Pečený kamenáč fotorecept

frezia - fotkafrezia, 29. januára 2013
Pečený kamenáč (fotorecept)
Foto: frezia

Kamenáč, (Steinbutt,Rombo,Turobot) je veľmi delikátna ploská ryba. Pripravuje sa viacerými jednoduchými spôsobmi. Toto je jeden z nich.

2
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g
250 ml
 nakrajany nadrobno
3 ks




Postup

  1. 1

    Kamenaca poriadne umyjeme posolime,okorenime . Posypeme pokrajanym tymianom,vlozime bylinky aj dnu. Pokvapkame ho dobre citronom. Vlozime do pekaca aj par bobkovych listov. Pokrajame si zeleninu,aku mame ,ja som pouzila mrkvu,papriku,cibulu,paradajky,cesnak...

    Pečený kamenáč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Oblozime zeleninou aj kamenaca. Tu pouzijeme ako prilohu. Vsetku zeleninu pokrajame na mensie kusky,aby sa upiekla rychlo,zaroven s rybou. Pokvapkame to olivovym olejom, zalejeme vinom a asi 1 deci vody. (ziadne vyvary)

    Pečený kamenáč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pecieme odokryte vo vyhriatej rure na 200 °C asi 25 minut. Vyskusajte,je to delikatesa. Rychla,zdrava chutna. Mozete takto pripravit aj ine ryby.

    Pečený kamenáč (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

ethanel
Vyborna ryba, robim ju velmi rad . Tato vyzera naozaj chutno ;)
malroxa
perfektné, že si dala slovenský názov ryby. raz som ju jedla v Bratislave, v reštaurácii UFO a názov bol len anglický aj v jedálnom lístku.
tatranka
Ohromná úprava a hádam aj vzorové,zdravé jedlo.Kameňača som ešte nejedla a tým ani nepripravovala.Neviem posúdiť z tejto stránky recept.
slavka2012
Tuto rybu mam rada, obcas ju dostat cerstvu v metre. Lahodka. Velmi pekna uprava.
frezia
Dakujem vsetkym za mile komentare.@malroxa ,ten slovensky nazov som musela hladat dlho,ale som rada,ze som ho nasla.@slavka2012 ,ano,tato rybka musi byt cerstva a dakujem za pochvalu.
radox1
neskusenym odporucam vyfiletovat za surova(navody na youtube).pri takto upecenej ryby v celku moze nastat problem-jedlá je len asi polovica ryby .vola sa aj kambala a je to vyborna ryba.
frezia
@radox1 , tak z tejto zostala iba chrbtica . Krasne sa dalo mäsko oddelit a nevyhodilo sa vobec nic. Tu rybu,ktoru myslis, sme kupili v lete na rybacom trhu na Sicilii,je velmi podobna tejto a skutocne sme z nej polovicu vyhodili.Mala biele mäso,zvlastnej konzistencie.
radox1
aha,vdaka z upozornenie,lebo vyzera na nerozoznanie.kedze je viac nazvov,tak bude i viac druhov.
slavka2012
Ja som maleho turbota alebo kambalu robila vzdy vcelku, pecenu alebo na grile a mozem povedat, ze nezostava ziadny odpad, masko sa lahko stahuje z kosti. Podla mna vznika viac odpadu pri filetovani. Ale je pravda, ze existuju male kambaly,po francuzsky turbotin, a velke,ktorym sa hovori turbot, takze tie velke mozno treba filetovat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia