Pečený pstruh na zelenine (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Pstruha si pečieme často, zvyčajne len tak natur s cesnakom a soľou, k tomu zemiaky varené na pare a zelený šalát. Dnes som dostal chuť niečo iné, navyše som chcel zužitkovať polievkovú koreňovú zeleninu, čo ostala z minulého víkendu. Bola to celkom príjemná zmena.

3
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Dal som zohrievať rúru. Obielil som zemiaky (pečené budú ako príloha). Koreňovú zeleninu a cesnak som očistil a nakrájal na malé kúsky, cibuľu na kolieska. Vypitvané pstruhy som umyl, výdatne zvnútra aj zvonka posolil a okorenil čertvo namletým 4-ferebným korením. Medzitým sa zohriala rúra, dal som do nej piecť zemiaky nakrájané na mesiačiky.
  2. Pstruhy som uložil do pekáča s mriežkou na dne - to je dôležité, aby sa nevarili vo vlastnej šťave, ale naozaj piekli. Dovnútra pstruhov som natlačil čo najviac koreňovej zeleniny, cibule a cesnaku. Zvyšok zeleniny som voľne rozsypal okolo rýb. Pokvapkal som olivovým olejom (výdatne) a dal piecť do rúry ku zemiakom.
  3. Tri veľké mäsité paradajky som na minútu vložil do vriacej vody, aby sa dali ošúpať. Paradajky mali zhruba dvojnásobnú veľkosť ako je bežná, ak také nemáte, použite 2-3-násobný počet kusov - ale mala by to byť mäsitá odroda s nižším obsahom vody.
  4. Paradajky som vybral z hrnca, nechal chvíľu vychladnúť (môžete si pomôcť studenou vodou) a ošúpal som ich.
  5. Nakrájal som ich na štvrtiny, vyrezal príliš tvrdé časti. Zo štvrtiniek som prstami oddelil dužinu plnú vody a semiačok. To, čo ostalo, som nadrobno nakrájal.
  6. Medzitým sa na 90% upiekli pstruhy. Opatrne, aby sa mi ryba nerozlomila, som z nich vybral koreňovú zeleninu a odložil ich na plech so zemiakmi, ktorý som vrátil do už vypnutej rúry. Všetku zeleninu aj s výpekom zo pstruhov som z pekáča premiestnil do hrnca, pridal paradajky, čerstvú bazalku a spolu dusil cca 10 minút.
  7. Keď sa zelenina udusila, vybral som z chladnúcej rúry pekáč so zemiakmi a rybami, rozdelil všetko na taniere a podával s kúskom citrónu a bielym vínom. Na pstruhoch ani nebolo veľmi cítiť rozdiel oproti tradičnému spôsobu pečenia bez zeleniny, zato rajčinovo-koreňová omáčka bola aj vďaka rybaciemu výpeku vynikajúca, k pstruhom sa parádne hodila.