Pečené kuracie mäso fotorecept
Foto: cesminaz
Jogurtová marináda s rímskou rascou dáva mäsu výbornú chuť :-)
15 minút
príprava
príprava
45 minút
na 190 °C
na 190 °C
Suroviny
1 kg |
|
Marináda: | |
3 PL |
|
1 ks |
|
1 PL (alebo hustý paradajkový pretlak) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
0,5-1 KL |
|
2 KL (Kimyon) |
|
0,25 dl |
|
Postup
-
1
Pripravíme si prísady na marinádu. Cibuľu postrúhame. Mäso mám tu 3 veľké stehná a 2 chrbty, to je cca 1 kg mäsa. Tie veľké stehná som pozakrajovala. Môžte použiť také časti kuracieho mäsa aké chcete.
-
2
Všetky prísady na marinádu zmiešame a naložíme do nej kuracie mäso. Takto necháme v chlade 1-2 h postáť a následne dáme piecť do rúry odokryté na 190 °C na cca 45 minút. To si treba sledovať a kontrolovať.
-
3
Voňavé, pekne upečené mäso s jemnou kôrkou a chutnou šťavou ;-P Podávame podľa chuti s chlebom, ryžou, so zemiakmi alebo inou prílohou podľa vlastného výberu :-)
Recept je výborný, ukážkový. Gratulujem.
Obrovský rozdiel v chuti aj vôni, Marienka. Naša rasca a rímska rasca sú na pohľad veľmi podobné, ale inak veľký rozdiel.
Občas, keď niet času na dlhé varenie, či pečenie, nakrájam kuracie prsia na kúsky, okorením (stačí pomôcť si hotovým korením "pečené kurča" (na kilo pŕs jeden balíček a prisoliť, ale môže ísť aj na pol kila a nesoliť) , niekedy pokvapkám ešte citrónovou šťavou (ale nemusí byť), trocha oleja (ja väčšinou repkový). Pridať biely jogurt (ja dávam gréckeho typu), pomiešať (najlepšie premasírovť rukou, nechať postáť (pol hodiny, ale ja to radšej pripravím večer či v noci pre druhý deň). Napichám pred tepelnou úpravou na kovové ihly, poukladám na plech vyložený papierom na pečenie a upečiem. Na 200C snáď 20 minút, nikdy som nepozeral nan hodiny. Mäso napácované v jogurte je vďaka kyselinám v jogurte krehké a rýchlo hotové (v Indii je to bežná technológia). Isto rýchlejšie ako pečené diely kuraťa.
A k tomu trebárs ryža paralelne uvarená (užívam vo varných sáčkoch predvarenú nešúpanú). Minule som vrazil spolu s mäsom do rúry segmenty tekvice, ktoré som po cca 10 minútach potrel olejom s cesnakom. Spolu so špízmy s mäsom v jogurte to bolo veľmi dobré a strávnici si to chválili.
Ďakujem pekne za reakciu na moje 2 komentáre, @Mastercheef . Veľmi vhodne si ma doplnil - a možno aj trošku uhádol (?), kde som čerpala niektoré kulinárske skúsenosti. Vitaj na Vareche a nech sa ti dobre darí aj varí.
Mám 4 kuracie stvrte a rozporcujem ich podľa teba, hádam sa maso nevysuší, keď sú menšie kúsky.
Ano naozaj len 0,25dl ,to úplne stačí,ved aj kura má trocha svojho tuku :-) Nebojsa,nič sa nevysuší! Pozdravujem a po koštovke sa ozvi :-) @Rubyrom kludne vyskusaj,je to velmi chutné :-)
To ma mrzí,že ste neboli spokojný :-( Je síce pravda,že rímska rasca je vec chuti a sú ludia ktorým vôbec nechutí. A čo a týka jogurtu na kura,alebo iné mäso,ja to robievam pravidelne-rôzne jogurtové marinády na mäso a nám to naozaj velmi chutí :-) Nikdy nebolo mäso kyslé :-/ Jogurt dodá mäsu nielen dobrú chuť,ale aj vláčnosť :-) Ale každý z nás je iný,na iné jedlo zvyknutý-má iné chute.Dakujem ti za tvoju odozvu a skúsenost s receptom.Prajem pekný den.
Som rada,že chutilo a dakujem za odozvu :-)
Este raz dakujem za skvele recepty a ze si date namahu ich tak precizne zdokumentovat.
Ahoj,dakujem velmi pekne za taký milý komentík :-) velmi ma tvoje slová potešili! Pri takýchto komentoch vidím,že to "babranie" s receptom stojí zato :-)) Som rada,že vám mäsko chutilo a že aj to šlahačkové pečivo si vyskúšala :-) Dúfam,že ťa ani dalšie recepty čo odo mňa raz vyskúšaš,nesklamú :-) Pekný den.