Pečené jahňacie stehno po židovský fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. mája 2011
Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept mi dal môj priateľ, židovský šéfkuchár. Patrí do klasiky židovskej kuchyne. Jahňacie stehno som osolila, potrela olejom, dijonskou horčicou, obalila v na Zobraziť celý popisTento recept mi dal môj priateľ, židovský šéfkuchár. Patrí do klasiky židovskej kuchyne. Jahňacie stehno som osolila, potrela olejom, dijonskou horčicou, obalila v na hrubo drvených borievkach, čiernom korení, týždeň som ho marinovala spolu s bobkovým listom, cibuľou a cesnakom. Sprudka som ho opiekla na oleji, podliala vínom, trochou vody a piekla som ho 4 hodiny na 90 stupňoch. Vo výpeku z mäsa som orestovala dubáky a hrášok, na tejto zmesi som podávala mäsko so zemiakmi na údenej paprike.

8-10
porcií
7 dní minút
príprava
4h/15 minút minút
na 90/220 °C

Suroviny

1000 g
5-6 PL /olivový
250 ml
4 PL
podľa chuti
10 guličiek
10 g (1/2 sáčku)
4 ks
4 strúčiky
2 ks stredne veľká
100 ml
300 g čerstvé/sušené
150 g
1/2 CL
1 CL
2 CL
2 CL
1000-1200 g




Postup

  1. 1

    Pripravila som si koreniny na jahňacie stehno a...

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...víno a olej. V pôvodnom recepte sa používa olivový olej. V mažiari som na hrubo nadrvila borievky a celé čierne korenie. Očistila som cesnak a cibuľu, ktorú som pokrájala na hrubé klíny.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Povrchové blany a šľachy na jahňacom stehne som narezala, potrela som ho olejom a dijonskou horčicou.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obalila som ho v na hrubo nadrvených borievkach a čiernom korení, pridala som bobkové listy, cesnak a klinky cibule. /cibuľu som na fotke nezachytila/

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravené stehno som prikryla alobalom a odložila som ho v tejto marináde na týždeň do chladničky.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jahňacie stehno som po týždni vybrala z chladničky a sprudka som ho opiekla na rozpálenom oleji z každej strany.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opečené jahňacie stehno som vrátila do pekáča, podliala som ho vínom a vodou, prikryla som ho alobalom a vložila som ho piecť do trúby na 4 hodiny pri 90-tich stupňoch. V priebehu pečenia som ho prelievala vypečenou šťavou a podľa potreby podlievala trochou horúcej vody.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Namočila som sušené dubáky do teplej vody. Použila som sušené, lebo som nemala čerstvé.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som si rozmarín a obrala som lístky tymiánu.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po uplynutí doby pečenia som odstránila z pekáča alobal, teplotu som zvýšila na 220 stupňov a piekla ešte 15 minút, aby sa utvorila chrumkavá kôrčička. Stehno som vybrala na dosku, aby si odpočinulo, až potom som ho krájala na pláty hrubé cca 1 cm. Výpek z pekáča som naliala do panvice, orestovala som na ňom dubáky a hrášok a pridala som lístky tymiánu.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do iného pekáča som dala rozmarín, soľ, granulovaný cesnak a časť výpeku z mäsa...

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ... pridala som zemiaky pokrájané na kolieska hrubé asi 3 - 5 mm, premiešala som ich, aby sa dobre obalili koreninami a výpekom. Piekla som ich v trúbe na 220-tich stupňoch 20 minút.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na tanier som dala dubákovo-hráškovú zmes, na ňu som položila 2 plátky upečeného jahňacieho stehna, obložila som zemiakmi, pečenými na údenej paprike s rozmarínom a granulovaným cesnakom. Podávala som horúce.

    Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

perla61
aj mne sa to zdá náročné ale keďže som to už robila, verte že to stojí za to.
eviana
Ejha... lakocinka hriešne dobre vyzerajúca, až tu mi nosom krúti z vône tušenej... o chuti skvelej u Teba ani trošku nepochybujem :) mňam KK
pusta
dakujem za všetky pekné a milé komentáre.
pusta
@eviana milá, tento recept ma naučil môj najlepší priateľ, ako aj mnohé iné vynikajúce recepty a práve tento recept patrí medzi starú klasiku a vrcholné klenoty tradičnej židovskej kuchyne. :-)
som mu za to veľmi vďačná :-)))))
chystám sa na to znovu na veľkonočné sviatky, jahňacinka je už v mrazáku:-)
je to neskutočná lahôdka, pochutnáš si aj s rodinkkou :P budeš veľmi spokojná, to ti zaručene garantujem :-)
dakujem ti za uznanie a uloženie do kk.
paploska
vyzerá to výborne pusta, len je to na mňa náročné na čas :-))
pusta
@fiOna , je to stará obľúbená a osvedčená klasika tradičnej židovskej kuchyne, veru perfektný recept je to.
dakujem za hodnotenie, ktoré hovorí za všetko :-)
pusta
@paploska , na čas je to síce náročné, oplatí sa však čakať, ver mi , úžasne sa ti odmení to čakanie :-)
ak vieš, kedy to chceš piecť, dá sa pripraviť v predstihu a to ostatné, je už len hračka :-)toto jahňa nielen výborne vyzerá, ale tak úžasne aj chutí.
dakujem za krásne uznanie :-)
bazy
Výborne,aj som skúsil.Podarilo sa.Hrašok a dubáky spolu,nemajú chybu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia