Pečené kačacie stehná na pomarančoch, jablkách a zelenine s červenou kapustou na víne fotorecept
Foto: pusta
Môj priateľ miluje kačacie mäsko, včera som mu upiekla kačacie stehná, ktoré som pripravila pomalým pečením a červenú kapustu som pripravila na karameli s Zobraziť celý popisMôj priateľ miluje kačacie mäsko, včera som mu upiekla kačacie stehná, ktoré som pripravila pomalým pečením a červenú kapustu som pripravila na karameli s vínom a citrónovou šťavou, mali sme zase niečo nové a úžasne chutné na Štefana :-)
porcie
príprava
na 140 - 170 °C
Suroviny
2 ks |
|
2 ks |
|
1 ks na šťavu |
|
2 ks |
|
2 ks čerstvá |
|
2 ks stredná |
|
1 ks veľká |
|
2 strúčiky |
|
1 čerstvá vetvička |
|
podľa chutí |
|
100 ml domáci |
|
100 ml na poliatie stehien |
|
600 g |
|
2 PL rozpustená |
|
4 PL |
|
250 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti celá |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Pripravila som očistenú koreňovú zeleninu, ktorú som pokrájala na väčšie kusy, očistila som cibuľu, cesnak a červenú cibuľu.
-
2
Kačacie stehná som večer predtým umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, ostrým nožom som narezala kožu po mäsko, aby sa dobre vypiekol tuk, ktorý neskôr použijem, stehná som poriadne nasolila a odložila na noc do chladničky. Vybrala som ich z chladničky hodinu pred prípravou, aby získali izbovú teplotu, potom som ich na rozpálenej suchej panvici prudko opiekla z jednej strany asi 2 minúty,...
-
3
...rovnako z 2. strany a odložila som ich na tanier odpočívať, kým som pripravila suroviny v pekáčiku.
-
4
Na dno pekáčika som rozložila cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu,...
-
5
...jablká,...
-
6
...na ktoré som položila opečené kačacie stehná kožou nadol, pridala som vetvičku čerstvého rozmarínu,...
-
7
...podliala som vypečenou masťou z kačacích stehien, domácim vývarom z kačacích drobov, pomarančovou šťavou, na kačacie stehná som položila kolieska pomaranča, prikryla som alobalom,vložila som piecť do rúry vyhriatej na 140 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som celkom 4 hodiny a to tak, že po uplynutí každej hodiny som zvýšila teplotu o 10 stupňov C, takže poslednú hodinu bola teplota pečenia 170 stupňov C.
-
8
Zatiaľ som pripravila žemľovú knedľu a uvarila, recept mám tu na vareche. Potom som pripravila červenú kapustu, pokrájala som červenú cibuľu na kocky, do vyššieho hrnca som dala kryštálový cukor a v rozpálenom suchom hrnci som pripravila svetlý karamel, priliala som rozpustenú kačaciu masť, pridala som cibuľu, restovala do sklovita, ...
-
9
...pridala som červenú kapustu pokrájanú na prúžky, dobre premiešala s karamelom, pridala som celú rascu, opražila som spolu asi 3 - 4 minúty,osolila, priliala som červené víno, premiešala spolu aj s citrónovou šťavou, uviedla do varu a varila na prudkom plameni, aby sa odparil alkohol.
-
10
Po dvoch hodinách som stehná otočila kožou nahor, ...
-
11
...poliala som ich suchým červeným vínom Cabernet sauvignon, znovu prikryla alobalom a vložila som piecť znovu do rúry.
-
12
Poslednú hodinu som odstránila alobal, dopiekla som kačacie stehná do hneda a kožičku do chrumkava, pomaranč krásne skaramelizoval, počas celého pečenia som hojne prelievala šťavou z výpeku, ktorú som po upečení precedila cez sitko a podávala zvlášť v omáčniku.
-
13
Červená kapusta bola po 20 -tich minútach hotová, prebytočná tekutina odparená, kapusta bola príjemne chrumkavá - al -dente, všetko hotové a mohlo sa servírovať.
-
14
Na tanier som nabrala červenú kapustu, položila som upečené stehno, pridala som z každej zeleniny, upečeného jablka, skaramelizovaného pomaranča, úžasnú šťavičku som podávala zvlášť v omáčniku a poliali sme si touto šťavičkou nadýchané žemľové knedle, ktoré som podávala tiež zvlášť na predhriatej mise a pochutnávali sme si na tejto úžasnej dobrote :-)
-
15
Záber zblízka, je krásne vidno do hneda a do chrumkava vypečenú kožičku, pod ňou je mäsíčko mäkkučké ako masielko, ktoré sa priam rozplývalo sa v puse, čo je výsledkom pomalého a stupňovaného pečenia, mäsko malo úžasnú chuť pomarančov, jabĺk, Cabernet Sauvignon a použitých surovín, zelenina sa krásne upiekla, bola voňavá a mala úžasnú chuť použitých ingrediencií, ktoré prešli do šťavičky z výpeku, skúste svoju slávnostnú kačku upiecť týmto spôsobom. Dobrú chuť prajem :-)
inak mám pocit, že vaša domáca kuchyňa by nám určite chutila, predpokladám, že blízky východ, nie som si však istá.
to si ma príjemne prekvapila, že si už robila knedľu viackrát podľa môjho receptu :-)
som rada, že ti moja knedľa chutila :-)))
spravila som teraz viac kapusty, môj priateľ a ja milujeme takúto kapustu aj s knedľou, len tak samotné spolu, chutí nám to.
tvoja správa ma veľmi potešila, ako aj pekné hodnotenie tohoto receptu.
dakujem ti veľmi pekne.
pochutnal som si fantasticky :-)
dakujem a 5*
preto som to aj varila :-)))
som rada, že ti tak chutilo :-)))
tvoje hodnotenie si veľmi vážim, potešil si ma :-)
dakujem ti za pochvalu a 5*
Krásny recept :-)
KK 5*
prečo sa pýtaš? ty to nerobievaš? ak nie tak prečo?
tam je to dokonca žiaduce.
dakujem za odpoved.
teraz som videla tvoju krásne vypečenú husičku, tam sa ani nedivím, že si nenarezal, lebo je maličká.
vidím, že si ju ani nepopichal vidličkou, však bola chudá z obchodu, nie domáca.
myslím, že u mňa nebol žiaden dôvod z vysušenia, aj ked som piekla dosť dlho, ale pri nízkej teplote.
nebudeš ľutovať, to ti garantujem.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a 5*
veľmi rada :-))) fotky síce nie sú kvalitné, ale knedľa áno, robili mnohí a boli veľmi spokojní :-)
1.tu máš link na žemľovú knedľu, túto som ku kačke robila:
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kysnuta-zemlova-knedla-f...
2. aj táto moja knedľa je veľmi dobrá, ešte nikdy nikoho nesklamala.
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kysnuta-knedla-...
fotorecept/16726-recept.html
môžeš si vybrať, ktorú chceš. dúfam, že som pomohla :-)
Zbytočne by si ju aj popichala vidličkou, však sú to stehná chudé z obchodu, nie domáce.
Skrátka a dobre u teba ako vždy za sto bodov.
A @pusta... @radox mal "maličkú húsku" Tak Vy ste pekne slepá... Podľa Vás je 4,2 kg hus húska? Živá váha husi je 6-7 kg / s perím a vnútornosťami/. 4 kg čistej váhy je plne postačujúce.
Čo už ste sa udobrili, keď tu znova spamujete a klamete?
domácemu z jeho vlastného chovu sa nedalo jednoducho odolať :-)))
sme na tom rovnako ako ty :-)
dnes som nevarila, užívame si spoločné chvíle, spravila som vtedy viac tej úžasnej červenej kapusty, dnes si na nej ešte pochutnávame len tak s čerstvou žemľovou knedľou - len tú som robila dnes, však kapusta čím staršia, tým lepšia.
nedivím sa ti, že si zatúžil po takej fantastickej kačke :-)))
iste ju čoskoro pripravíš aj ty :-)
dakujem za tvoje krásne hodnotenie, vážim si to od teba.
vdaka ti aj za tých 100 bodov :-)
Mne sa recept páči. Veľmi dobre popísaný. Upiekol a uvaril by to aj ten ,, slepý,,.
*****
zrejme ešte nevideli nikdy domácu vykŕmenú hus, ani kačku, v surovom stave a vlastnoručne vypitvanú :-)))
recept na knedľu je uvedený v linkoch vyššie.
@Iba ano, su aj 12 kg husi zalezi od plemena/druhu. Pripadne gunar je tazsi.
Kazdopadne tie stehna niesu domace, su z tesca a nemali byt narezane.
nevyvraciam im ich názory, tým sa ja nezaťažujem vôbec, zaprú aj nos medzi očami, nech si hovoria, čo ich v zlosti len napadne, vlastne hovorí z nich obyčajná závisť :-))) nech len skáču od závisti a zúrivosti, koľko im chutí, mňa nedokážu rozhodiť, leda ak len seba samých :-)))
u nás sa vždy narezávala koža husi i kačky a podpíšem sa ti smelo pod to, že domáce vykŕmené husi majú pečeň o váhe až 1000 gramov i viac. krásny žltučký tuk, ak sú vykrmované zrnom a 6 - 8 týždňov pred zabitím štopované kukuricou - to je úplne iná chuť a aj váha, ako píše @Iba a Ty sama :-)
je poznať, že Ty vieš, o čom hovoríš, predsa domáce je domáce :-)
teší ma, že tebe sa môj recept páči :-)))
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie, za pochvalu, za tvoj prínosný komentár a za 5*
"zaprú aj nos medzi očami, nech si hovoria, čo ich v zlosti len napadne"
Ako byste o sebe samej hovorila :D
Fajnotka veľká :)))
5*
pochutnal som si fantasticky :-)
dakujem a 5*"
Trochu divné?
1. nikde nenapísal, že varil
2. v úvode píšem, komu som varila a kedy, teda na Štefana, 26.12.2014
3. redakcia zverejnila recept 27.12.2014 o 16,35
tak čítaj pozornejšie, budeš chápavejšia:-)))
dakujem.
dakujem ti.
pretože nasledoval po komentári @jozef1 , najpravdepodobnejšie si ho adresovala mne a nie jemu, kedže si ho napísala pod môj recept, aj ked si ma priamo neoslovila.
je mi fuk, komu si adresovala svoj další komentár, kedže si tiež nikoho priamo neoslovila, ale je zrejmé komu si ho adresovala.
trafená hus zagágala, pravda, a to TY :-)))
už ti neodpoviem, ušetri si námahu :-)
ospravedlňujem sa ti za chybu v písaní tvojho nicku v predcházajúcom mojom komentári, prepáč mi to, prosím.
prajem Ti PF 2015 :-)
dakujem za pochvalu a 5*