Pečené zemiaky a baklažán v paradajkovej omáčke s parmezánom

jarco - fotkajarco, 5. septembra 2010
Pečené zemiaky a baklažán v paradajkovej omáčke s parmezánom
Foto: jarco

Skúsil som skombinovať dve zdanlivo nezlučiteľné chute - klasické pečené zemiaky s aromatickou paradajkovou omáčku. Vyšlo z toho veľmi chutné jedlo, hoci vizuálne nie Zobraziť celý popisSkúsil som skombinovať dve zdanlivo nezlučiteľné chute - klasické pečené zemiaky s aromatickou paradajkovou omáčku. Vyšlo z toho veľmi chutné jedlo, hoci vizuálne nie práve reprezentatívne.

4
porcie
50 minút
príprava
30 minút
na 225 °C

Suroviny

1 kg
1 ks
400 g
100 g
3 ks
50 g
1 ks
100 ml
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Dal som zohrieviať rúru. Zemiaky som umyl, nakrájal na osminky a naukladal šupkou dolu na vymastený plech. Výdatne som posolil, trochu pokvapkal olejom a posypal harissou (to je taká arabská zmes mletého korenia, jemne pálivá - ak nemáte, môžete použiť mleté čili alebo pálivú papriku).

  2. 2

    Baklažán som ošúpal a rozkrojil pozdĺžne na dve polovice. Tie som položil na zemiaky, posolil, posypal harissou a vložil do rúry vyhriatej na 225 stupňov. Baklažán sa môže piecť naraz so zemiakmi, potrebuje približne rovnaký čas. Chutnejší by bol upečený v šupke, lenže potom sa dužina dá už len vyškrabať, a tomu som sa chcel vyhnúť. Upečená šupka je samozrejme konzumovateľná, no ja osobne ju nemusím.

  3. 3

    Vo veľkej panvici (woku) som mierne rozohrial trochu oleja a rozpustil v ňom tri sardelové rezy (očká sú úplne rovnocenná alternatíva). Aj do oleja som pridal trochu harissy. Keď sa zemiaky dopiekli, orestoval som ich vo woku spolu s pečeným baklažánom nakrájaným na kocky a zelenou časťou póru nasekanou na širšie pásiky.

  4. 4

    Pridal som kapary, jednu plechovku talianskych drvených paradajok, roztlačil jeden strúčik cesnaku a všetko spolu dobre prehrial. Potom som pridal najemno nastrúhaný parmezán a miešal, kým sa nerozpustil. Nakoniec prišiel rad na smotanu, ktorá spolu s parmezánom zahustí omáčku tak, že zemiaky krásne obalí, a navyše zjemní chuť.

  5. 5

    Na tanieroch ešte môžeme ozdobiť strúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou. Odporúčam podávať s bielym vínom, skôr aromatickejším a s nižším obsahom kyselín (tramín, rulandské šedé...).

Diskusia k receptu

enerrgizer
na vareche samá kačka a zemiaky nikto nechce...ale parmezán, čerstvá bazalka, paradajky, cesnak, smotana a ďalšie chutné ingrediencie...určite sú výborné...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia