Penne s cuketou, sušenými paradajkami a vlašskými orechami

platdujour - fotkaplatdujour, 29. septembra 2017

Domáce varenie - to má byť v prvom rade tvorivosť a hravosť pretavená do srdečného pokrmu, pri ktorom nejde ani tak o estetiku či dodržanie Zobraziť celý popisDomáce varenie - to má byť v prvom rade tvorivosť a hravosť pretavená do srdečného pokrmu, pri ktorom nejde ani tak o estetiku či dodržanie postupov, ale najmä o chuť a pocit, že ho môžete s niekým zdieľať - hoc len so svojim lenivejším ja:) Na tej mojej Vareche by som Vás všetkých chcela inšpirovať receptami, ktoré budú mať hneď niekoľko spoločných menovateľov - jednoduché, rýchle, ekonomicky výhodné a osvedčené v uponáhľanej domácnosti. Základom sú znova kvalitné a čerstvé potraviny. A láska.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 bal.
1 hrsť
4 ks stredne veľká
3 - 4 PL
podľa chuti
 (alebo zmes 4 korení)
50 g




Postup

  1. 1

    Cestoviny uvaríme podľa popisu na obale.

  2. 2

    Cuketu nakrájame na mesiačiky na pozvoľna opekáme za občasného miešania na oleji (ja som použila repkový).

  3. 3

    Medzitým si nakrájame sušené paradajky na tenké pásiky. (Ak máte poruke paradajky už nakladané v oleji alebo známu "jemnú" verziu - kedy sú paradajky jemné a mäkké - v tom prípade stačí paradajky len nakrájať.)

  4. 4

    V prípade, ak kupujete paradajky ako my - sušené (a teda tzv. "tvrdé") - tieto si najprv nakrájajte (viď bod 3) a následne nechajte na pár minút marinovať v zmesi repkového oleja, sušených byliniek podľa Vašej chuti a pár vločiek chilli, zatiaľ čo sa Vám opeká cuketa. Množstvo oleja na marinovanie má byť minimálne - tak, aby jemne prekrývalo nakrájané paradajky.

  5. 5

    K dozlatista opečenej cukete pridáme nakrájané sušené paradajky aj s asi 1 PL olejovej zmesi, v ktorej boli naložené.

  6. 6

    Túto zmes osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

  7. 7

    Cestoviny by už mali byť v tomto bode uvarené. Vodu z nich nezlejeme ale úplne, ale pomocou naberačky ju prilievame podľa potreby do cuketovo-paradajkovej zmesi, ku ktorej sme pridali aj uvarené cestoviny.

  8. 8

    Cestoviny zmiešané s pripravenou zmesou by mali byť vláčne - ak nie sú, je potrebné pridať vodu tak, ako to je uvedené v bode 7.

  9. 9

    Na záver pridáme mascarpone a oregano a posekané vlašské orechy.

  10. 10

    A môžeme servírovať.

    Penne s cuketou, sušenými paradajkami a vlašskými orechami - obrázok 10

Diskusia k receptu

luss44
pekný rcp. Nad mascarpone by som asi zaváhala, ale inak môže to byť dobré.
tiginko
zaujímavý recept, rada niekedy vyskúšam. Trochu som sa pozastavila nad množstvom cukíny, uvidím v reáli či dám naozaj toľko
afataga
zaujimave, verim, ze chutne, mne tam chyba chilli :-), ale to si nevsimaj
platdujour
@Luss44 (29.9.2017 20:02)

Ďakujem pekne za komenrát.
Mascarpone sa v našich končinách používa skôr nasladko, čo je škoda.
Ja som ho použila, lebo mi zvíšilo a naozaj nám to chutilo. :)
Je to ale individuálne. ..

Pekný zvyšok víkendu.

Martina
platdujour
@Radox1 (30.9.2017 09:19)

Nesmrdí. :)
Zbožňujem ho. A snáď ešte viac do studenej kuchyne - orieškové tóny, nádhera.
Používam len zastudena lisovaný...
Vám "smrdí" ktorý presne? Klasicky rafinovaný?

Ďakujem za komentár a prajem príjemný víkend.

Martina
platdujour
@Tiginko (30.9.2017 09:26)

Ďakujem krásne za komentár.
No, my sme doma cukinoví maniaci, takže na to množstvo cestovín je to pre nás absolútne v poriadku.

To je ale pekné na varení, prispôsobiť, poupraviť vlastným chutiam :)

Nech sa receptík vydarí a chutí, ak sa k nemu dostanete.

Prajem príjemný víkend.

Martina
platdujour
@Mitzy (30.9.2017 10:36)

Ďakujem krásne za komentár, veľmi ma potešil :)

Krásny víkend prajem.

Martina
platdujour
@Afataga (30.9.2017 16:48)

Ďakujem.
Chilli sa da jednoducho pridať ;-)

Pekný víkend a vďaka za komentár.

Martina
radox1
@Platdujour (30.9.2017 17:57)

ano ten rafinovany,iba raz som na nom isiel vyprazat a letel do kosa,pol dna som vetral byt.
afataga
@Platdujour (30.9.2017 18:00)

jasna vec, to je taka moja uchylka :-), este som ti zabudla napisat, ze podla mna je skoda cele jedlo zakryt jeho nazvom, nestacilo by mensie pismo niekam do rohu?
platdujour
@Afataga (1.10.2017 13:43)

Vďaka za podnet. Asi to do budúcna budem zrejme tak nejako robiť :) Fotka jedla bez textu je ale nastavená ako hlavná fotka a tá druhá je takto sformátovaná pre moj vlastný domáci "receptárik", kedy mi o viac ako o estetiku ide o názov jedla...a myslela som, že to možno niekto robí obdobne.... Snáď to ale s tou hlavnou fotkou je aj tak OK.
Peknú nedeľu.

M.
platdujour
@Radox1 (1.10.2017 09:28)

rafinovany nepoznám, ale ten zastudena lisovaný je, ako som písala, úžasný.
U nás doma sa veľa nevypráža, takže v tomto poradiť neviem, ale zvykli sme používať bravčovú masť....
A škoda teda toho oleja...nabudúce radšej podaruj niekomu, kto ti ho odporúčal, alebo niekam do potravinovej banky ;)

Peknú nedeľu.

M.
mijaita
Těšila jsem se na tohle jidlo, tak uz jsem se dockala. Mela jsem malinke zlute cuketky, ty jsem pokrajela na kolecka. Opekla na citronovem Raciolu s troškou oleje ze sušených rajčat. Orechy radsi na vetsi kousky. Uprednostnuji tagliatelle. Vyborne rychle jidlo, perfektni recept, díky!


platdujour
@Mijaita (5.10.2017 10:04)

Krasa!
Som velmi rada, ze chutil. Ja som pouzils tiez mensie cukety, aletak kedze za male povszujem take 10 centimetrove, v recepte su uvedene stredne...v buducnosti budem presnejsia...:) krasny piatok prajem
platdujour
@Mijaita (5.10.2017 10:04)

Krasa!
Som velmi rada, ze chutil. Ja som pouzils tiez mensie cukety, aletak kedze za male povszujem take 10 centimetrove, v recepte su uvedene stredne...v buducnosti budem presnejsia...:) krasny piatok prajem



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia