Pečený bôčik
Pečený bôčik

Pečený bravčový bôčik

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 3. decembra 2023
Pečený bravčový bôčik
Foto: Shutterstock

Vôňa pečeného bôčika priláka do kuchyne všetkých stravníkov.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 180/190 °C

Suroviny

1 kg
3 strúčiky
1 ČL
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Bôčik s kosťou a kožou umyjeme a osušíme. Zo spodnej časti mäsa vykrojíme kosti. Kožu jemne narežeme.

  2. 2

    Strúčiky cesnaku ošúpeme, pretlačíme a zmiešame so soľou. Potom ho votrieme do kože a čiastočne aj do mäsa.

  3. 3

    Cibuľu ošúpeme, nakrájame na kocky a nasypeme do pekáča. K cibuli pridáme vykrojené kosti a uložíme na ne bôčik, posypeme ho rascou. K mäsu prilejeme vodu a pečieme asi 90 minút v rúre vyhriatej na 180 ºC. Potom teplotu zvýšime na 190 ºC a pečieme ešte 30 minút dozlatista.

  4. 4

    Pekáč vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme ešte 10 minút postáť. Potom bôčik nakrájame na plátky a podávame napríklad s dusenou kapustou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia