Pudingový mriežkový koláč

Penový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Príprava nie je ťažká, ale chuť prekvapí a poteší veľkých aj malých.

40-50 minút
príprava
10+30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto. Múku a prášok do pečiva preosejeme do misy, pridáme soľ, na strúhadle nastrúhame Palmarin a pridáme zbytok surovín.
  2. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie na potraviny a dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo.
  3. Suroviny na náplň.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme späť do chladničky, neskôr z nej urobíme mriežku navrch koláča.
  5. Plech vymastíme maslovým papierom a väčšiu časť cesta rozvaľkáme.
  6. Cesto pomocou valčeka preložíme na plech, boky mierne vyvýšime. Cesto popicháme vidličkou a dáme predpiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 10-12 minút.
  7. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zbytok mlieka s kryštálovým a vanilínovým cukrom dáme variť. Po zovretí do osladeného mlieka vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Po uvarení puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
  8. Mierne vychladnutý puding mixérom rozmixujeme a po častiach zašľaháme kyslú smotanu a nakoniec tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
  9. Vychladnutý predpečený korpus potrieme lekvárom a rozotrieme náplň.
  10. Z menšej časti cesta vytvarujeme šúľky a navrchu koláča vytvoríme mriežku, viď foto. Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme ďalších 25-30 minút.
  11. Po upečení necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním mrežovník pokrájame a môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.
  12. Takto vyzerá rez.