Lepenica fotorecept

marianne - fotkamarianne, 13. novembra 2011
Lepenica (fotorecept)
Foto: marianne

Je vyborna k pecenym jaternickam, alebo k udenemu.Ja ju mam rada aj taku samu alebo opecenu s tenkym platkom chrumkavej slaninky.

4
porcie
20 min minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 velka ; nasekana nadrobno
500 g
1 dl




Postup

  1. 1

    Osupane zemiaky pokrajame na kocky a uvarime v osolenej vode.Na masti orestujeme nadrobno pokrajanu cibuku,pridame kapustu a udusime.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky scedime a s mliekom vymiesame na kasu.Do kase pridame udusenu kapustu a mozeme este pridat hrst nedusenej kyslej kapusty.Poriadne premiesame.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesame ....

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a upecieme jaternicky s grilovanymi klobaskami...

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zdenkas
No bolo mi to treba???Manžel stojí pri mne a dookola- TOTO UROB,TOTO UROB.No čo by sme pre nich neurobili???že??
tinca
kolegyňa pochádza od N.Rudna a tam sa to robí, no k tej klobáske je to mňamka
akeber
u nás začína zabíjačková sezona , už jednu máme za sebou....takto pripravené zemiačiky som ešte nejedla, preto si ich uložím a na budúcej zabíjačke uvarím....ďakujem :-))) aj ja mám takého šikovného manžela čo vie všetko najlepšie :-))
modrykamen
Môže to byť zaujímavé. U nás sa ku klobáskam a jaterniciam zemiaky pečú spolu s bôčikom a lopatkou a k tomu kapusta len tak zo suda.
marianne69
@akaber ja som ich takto upravene jedla na navsteve s jaternickami a zachutili nam velmi,inak u nas sa nevarili a dakujem za komentiky
pivonka
Toto je to správne zimné jedlo. Vyzerá to prekrásne, ešte šťastie, že som najedená. Vôbec sa nečudujem manželovi @zdenkas.
ancicka
Mne by stačili iba tie zemiaky s kapustou.Je to staré jedlo,ktoré ako dieťa som mala veľmi rada.Babka ich robili na večeru zo surovou kapustou, bez mlieka a zapíjali sme čiernou kávou-meltou.Dakujem za pripomenutie.
tatranka
@ancicka veru to robievala aj moja stará mať tu na Spiši.Zemiaky a kapusta boli tu hlavná poživeň.Ako mladá som tomu akosi nevedela prísť na chuť.Zdala sa mi to akási patlanica.No dnes bežne takto zemiaky aj s kapustičkou robím a tiež k tomu servírujem buď pečenú surovú klobásku,alebo hurku.Tiež je k tomu chutné aj vypečené bravčové mäsko.Stačí recept pripomenúť a už sa slinky zbiehajú
Kapusta bude o chvíľu u dcérky vykysnutá,veru si niečo takéto uvaríme.
vierik
Tieto zemiačiky musia byť veľmi chutné,niekedy ich vyskúšam už sa teším,lebo sud.kapustu milujem.
danculka
Tiež sa pamätám na toto jedlo,zemiaky s kapustou,hurka s kolobásou ku tomu veľmi pasuje....
bibia1
mńam, toto je stará dobrá rýdzo slovenská mňamka
otázočka? prečo máš receptík v rubrike Parný hrniec?
havino
vyrastala som na tychto zemiakoch s kyslou kaustou , úhrabky sa u nás volali a k tomu jasné, že domáce jelitka (jaternice), daju sa jesť aj same bez jaternic
boris111
Vie mi prosím niektorá z Vás poradiť, ako na jaternice aby mi nepopraskali pri pečení a mali pekne upečenú kôrku? Už som skúšal všetko možne, no vždy mi popraskajú a mám z toho "prejt" :-) Čo ma samozrejme hnevá :-)) Vďaka.
marianne69
@boris111 peciem ich pozvolna nie na moc vysokej teplote do chrumkava,niekedy sa stane,ze jedna alebo dve prasknu,ale vacsinou sa podaria,neviem este aku fintu na ne poradit:-)ale nepraskaju vsetky.Na panvici som este neskusala,ale skus ich poopekat tam.Mozno,ze ich pecies moc prudko.Treba skusat formou pokus-omyl:-)
palokuchki
Marianna ale si mi narobila chute. Na tom tanieri to vyzera extremne chutne. Zemiaky, kysla kapusta, jaternice, klobasky no fantazia. @boris111 , ja si tiez myslim ze jaternice musis piect na miernom ohni a tiez by si ich nemal dat studene priamo z chladnicky na teplu panvicu. Ja mam skusenosti, ze vtedy sa prasknu. Vyber ich aspon pol hodinu pred pecenim z chladnicky aby mali izbovu teplotu.
astheart
Jitrničky i jelítka podlévám studenou vodou docela hodně a to docela hodně a opravdu se musí péct pomalu. Na pánvi prasknou skoro vždycky..... Lepenice je i známé staročeské jídlo, hlavně z Krkonoš, tedy kdysi z chudého kraje, kde kyselé zelí a brambory byly hlavními pilíři potravy. Je výborná.
astheart
lol Až tak docel hodně, jak se mi to povedlo napsat, zase neeeeeeeee..... hehe
marianne69
Sa tesim,ze som Ti ulahodila:-) @astheart veru ja som jaternicky nepodlievala,ale rozhodne vyskusam,piekla som len velmi pomaly,aj ja dakujem za radu
tothka
Skvelé jedlo,ja jaterničky okrem pomalého pečenia aj pár krát popichám , aby nepopraskali, mne to pomáha, skús
babidka
@marianna , tak si mi narobia take chute - a prave teraz , ked si to nemozem uvarit lebo ani kyslej kapusty nemam a o jaternickach tu ani nechyrovat ....ale o par dni sa mi misia konci a idem domov , tak sa poriadne nadlabnem:-))))
marianne69
@babidka aspon sa mas na co tesit,ale si mala zase ine speciality o ktorych mozem len snivat:-)dufam,ze si si pobyt uzila a zelam stastny navrat domov @tothka urcite skusim aj ja:-)
evanaaa
Jaterničky som piekla minulý týždeň a som ich podla rady viacerých tu, popichala a aj tak mi praskli a to ich ozaj pečiem pomaly, už som ich aj prikryla aby sa pomaly dusili vo vlastnej vytečenej šťave a odkryté dokončila. A je pravda, že raz neprasknú a inokedy ano, možno to záleží aj od pevnosti čriev, alebo, či nie sú moc napnuté, neviem. Ešte ich skúsim piecť v rúre a uvidím.
janger
@marianne69 , aj v Holandsku sa robi podobne...Len niekto este pridava do toho aj kocky oprazenej slaninky. Nevedela som, ze aj na Slovensku je to zvykom...Len tu nemaju take paradne jaternice :-).
marianne69
@evanaaa na panvicke radsej ani neskusaj,je z toho jedna prpa:-)@janger svet je maly,ked som zila v UK bola som prekvapena, kolko jadal sa tam vari o ktorych som bola presvedcena,ze su slovenske,mozno s malickymi odchylkami:-)
pacik
Ako decko som strašne rada patlala na tanieri zemiaky dohromady s kapustou a až teraz zistím, že to lepenica. Pri prvej príležitosti urobím. Vďaka za pripomenutie :-)
zdezda
mňaaaam, zajtra si ju urobím k pečeným rebierkam :-)
kecemis
Marianka, tak takto si to pametam z domu. Mamina obcas nakrajala klobasku na koliecka a zmiesala spolu so zemiakmi a kapustou, cim sa vsetky chute krasne premiesali.
marianne
@kecemis u nas sa nikdy nevarila,to som vykutrala v nejakej starej rozpadnutej kucharke,ale odvtedy je to nase oblubene zimne jedlo.....:-) ostatnym dakujem za komentare....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia