Pečené holubky s kapustou fotorecept

monccicci - fotkamonccicci, 25. októbra 2014
Pečené holubky s kapustou (fotorecept)
Foto: monccicci

Viem, že je tu už viacero receptov na holubky varené v hrnci, no nenašla som nijaký taký, čo sa holubky pečú v rúre. Netuším, Zobraziť celý popisViem, že je tu už viacero receptov na holubky varené v hrnci, no nenašla som nijaký taký, čo sa holubky pečú v rúre. Netuším, aký je pôvodný recept na túto dobrotu, ale mne osobne chutia viac pečené ako varené v hrnci, tak som si dovolila pridať tento recept od mojej mamy. Ak by tu náhodou nejaký podobný bol, tak sa ospravedlňujem, no ja som ho nenašla... Tak možno niekto vyskúša aj takúto verziu :-)

10
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Plnka:
cca 500 g (alebo hovädzie)
cca 150 g
1-2 PL (alebo olej)
1-2 PL
Kapusta:
cca 1  PL (alebo olej)
cca 500 g
 zvyšky
Na zálievku:
cca 1 l
3-4 PL
podľa chuti
Okrem toho:
1 ks stredne veľká




Postup

  1. 1

    Najprv si pomelieme mäso. Potom na masti opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, odstavíme, pridáme červenú mletú papriku a necháme trochu vychladnúť. Do mletého mäsa pridáme prepláchnutú surovú guľatú ryžu, masť s cibuľou, cesnakom a paprikou, soľ, vegetu, čierne mleté korenie a pretlak. Zamiešame a dáme odstáť do chladničky. Mäso musí byť dobre okorenené, ak je mäso chutné, budú aj holubky :-) Niekto dáva ešte vajíčka, ja mám radšej mäso, ktoré sa rozpadáva po upečení, nie také tvrdé. No plnka drží tvar po upečení aj bez vajička :-)

    Pečené holubky s kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vriacej osolenej vody (treba použiť väčší hrniec) dáme celú hlávku kapusty očistenej od vrchných poškodených listov (môžeme vyrezať hlúbik, budú sa ľahšie oddeľovať listy). Necháme chvíľu povariť a postupne s vidličkou oddeľujeme listy, pričom si druhou vidličkou pomáhame, aby sme sa nepopálili. Na uvedené množstvo mäsovej plnky je treba cca 10 väčších listov, to je na väčšie holubky, ak máte radi menšie, tak samozrejme viac menších lisov. Listy potom ešte upravíme tak, že vyrežeme tvrdú časť, ktorá je od hlúbika, aby sa ľahko dali ohýbať. (na obrázku listy čakajú na naplnenie :-) )

    Pečené holubky s kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme kapustu: V hrnci na masti opražíme cibuľu, cesnak, pridáme kyslú kapustu, zvyšky na pásiky nakrájanej sladkej kapusty čo ostala, soľ, mleté čierne korenie a rascu. Chvíľu popražíme (asi 5 minút), ale nemusí byť úplne hotová, stačí, aby sa chute prepojili. Na dno pekáča dáme 1/2 kapusty, na to poskladáme holubky, tesne jeden k druhému. Holubok urobíme tak, že uprostred listu dáme plnku (ja dávam asi hrsť tejto plnky, urobím taký ovál veľký asi ako stredný zemiak). List z každej strany zložíme tak, aby mäso nebolo vidno a položíme poskladanou stranou dole, aby sa neotváral.

    Pečené holubky s kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec rozložíme zvyšok kapusty a všetko zalejeme vodou z kapusty zmiešanou s pretlakom (môžeme ešte dosoliť vodu, ale je už trochu slaná, čo sa varila kapusta). Zálievky by malo byť tak, aby takmer zakryla vrch holubkov (asi ako na obrázku, to ešte nie sú pečené). Prikryjeme (ak robíte na plechu, tak alobalom) a dáme piecť na cca 200 stupňov v tepovzdušnej rúre asi na hodinu. Po hodine treba ochutnať plnku aj kapustu, malo by to byť hotové... :-) Podávame najlepšie s čerstvým chlebíkom.

    Pečené holubky s kapustou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jozka2
Pecene hplubky maju povod/co ich ja poznam/ v castiach byv.ZSSR.Rusko,Ukrajina,ale zaiste aj Bulharsko atd.Su velmi chutove dobre.
daguska
Urcite vynikajúce.Plnená kapusta,nech sa uz robí akokolvek,myslím,ze nikdy nesklame.Naozaj je mnozstvo receptov.Dá sa povedat,ze na Východe,co dom,to recept.Moja priatelka Anna robí tie najlepsie "holubky" na svete.Tvoj recept sa mi velmi páci.Chutilo by mi velmi.
capko
Toto som jedával keď som býval na slobodárni s Ukrajincami tí to varili často a je to dobré. Chválim tvoje dielo je vynikajúce a dávam 5***** a ukladám do KK.
kimlo
Dobre ze si tento recept pridala, aj keby tu bolo 10 podobnych, takýchto receptov nikdy nie je dosť... A este ta budú niektorí kritizovať za vegetu, ale z toho si nic nerob, su to len ti istí a je ich tu malo... Len pekne recepty pridávaj ďalej... 5*
denyany
Holubky poznám, aj dnes ich mama varila pre nás. Boli vynikajúce. Suroviny su presne ako tvoje. Ale holubky varíme. O pečených som ešte ani nepočula. Ale urcite vyskúšame aj pečené.:-) A teraz, keď som si zas prečítala tvoj rcp, vidím, že tam máš aj kyslú kapustu-u nás sa nedáva. Ja však rada vyskúšam aj s ňou. A niekde sa dáva aj údenina, tiež to môže byť zaujímavé....
jeka
Receptík je OK,davám mu 5 bodov,a ešte k vareným "holubkom",kto ešte neskúšal variť "holúbky "v liste z kyslej kapusty,tak nech to skúsi ,je to mňam,mňam,mňam.Inakšie sa dajú pomiešať aj sladký a kyslý kapustný list pri varení "huľok", a vtedy je to eňo-ňuňo.
janealli
Aj ja robievam holubky v rúre, postup skoro taký istý ako máš ty, len ryžu nedávam surovú, ale tak napoly predvarenú. Je to najobľúbenejšie jedlo môjho zaťa.
monccicci
Dakujem vsetkym za pochvalu, no ja som urobila len to, co ma naucili, nie je to recept z mojej hlavy :-)
@jozka2 - dakujem za info o povode
@kimlo - nooo, s tou vegetou si ma pobavil, je jasne, ze tam nie je dolezita, kto nechce, nech nedava, myslim, ze chut to nijako vyrazne neovplyvni. Dokonca som vegetu mala len v zatvorke ako moznost namiesto soli, ale admini mi to asi upravili :-) Ja pouzivam aj tak len "natur", bez zvyraznovacov chuti, este ze je taka na trhu :-)
@janealli - ja som tiez robila najprv s predvarenou ryzou, ale zistila som, ze ju vobec nie je potrebne predvarit, ak das zalievku, tak sa v podstate vari hodinu, takze je to len praca navyse...
salinka
Veľmi sa mi tvoje holubice prihovárajú:-) Sú zjednodušené tým, že sa to pečie v rúre a netreba miešať, aj tá surová ryža:-) Určite pripravím nabudúce podľa teba:-)
alexdidi
Tiež som tu pridala recept na holubky a veľmi, veľmi podobný ako tvoj...tiež ho takto robievala moja mamka i babka, niekedy s paradajkovým pretlakom, inokedy bez a často tiež i pečené v rúre. Pečiem pri nižšej teplote, takže sa vlastne dusia v rúre a tak ani necítim veľmi rozdiel medzi pečenými a varenými. Ryžu dávam rovnako surovu a ani nevidím dôvod prečo ju predvárať. Práve naopak, aspoň po min. hodine varenia/pečenia nieje rozvarená. Je to vynikajúce jedlo a ja ti ďakujem za pripomenutie...ale si mi narobila chute...
braxi
ďakujem za výborný recept...už ho mám v pripomienkach, že ho mám uvariť-upiecť na lyžovačke, lebo je to pre viac ľudí super jedlo na celý plech ...a upečiem chlebík, bude voňať celá chata na Donovaloch, už sa na to teším...ešte raz vďaka
terinka55
Robím tiež v rúre, bez pridania kyslej kapusty. Tvoje sú určite výborné. Urobím aj podľa Teba, ďakujem.
boxik
My toto jedlo robíme skoro tak ako je tento recept a chutí nám , ale ako tu už bolo povedané čo dom to iný a samozrejme najlepší, recept. Asi najlepšie robí moja svatka , tá ich varí ale sú božské. Niekto tu spomenul , že sa jedná o jedlo z Ukrajiny či Ruska , tak to by ste východniarov naštvali , pretože toto jedlo je podľa nich , jednoznačne z východu. Tu v okolí Košíc je to jedlo , bez ktorého by svadba nebola tým čím má byť , dokonca keď si chcú povedať že idú na svadbu , tak povedia že idú na kapustu, teda na plnenú kapustu lebo tu sa tomu holubky nehovorí.
evanaaa
Moja mama robievala nie holúbky, ale plnenú kapustu, dusenú, ale nei s paradaj.pretlakom, ale v kapuste, na šporáku, len si teraz neviem spomenúť, či tá kapusta bola kyslá, ale myslím si, že hlávková. Bolo to výborné, ako to len ona vedela spraviť, potom som už toto jedlo nikdy nejedla.
martyka14
Veľmi sa mi to páči, konečne sa priberiem uvariť holubky aj ja. Stredoslováci ich nezvyknú robiť. Dúfam, že sa vydaria.
kamk
Skvely recept, uz som ulozila do KK, a pridam aj kusky slaninky.
Dakujem
danubia
Plnenu kapustu priniesli k nam s vysokou pravdepodobnostou Turci, pripravuje sa povodne v rure.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia