Pudingový mriežkový koláč
Penový mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Príprava nie je ťažká, ale chuť prekvapí a poteší veľkých aj malých.
40-50 minút príprava |
10+30 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto. Múku a prášok do pečiva preosejeme do misy, pridáme soľ, na strúhadle nastrúhame Palmarin a pridáme zbytok surovín.
- Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie na potraviny a dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo.
- Suroviny na náplň.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme späť do chladničky, neskôr z nej urobíme mriežku navrch koláča.
- Plech vymastíme maslovým papierom a väčšiu časť cesta rozvaľkáme.
- Cesto pomocou valčeka preložíme na plech, boky mierne vyvýšime. Cesto popicháme vidličkou a dáme predpiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 10-12 minút.
- V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zbytok mlieka s kryštálovým a vanilínovým cukrom dáme variť. Po zovretí do osladeného mlieka vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Po uvarení puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
- Mierne vychladnutý puding mixérom rozmixujeme a po častiach zašľaháme kyslú smotanu a nakoniec tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
- Vychladnutý predpečený korpus potrieme lekvárom a rozotrieme náplň.
- Z menšej časti cesta vytvarujeme šúľky a navrchu koláča vytvoríme mriežku, viď foto. Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme ďalších 25-30 minút.
- Po upečení necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním mrežovník pokrájame a môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.
- Takto vyzerá rez.