Pečené kuracie stehná s luxusnou omáčkou fotorecept
Foto: kimlo
Opäť výborný recept od kamaráta Brepty. Tá omáčka si naozaj zaslúži názov "luxusná", je výborná. A mäso sa len tak rozplývalo
na jazyku.
Zdroj: internet
porcie
Suroviny
3 ks |
|
6 ks väčšie |
|
8 ks čerstvé |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 KL |
|
200 ml |
|
300 ml |
|
150 ml (33 %) |
|
2 PL |
|
1 hrsť |
|
Postup
-
1
Kuracie mäso možno použiť akékoľvek, ja som mal po ruke 5 dolných stehien a 1 horné.
-
2
Očistené zemiaky a šampiňóny pokrájame na štvrtinky a cibuľu na mesiačiky. Kuracie mäso osolíme a okoreníme mletým korením.
-
3
V pekáči rozpálime olej a mäso opečieme z oboch strán. Vyberieme a odložíme.
-
4
Vo výpeku opražíme cibuľu do sklovita, zalejeme vínom a pomaly varíme až sa víno odparí.
-
5
Pridáme zemiaky, šampiňóny, osolíme pridáme provensálske korenie a premiešame. Medzi zemiakmi urobíme akési hniezda, do ktorých vložíme mäso.
-
6
Zalejeme vývarom a prikryté vložíme do rúry vyhriatej na 180 ˚C asi na 30 minút. Potom odokryjeme, zvýšime teplotu na 200 ˚C a pečieme ďalších 20 minút, tentokrát aj s ventilátorom. Vývar sa čiastočne vyparí a omáčka zhustne.
-
7
Potom zalejeme smotanou, znížime teplotu na 150 ˚C a dopečieme s pusteným ventilátorom asi 10 minút.
-
8
Na záver posypeme petržlenovou vňaťou.
-
9
Podávame spolu s prílohou z pekáča, mäso je mäkké, šťavnaté, a omáčka má fantastickú chuť.
Vyskúšaj a daj vedieť, tou chuťou budeš nadšená. 😋
Vďaka za komentár, určite neobanuješ, garantujem Tvoju spokojnosť.
Budem rád keď vyskúšaš s úspechom aj v plynovej rúre, myslím že ventilátor v recepte je použitý na odparenie tekutín, je tam vývar aj smotana, tie majú veci ochutiť a zahustiť. Myslím že by to išlo aj v plynovej, hovorí sa že viac vysúšajú, takže na tento recept by to mohlo fungovať.
Ďakujem za pochvalu, stehná som kúpil v jednom reťazci ako “ farmárske”. Či je to pravda, neviem, ale pochutil som si.
Vďaka za nahliadnutie, bez toho vína by som to neriskoval. Toto dodá tej cibuľovej omáčke tú dobrú chuť. Ak máš obavy z alkoholu, tak zbytočne, ten sa tam vyvarí a vyprchá v prvých minútach.
Od prefektného kuchára mám ďaleko, som len jeden z mnohých amatérov ktorých baví varenie.
Ďakujem za pochvalu :-)
Dnes už sa dajú zohnať aj pekné a kvalitné stehná. Vyskúšaj a neobanuješ.
Vďaka za nahliadnutie, budem rád ak vyskúšaš a dáš potom vedieť. :-)
Pekný víkend želám. 🌞
Rád by som ponúkol ale zjedlo sa... 😊😊😊