Foto: jarco
Pstruha si pečieme často, zvyčajne len tak natur s cesnakom a soľou, k tomu zemiaky varené na pare a zelený šalát. Dnes som dostal Zobraziť celý popisPstruha si pečieme často, zvyčajne len tak natur s cesnakom a soľou, k tomu zemiaky varené na pare a zelený šalát. Dnes som dostal chuť niečo iné, navyše som chcel zužitkovať polievkovú koreňovú zeleninu, čo ostala z minulého víkendu. Bola to celkom príjemná zmena.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Dal som zohrievať rúru. Obielil som zemiaky (pečené budú ako príloha). Koreňovú zeleninu a cesnak som očistil a nakrájal na malé kúsky, cibuľu na kolieska. Vypitvané pstruhy som umyl, výdatne zvnútra aj zvonka posolil a okorenil čertvo namletým 4-ferebným korením. Medzitým sa zohriala rúra, dal som do nej piecť zemiaky nakrájané na mesiačiky.
- 2
Pstruhy som uložil do pekáča s mriežkou na dne - to je dôležité, aby sa nevarili vo vlastnej šťave, ale naozaj piekli. Dovnútra pstruhov som natlačil čo najviac koreňovej zeleniny, cibule a cesnaku. Zvyšok zeleniny som voľne rozsypal okolo rýb. Pokvapkal som olivovým olejom (výdatne) a dal piecť do rúry ku zemiakom.
- 3
Tri veľké mäsité paradajky som na minútu vložil do vriacej vody, aby sa dali ošúpať. Paradajky mali zhruba dvojnásobnú veľkosť ako je bežná, ak také nemáte, použite 2-3-násobný počet kusov - ale mala by to byť mäsitá odroda s nižším obsahom vody.
- 4
Paradajky som vybral z hrnca, nechal chvíľu vychladnúť (môžete si pomôcť studenou vodou) a ošúpal som ich.
- 5
Nakrájal som ich na štvrtiny, vyrezal príliš tvrdé časti. Zo štvrtiniek som prstami oddelil dužinu plnú vody a semiačok. To, čo ostalo, som nadrobno nakrájal.
- 6
Medzitým sa na 90% upiekli pstruhy. Opatrne, aby sa mi ryba nerozlomila, som z nich vybral koreňovú zeleninu a odložil ich na plech so zemiakmi, ktorý som vrátil do už vypnutej rúry. Všetku zeleninu aj s výpekom zo pstruhov som z pekáča premiestnil do hrnca, pridal paradajky, čerstvú bazalku a spolu dusil cca 10 minút.
- 7
Keď sa zelenina udusila, vybral som z chladnúcej rúry pekáč so zemiakmi a rybami, rozdelil všetko na taniere a podával s kúskom citrónu a bielym vínom. Na pstruhoch ani nebolo veľmi cítiť rozdiel oproti tradičnému spôsobu pečenia bez zeleniny, zato rajčinovo-koreňová omáčka bola aj vďaka rybaciemu výpeku vynikajúca, k pstruhom sa parádne hodila.
- 2
Diskusia k receptu