4,na moj vkus trochu riedky a rostenec by som si vedel inde predstavit, a kedze mam rad kolagen tak mocing.
1x radox1
tassiedevil
@jujoska...hor ší ako komunisti...nechcem sa vulgárne vyjadriť že čo....domysli si...akí su poniektorí nároční, ako keby jedli 5000 dolárový kaviar každý deň...ty máš odo mňa 0, nechcem pridať druhú....zažíla si komunistov????
marcel83
Ja som dal hviezdicky 3 - nepasuju mi do perkeltu sampinony.

"ľudia ktorí hodnotia takéto jedlo jednou hviezdičkou si nezaslúžia ani jesť" - z toho mi vyplyva, ze "bud sa ti to paci, alebo sa ti to paci"
To je take - komunisticke by som povedal ;)

@tassiedevil ty si ich isto zazil a preto si radsej zdrhol do Hobartu, ze? :P Su tu ludia, ktori ho zazili /ja len chvilku/ a nezdrhli. Tak sa tu neohanaj komunistami ;)
redakcia
Nie o politike, no o varení sa radšej bavme.

Hodnotenie pomocou hviezdičiek sme zaviedli na vyjadrenie spokojnosti užívateľov s receptom. Komu sa recept nepáči, prípadne kto ho vyskúšal a nebol s ním spokojný, nech dá pokojne málo hviezdičiek. Na to tam sú.
mata3636
@tassiedevil - nie sú hádky pod inými rcp, tak ich treba rozpútavať tu? troška sa mierni. toto už je fakt choré, tvoj komentár a prirovnanie ku ... radšej nepíšem, aby som nebola vymazaná. kritika sa nesmie písať, na chyby sa nesmie upozorniť, bludy sú tolerované a už nám bude aj určované, ako máme hviezdičkovať? to skôr toto sú kom.maniere. zaujímavé, že furt sa komunistami a podobnými kecami oháňajú tí, čo žijú vonku. chýbajú vám, že ich toľko spomínate? nám nie, tak dajte s nimi pokoj.
tassiedevil
@redakcia , súhlasím s vaším názorom, každý má právo hviezdičkovať ako sa mu páči, treba byť trochu aj objektívny a nie zaujatý voči určitým jednotlivcom a práve preto by objektívne hodnotenie s pridaním komentáru ku hviezdičke, tak ako navrhol @radox. prajem pekný deň.:)
tassiedevil
@jujoska , vieš ako sa hovorí," ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva"... sorry
@mata3636 , keby si prežila to, čo som ja prežíl, tak by si ináč spievala...asi vám chýbajú, aby ste sa naučili poriadku....
marcel83
"@marcel83 , ty si tiež jeden z tých jednohviezdičkových...? trafená hus zagágala...."

Este k tomu ani citata nevies.

"marcel83, dnes 10:40
Ja som dal hviezdicky 3 - nepasuju mi do perkeltu sampinony."
boxik
Jedlá tohoto typu môžem vždy, jednoduché a preto vynikajúce.
viera1
@Mesiar50 vysoký roštenec sa u nás takto nepredáva;problém je v tom,že sa hovädzie mäso búra inak,ako v zahraničí.S entrecote sa stretávam v obchode ,ale je to mäso pôvodom z Írska a Uruguaya a je určené skôr na steaky.A kde je vysoký roštenec z našich býkov? Predáva sa ako hruď? To by ma zaujímalo.
rea1
niekto sa nám tu tuším utrhol z reťaze - ešte aj do perkeltu zamieša komunistov. úbohé. jeden prispievateľ besnieť prestala, lebo to redakcia konečne zatrhla a iný sa nám tu liahne.
čo sa týka receptu: ani mne tam tie šampiňóny extra nepasujú, možno sušené huby ... možno ... ale chute a facky sú rôzne, iným to chutiť môže. priam by som povedala, že základom je nezblázniť sa. tak ako @marcel , aj ja dávam 3* a rýchlo sa idem najesť, bez hanby pred sebou.
používateľ nemá avatar
asu
asu
Milý Mesiar50, technologicky vzaté je to perkelt, proti tomu nemožno mať nič. Postup je v poriadku, aj u nás (odchovaných maďarskou kuchyňou) sa robí podobne. Šampióny síce nedávame, ale môžu byť celkom príjemným spestrením receptu. Z roštenca by som si vedel predstaviť aj iné celkom chutné jedlo, ale iný kraj iný mrav, každému chutí iné a kto chce a najmä má na to môže si perkelt uvariť aj zo sviečkovice a tiež bude chutný. U nás na Zemplíne sa perkelt robí hustejší a ako príloha sa k nemu podávajú buď nokerle, alebo dobrý biely čerstvý chlebík.......
Každý z nás kadečo prežil, ale načo miešať tieto svoje zážitky do stránok o varení? Myslíte, že guľáš, alebo perkelt bude pikantnejší ?
pusta1
@mesiar50 , však perkelt možno robiť z rôznych druhov mäsa, a ak z hovädzieho, tak aj z vysokého roštenca, u nás doma sme robievali dokonca aj z pravej sviečkovej :-)
môže byť husací, králičí, slepačí, teľací...iný.
môže sa vylepšiť zelenou paprikou, feferonkou, údenou slaninou, šampiňónmi, rôznym hubami, inou zeleninou, lečom, paradajkovou šťavou...je to vec vlastnej chuti :-)
mne by tvoj perkelt veľmi chutil :-)))
dávam *****
1x pusta1
mezi
Jedlo pre chlapa! Prečo je v jedle paradajkový pretlak a prečo sa pretlak varí tak dlho ako mäso? Takto pridaný a prevarený pretlak nedodá ani farbu a ni chuť už. Si prvý komu kedy vôbec dávam hviezdičky. Napriek dobe tabletov, mobilov a pod, by redakcia mala takto zapísaný text editovať, ide predsa o verejne publikovanú informáciu, nie o par znakov milenke. Posledná poznámka - vidím, že veľké množstvo prispievateľov nechápe základný rozdiel medzi Komentárom a Diskusným príspevkom a z tohto portálu si robia faceebok a veselo si tu diskutujú. Komentovať znamená zaujať stanovisko! Kladne, či záporné, nič viac!
mata3636
@tassiedevil - a ty vieš, čo som prežila ja? alebo skôr konkrétne môj otec. nevieš, ---UPRAVENE REDAKCIOU--- a že nás treba učiť poriadku? ha, až mi šmešno. teraz, keď sa na nás valia informácie z každej strany, tak všetci vidíme, aký je ten západ "krásny, dokonalý, ľudský, úžasný". že my sme tam všetci neodišli :-D
nadasky
Zdravím Ťa priateľ mäsiar50,prajem všetko dobré,robím podobne len pretlak dávam pred dovarením.A hlavne že sú plné misky.Všetko dobré!
Môj vnúčik by povedal -mňaaam dobučkéééé.
kimlo
@mezi pretlak sa dáva hned po cibuli a restuje sa, tak ako ked sa robi gulas. Restovanim stratí kyslosť a vynikne jeho chut aj farba. Neboj nevymyslel som si to, to mam radu od profika. A ked pisem z mobilu, tiez nepoužívam diakritiku, aj ked ľudí z Jazykovedného ústavu je tu dosť a dvíha im to žlč, je mi to úplne jedno... :-)
gitka61
Perkelt z hovadzieho masa je uplne v poriadku a pridanim hribov je este chutovo prilepseny.k.k.5*****
kukulienka71
maslo ma trocha prekvapilo, ale inak si viem chuť tvojho perkeltu veľmi dobre predstaviť, v mladších rokoch som robievala perkelty len z chudého a drahšieho mäsa. A som veľmi rada, že si dal čerstvé šampiňóny, tie dajú jedlu dobrú chuť. Pretlak sfarbí jedlo často oveľa lepšie ako červená paprika a chuťovo mi aj viac pasuje, rada ho používam, aj takto zarestovaný.
mesiar50
@viera1
Vysoka rostenka (Vysoky rostenec) sa vziadnom pripade nemoze predavat ako hovadzia hrud.Bolo by to protizakonne.Vdaka.
mesiar50
@nadasky
Rad ta citam priatelu.Vnucikovia ti rastu, jedna radost.
Srdecne vas vsetkych pozdravujem a velmi pekne ti dakujem.
mesiar50



@asu
Mas vlastne pravdu.Iny kraj, iny mrav.Alebo sto ludi,sto chuti.Urcite aj tvoj perkel byva chutny.Toto jedlo som robil zo spatnesieho kusku masa.Z krajsieho som pripravil steak medium a este aj dusene hovadzie.Vsetky tri jedla som varil v jeden den.Ako vidis sampinony mozem vsade.S tvojim dovolenim sem
vlozim foto.Dakujem ti a pekne ta pozdravujem z nl.




radox1
ako pise kimlo,pretlak sa musi dobre vyrestovat v tuku(vzdy to zdoraznujem v mojich receptoch)a tym zmeni chutove vlastnosti,ziskame na farbe a aj zcasti zahusti.zase na druhej strane nie nic horsie ako ho pridat do uz vriacej tekutiny.najlepsi je ten koncentrovany- husty,zbaveny vody co drzi na lyzici.
klukodvody
@mesiar50 nevím a nechápu ,proč se rozpoutala tato diskuze .
Já jsem z Tvého receptu pochopil ,jaký způsob úpravy a (teď asi někoho zase naštvu ,ale v Čechách prostě toto jsou guláše v různých úpravách) chtěl vždycky můj otec .Sice bez hub ale jen šťávičku a ne omáčku .Díky za ten recept ,ukládám a jen škoda ,že ho tátovi nikdy nemohu udělat .Určitě by mu chutnal .Ukládám a dávám ***** .
A jinak jsem přesvědčený ,že o mase víš hodně .Tak krásný den .
mesiar50
@klukodvody
Vyznie to iste ako samochvala, ale mas vlastne pravdu, viem o mase a vyrobkoch viac ako hocikto.Pracoval som 14 rokov ako porazac-vykostovac,2 roky som robil majstra,10 rokov miesaca a udica vyrobkov, a teraz pracujem 9 rok v dielni Bacon.Tvoj tata bol urcite skvely clovek ako ty.Ked budes potrebovat v niecom poradit tak mi smelo napis.Nemas co dakovat to ja ti dakujem moc a pekne ta pozdravujem.




janger
Lacko, dobry perkelt si pripravil...Len som si musela vyhladat, ktora cast je vysoky rostenec. Poviem ti pravdu, ze sa v tych slovenskych nazvoch masa moc nevyznam...Pozdravujem :-).
jozka2
Uz som videla viac krat pridavane maslo, ale pul na pul s olejom to bolo.Dobre si navaril,nemusi byt,len stale klasicky.Ja pridavam susene,alebo hlivu ustricovu.*****
kecemis
Dakujem kamarat za recept, urcite sa mi bude coskoro hodit.
mesiar50
@janger
Ahoj Janka.
Hovadzie maso som kupil v Lidl.Prilozil som ti aj foto pre lepsiu,, orientaciu".Perkelt bol ok, len som spravil jednu chybu, ze hlavny obrazok som fotil az na druhy den, ked bol uz perkelt ako huspenina.Nechcel som ho cely premiesat aby som ho nerozmachal a bral som len z vrchu jedla.Samozrejme ze husta cast jedla bola usadena nizsie.Zvacsil som si hlavny obrazok a naozaj vyzera, akoby bol riedky.Mozes si ho pri pripravit napr.aj z noziny(mocing),z pleca, zo slabiny, z hrude bez kosti a samozrejme aj z rostenky ci uz z vysokej, alebo nizkej, alebo z hocijakych hovadzich orezkov.
Keby si chcela raz uvarit inaksi druh perkeltu tak si prosim pozri drzkovy perkelt v mojich rcp.No nechcem sa nijako vnucovat, bol to len tip.Viem, ze v nl.sa zriedka varia taketo druhy jedal.Srdecne ti dakujem a tiez ta pozdravujem.


mesiar50
@jozka2
Verim, ze aj tvoj gulas byva chutovo vynikajuci a hriby mam rad hocijakeho druhu.No tentoraz som zvolil sampinony k voli vyraznejsiemu efektu.Dakujem ti pekne.
janger
Laci, niekedy neviem, ze co je co (druhy masa), ked citam slovenske recepty. Ked som este daaaavno byvala doma, na SK, tak som veru nevarievala, takze ked citam slovenske recepty, tak niekedy neviem, ze z ktorej casti to maso je....Laci, slabina je v NL ktora cast? A zase naopak 'klapstuk' je na Slovensku co? Kedze si odbornik - masiar, tak mozno mi poradis....Dakujem, ze si pridal obrazok :-). Takze "riblappen"!... Tie casto pouzivam na pomale dusenie. A kdeze by si sa vnucoval s tvojim drzkovym perkeltom. To je vyborny recept....aj tam som sa od teba poucila, ze drzky su z bachora...Nuz ale tie drzky tu teda tiez nekupim, ved vies...Ked budem potrebovat radu ohladom masa, tak sa na teba obratim, ak mozem :-). Pozdravujem.
mesiar50
@janger
Ahoj Janka.Mozno by sa dali drzky kupit u nejakeho tureckeho obchodnika.Samozrejme, ze napis, ked budes potrebovat nejaku radu ohladom masa.Ked budem vediet tak ti rad pomozem.Zelam ti prekrasny predlzeny vikend.


janger
@mesiar , Lacko, dakujem ti pekne za vysvetlenie, obrazky, krasnu kvetinku...Si vzdy velmi ochotny...."Vinkenlap" som este v obchode ani nevidela. Asi to bude patrit k tzv. zabudnutym masam a bude to treba u masiara objednat...Tu hovadziu hrud bez kosti tu mam spomenutu v jednom mojom recepte...Neviem, ci poznas "hutspot"- alebo "stamppot peen en uien' a v tom sa casto pouziva "klapstuk". Vidim teda, ze som to po slevensky dobre pomenovala :-)... varecha.pravda.sk/recepty/holandsky-hutspot-mrkva-zemiaky...

A vies, ze aj klapstuk nie je vzdy dostat, teda aspon v supermarkete nie. Masiar ale mava...No, Laci, aj tebe prijemny vikend, v pondelok pekny den (neviem, ci si momentalne v NL, ci plati teda tento sviatocny den aj pre teba ;-))...
mesiar50
@janger
Janka,nemas mi co dakovat.Rado sa stalo.Ja som tiez nevidel v supermarketoch tebou spominane masa.V Lidl som dostal, len runderriblappen a iny druh hovadziny tam ani nemali.Vinkenlap a runderriblappen su najchutnejsie masa po pravej a falisnej hovadzej svieckovici.Pouzivaju sa povacsinou pri priprave steakov.No ked si chces taky steak raz pripravit tak si musis dat naporcovane maso odlezat do chladnicky aby vyzrelo a tym sa jeho struktura zjemni.Malo by sa to v sackoch z ktorych je odsaty vzduvzduch.No da sa to aj v potravinarskej folii spravit a to 7 dni pri 0-5 stupnov C.Som v nl.a mam volno do utorka.Dakujem ti a tiez ti zelam krasny sviatocny den. :-)..
janger
Lacko, riblappen, braadlappen, rozne maso na bifteky - steaky mlete maso - to kupovavam casto....A o ten vinkenlap poziadam masiara, alebo na bio-farme. Falosna svieckova neviem presne, co je...Na steaky mame strasne radi entrecote, t-bone steak - tieto maska maju velmi vela 'chuti", alebo kogelbiefstuk, hollandse biefstuk...Dakujem ti za vsetky tvoje rady. A dobre si oddychni :-)...
mesiar50
@janger
Janka,neprava svieckova (falosna) je najchutnejsie hovadzie maso po pravej hovadzej svieckovej.
Nemas co dakovat.Rado sa stalo.Ahoj.


tassiedevil
dnes bol na rade tvoj perfektný perkelt...:) ja som ho robil z "CHUCK", neviem ako po vašom...je to hov.predné....každému chutil, vdaka za krásny receptík...:) pozdravujem

1x radost
mesiar50
@tassiedevil
Po holandsky by to malo byt schouder ,po slovensky hovadzie plece a maso patri pod hovadziu prednu stvrt ako si to spravne pisal aj ty.Milo si ma prekvapil odskusanim receptu.Nemas co dakovat a som rad,ze vam jedlo chutilo.Tiez ta pozdravujem a vdaka priatelu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia