Pečené holubky s kapustou (fotorecept)

Autor receptu: monccicci

Viem, že je tu už viacero receptov na holubky varené v hrnci, no nenašla som nijaký taký, čo sa holubky pečú v rúre. Netuším, aký je pôvodný recept na túto dobrotu, ale mne osobne chutia viac pečené ako varené v hrnci, tak som si dovolila pridať tento recept od mojej mamy. Ak by tu náhodou nejaký podobný bol, tak sa ospravedlňujem, no ja som ho nenašla... Tak možno niekto vyskúša aj takúto verziu :-)

10
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pomelieme mäso. Potom na masti opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, odstavíme, pridáme červenú mletú papriku a necháme trochu vychladnúť. Do mletého mäsa pridáme prepláchnutú surovú guľatú ryžu, masť s cibuľou, cesnakom a paprikou, soľ, vegetu, čierne mleté korenie a pretlak. Zamiešame a dáme odstáť do chladničky. Mäso musí byť dobre okorenené, ak je mäso chutné, budú aj holubky :-) Niekto dáva ešte vajíčka, ja mám radšej mäso, ktoré sa rozpadáva po upečení, nie také tvrdé. No plnka drží tvar po upečení aj bez vajička :-)
  2. Do vriacej osolenej vody (treba použiť väčší hrniec) dáme celú hlávku kapusty očistenej od vrchných poškodených listov (môžeme vyrezať hlúbik, budú sa ľahšie oddeľovať listy). Necháme chvíľu povariť a postupne s vidličkou oddeľujeme listy, pričom si druhou vidličkou pomáhame, aby sme sa nepopálili. Na uvedené množstvo mäsovej plnky je treba cca 10 väčších listov, to je na väčšie holubky, ak máte radi menšie, tak samozrejme viac menších lisov. Listy potom ešte upravíme tak, že vyrežeme tvrdú časť, ktorá je od hlúbika, aby sa ľahko dali ohýbať. (na obrázku listy čakajú na naplnenie :-) )
  3. Pripravíme kapustu: V hrnci na masti opražíme cibuľu, cesnak, pridáme kyslú kapustu, zvyšky na pásiky nakrájanej sladkej kapusty čo ostala, soľ, mleté čierne korenie a rascu. Chvíľu popražíme (asi 5 minút), ale nemusí byť úplne hotová, stačí, aby sa chute prepojili. Na dno pekáča dáme 1/2 kapusty, na to poskladáme holubky, tesne jeden k druhému. Holubok urobíme tak, že uprostred listu dáme plnku (ja dávam asi hrsť tejto plnky, urobím taký ovál veľký asi ako stredný zemiak). List z každej strany zložíme tak, aby mäso nebolo vidno a položíme poskladanou stranou dole, aby sa neotváral.
  4. Nakoniec rozložíme zvyšok kapusty a všetko zalejeme vodou z kapusty zmiešanou s pretlakom (môžeme ešte dosoliť vodu, ale je už trochu slaná, čo sa varila kapusta). Zálievky by malo byť tak, aby takmer zakryla vrch holubkov (asi ako na obrázku, to ešte nie sú pečené). Prikryjeme (ak robíte na plechu, tak alobalom) a dáme piecť na cca 200 stupňov v tepovzdušnej rúre asi na hodinu. Po hodine treba ochutnať plnku aj kapustu, malo by to byť hotové... :-) Podávame najlepšie s čerstvým chlebíkom.