Cestoviny

Penne s cuketou, sušenými paradajkami a vlašskými orechami

Autor receptu: platdujour

Domáce varenie - to má byť v prvom rade tvorivosť a hravosť pretavená do srdečného pokrmu, pri ktorom nejde ani tak o estetiku či dodržanie postupov, ale najmä o chuť a pocit, že ho môžete s niekým zdieľať - hoc len so svojim lenivejším ja:) Na tej mojej Vareche by som Vás všetkých chcela inšpirovať receptami, ktoré budú mať hneď niekoľko spoločných menovateľov - jednoduché, rýchle, ekonomicky výhodné a osvedčené v uponáhľanej domácnosti. Základom sú znova kvalitné a čerstvé potraviny. A láska.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cestoviny uvaríme podľa popisu na obale.
  2. Cuketu nakrájame na mesiačiky na pozvoľna opekáme za občasného miešania na oleji (ja som použila repkový).
  3. Medzitým si nakrájame sušené paradajky na tenké pásiky. (Ak máte poruke paradajky už nakladané v oleji alebo známu "jemnú" verziu - kedy sú paradajky jemné a mäkké - v tom prípade stačí paradajky len nakrájať.)
  4. V prípade, ak kupujete paradajky ako my - sušené (a teda tzv. "tvrdé") - tieto si najprv nakrájajte (viď bod 3) a následne nechajte na pár minút marinovať v zmesi repkového oleja, sušených byliniek podľa Vašej chuti a pár vločiek chilli, zatiaľ čo sa Vám opeká cuketa. Množstvo oleja na marinovanie má byť minimálne - tak, aby jemne prekrývalo nakrájané paradajky.
  5. K dozlatista opečenej cukete pridáme nakrájané sušené paradajky aj s asi 1 PL olejovej zmesi, v ktorej boli naložené.
  6. Túto zmes osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
  7. Cestoviny by už mali byť v tomto bode uvarené. Vodu z nich nezlejeme ale úplne, ale pomocou naberačky ju prilievame podľa potreby do cuketovo-paradajkovej zmesi, ku ktorej sme pridali aj uvarené cestoviny.
  8. Cestoviny zmiešané s pripravenou zmesou by mali byť vláčne - ak nie sú, je potrebné pridať vodu tak, ako to je uvedené v bode 7.
  9. Na záver pridáme mascarpone a oregano a posekané vlašské orechy.
  10. A môžeme servírovať.