Tento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, Zobraziť celý popisTento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, aj ked práve nemáme črievka na plnenie.
príprava
na 70 °C
Suroviny
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 800 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1000 g | 
                                                             | 
                                                    
| 800 g,(tučné) | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 20 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 20-30 g na kg jaternicovej zmesi | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Mäso, lalok a pečienku pokrájame na kocky. Na kocky pokrájame aj cibuľu. Pokrájanú mäsovú zmes, vrátane bravčovej pečene, dáme dáme variť do neosolenej vody. Po 30-tich minútach varenia vyberieme bravčovú pečeň a ostatné varíme ešte dalších 30 minút, necháme vychladnúť. Na masti orestujeme cibuľu do sklovita a tiež necháme vychladnúť. Vo vývare uvaríme ryžu, ak treba, dolejeme horúcou vodou. Ryžu scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
- 2
 Uvarené mäso, lalok a pečeň zomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi do misy.Mäsovú zmes premiešame s vychladnutou cibuľou,masťou, ryžou, soľou a koreninami a nariedime podľa potreby vývarom. Pripravenú zmes plníme na voľno /jej objem sa pri dalšom spracovaní zväčší,aby jaternice nepraskli/ do jaternicových čriev, ich konce zaviažeme. Naplnené jaternice varíme vo vode 70 stupňov teplej asi 30 minút.
- 3
 Jaternice môžeme konzumovať i za studena alebo klasicky upečieme. Ak nie sú k dispozíciii črievka na plnenie, upečieme jaternicovú zmes v jenskej mise a hotové podávame so zemiakovou kašou, chlebom a kyslou uhorkou, čalamádou alebo s kyslou kapustou.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


dakujem.
nuž, ak dáš viac cibule, tým nič nepokazíš, budú ešte chutnejšie. :P
áno, už som robila aj bez črievka na rýchlo upiekla a vynikajúce, ja zase najradšej s chlebom, ale aj zemiakovú kašu mám veľmi rada. no ako ináč, pred sebou celá fľaša domácich kyslých uhoriek
tieto jaternice sú fantastické za tepla i za studena.
dakujem za pochvalu.