Pečený bôčik
Pečený bravčový bôčik
Autor receptu: redakcia
Vôňa pečeného bôčika priláka do kuchyne všetkých stravníkov.
4 porcie |
20 minút príprava |
120 minút na 180/190 °C |
Postup
- Bôčik s kosťou a kožou umyjeme a osušíme. Zo spodnej časti mäsa vykrojíme kosti. Kožu jemne narežeme.
- Strúčiky cesnaku ošúpeme, pretlačíme a zmiešame
so soľou. Potom ho votrieme do kože a čiastočne aj do mäsa.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame na kocky a nasypeme do pekáča. K cibuli pridáme vykrojené kosti a uložíme na ne bôčik, posypeme ho rascou. K mäsu prilejeme vodu a pečieme asi 90 minút v rúre vyhriatej na 180 ºC. Potom teplotu zvýšime na 190 ºC a pečieme ešte 30 minút dozlatista.
- Pekáč vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme ešte 10 minút postáť. Potom bôčik nakrájame na plátky a podávame napríklad s dusenou kapustou.