Pekanový koláč
Pekanový koláč

Pekanový koláč s javorovým sirupom

Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft
z hotela Color*** v Bratislave, 17. novembra 2020
Pekanový koláč s javorovým sirupom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
120 g
štipka
troška
Plnka:
3 ks
3 bal.
1/2 hrnčeka (250 ml)
1/4 hrnčeka
1/4 hrnčeka
1 PL
3 PL
150 g




Postup

  1. 1

    Zmiešame maslo s múkou na mrveničku, pridáme trochu studenej vody a štipku soli. Vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Najlepšie je, keď si pripravíme cesto deň vopred, pretože by malo odpočívať v chladničke 24 hodín. Ak nemáte čas, tak minimálne hodinu pred plnením.

  2. 2

    Plnka: Vymiešame vajcia s cukrom, pridáme maslo, javorový sirup, rum a orechy rozlomené na polovice alebo aj menšie časti. Pridáme kukuričný sirup.

  3. 3

    Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do okrúhlej koláčovej formy. Vyformujeme okraje. Spodok cesta poprepichujeme vidličkou, aby sa nenafúklo. Prikryjeme papierom na pečenie a na zaťaženie vysypeme suchým cícerom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 20 minút. Potom z korpusu odstránime cícer aj s papierom, vlejeme plnku a pečieme na ďalších 20 minút. Hotový koláč môžeme pred podávaním pocukrovať a poliať javorovým sirupom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia