Pečené domáce jaternice

Autor receptu: pusta

Nadišiel čas domácich zabíjačiek, dostali sme od rodiny všakovaké dobroty, časť som odložila do mrazáku, časť do chladničky. Dnes som pripravila na obed rýchlovku a pochúťku, upiekla som domáce jaternice, ktoré zbožňujem. Toto nie je recept na výrobu jaterníc, ale inšpirácia na chutný obed.

2
porcie
5 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky som dala variť do osolenej vody, po uvarení som ich scedila a rozdelila na taniere. Nemastila som ich, premastia sa dostatočne chutným výpekom z pečených jaterníc.
  2. Jaternice som umyla pod prúdom studenej vody, vyutierala papierovou kuchynskou utierkou, vložila som ich do suchého pekáčika, asi na troch miestach som ich popichala vidličkou, aby mohla pri pečení unikať masť a aby počas pečenia nepraskli. My obľubujeme ryžové jaternice..
  3. Podliala som ich trochou studenej vody, neprikryté som ich vložila do studenej trúby, nastavila som teplotu na 160 stupňov C a piekla som ich asi 40 minút pomaly. Počas pečenia som ich 3x potrela studenou vodou. Pri tomto spôsobe pečenia mi jaternice neprasknú a dobre sa prepečú.
  4. Po dlhom čase prišla vytúžená chvíľa, na tanier som naložila uvarené zemiaky, na ktoré som položila upečené horúce jaternice. Zemiaky dávam na tanier suché, premastím ich trocha chutným výpekom z jaterníc, k tomu som podávala moje vlastné domáce nakladané sladko-kyslé uhorky, inokedy dobrú domácu sudovú kyslú kapustu. Ja musím mať zaručene k jaterniciam aj krajec dobrého čerstvo upečeného domáceho chlebíka :-). Nie je to síce zdravé jedlo, ale sýte, rýchle a neskutočne dobré:-) Prajem dobrú chuť!