Pečený pstruh na zelenine fotorecept

jarco - fotkajarco, 17. októbra 2010
Pečený pstruh na zelenine (fotorecept)
Foto: jarco

Pstruha si pečieme často, zvyčajne len tak natur s cesnakom a soľou, k tomu zemiaky varené na pare a zelený šalát. Dnes som dostal Zobraziť celý popisPstruha si pečieme často, zvyčajne len tak natur s cesnakom a soľou, k tomu zemiaky varené na pare a zelený šalát. Dnes som dostal chuť niečo iné, navyše som chcel zužitkovať polievkovú koreňovú zeleninu, čo ostala z minulého víkendu. Bola to celkom príjemná zmena.

3
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks
1/2 ks
2 ks
3 ks
1 ks
3 strúčiky
3-6 ks




Postup

  1. 1

    Dal som zohrievať rúru. Obielil som zemiaky (pečené budú ako príloha). Koreňovú zeleninu a cesnak som očistil a nakrájal na malé kúsky, cibuľu na kolieska. Vypitvané pstruhy som umyl, výdatne zvnútra aj zvonka posolil a okorenil čertvo namletým 4-ferebným korením. Medzitým sa zohriala rúra, dal som do nej piecť zemiaky nakrájané na mesiačiky.

  2. 2

    Pstruhy som uložil do pekáča s mriežkou na dne - to je dôležité, aby sa nevarili vo vlastnej šťave, ale naozaj piekli. Dovnútra pstruhov som natlačil čo najviac koreňovej zeleniny, cibule a cesnaku. Zvyšok zeleniny som voľne rozsypal okolo rýb. Pokvapkal som olivovým olejom (výdatne) a dal piecť do rúry ku zemiakom.

    Pečený pstruh na zelenine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tri veľké mäsité paradajky som na minútu vložil do vriacej vody, aby sa dali ošúpať. Paradajky mali zhruba dvojnásobnú veľkosť ako je bežná, ak také nemáte, použite 2-3-násobný počet kusov - ale mala by to byť mäsitá odroda s nižším obsahom vody.

    Pečený pstruh na zelenine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky som vybral z hrnca, nechal chvíľu vychladnúť (môžete si pomôcť studenou vodou) a ošúpal som ich.

    Pečený pstruh na zelenine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakrájal som ich na štvrtiny, vyrezal príliš tvrdé časti. Zo štvrtiniek som prstami oddelil dužinu plnú vody a semiačok. To, čo ostalo, som nadrobno nakrájal.

    Pečený pstruh na zelenine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým sa na 90% upiekli pstruhy. Opatrne, aby sa mi ryba nerozlomila, som z nich vybral koreňovú zeleninu a odložil ich na plech so zemiakmi, ktorý som vrátil do už vypnutej rúry. Všetku zeleninu aj s výpekom zo pstruhov som z pekáča premiestnil do hrnca, pridal paradajky, čerstvú bazalku a spolu dusil cca 10 minút.

    Pečený pstruh na zelenine (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sa zelenina udusila, vybral som z chladnúcej rúry pekáč so zemiakmi a rybami, rozdelil všetko na taniere a podával s kúskom citrónu a bielym vínom. Na pstruhoch ani nebolo veľmi cítiť rozdiel oproti tradičnému spôsobu pečenia bez zeleniny, zato rajčinovo-koreňová omáčka bola aj vďaka rybaciemu výpeku vynikajúca, k pstruhom sa parádne hodila.

    Pečený pstruh na zelenine (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

babidka
tie su krasne :-) pstruhy su pochutka pripravene na akykolvek sposob ...urcite si ich urobim aj takto :-)
evanaaa
Rybičky na dobrý spôsob. A podobný pekáč s mriežkou mám tiež, tak už len tie pstruhy....
altyn
Musím si zohnať mriežku aby som to mohol urobiť lebo to vyzerá veľmi dobre! :-)))
bozulka
Ďalší dobrý nápadík,už dávnejšie sme pstruha nemali.Aby som to napravila čo najskôr!!!
marianne69
.... dnes som kupila pekne 3 cerstve makrelky a tento receptik by sa mi pre ne aj hodil...(KK)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia