Pečené buchty
Pečené buchty

Pečené buchty so slivkovým lekvárom

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 28. októbra 2023
Pečené buchty so slivkovým lekvárom
Foto: Jana Štrbková

Najlepšie buchty na svete sú pečené, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané jemným práškovým cukrom. U nás doma je to odjakživa rovnaké. Mamina Zobraziť celý popisNajlepšie buchty na svete sú pečené, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané jemným práškovým cukrom. U nás doma je to odjakživa rovnaké. Mamina ich upečie a do pár hodín zmiznú. Každý chce ochutnať a takmer s istotou vždy zazvoní návšteva, ktorú nimi ponúkneme tiež. Myslím si, že už aj ja vo svojej domácnosti pečiem rovnako skvelé buchty. Preto sa s vami rada podelím o svoj recept.

30 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
40 g
100 g
600 ml
1/2 ČL
2 ks
200 g
Na potretie:
50 g
50 ml
Plnka:
300 g (hustý)
Na posypanie:

Online leták

Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, rozdrobené droždie a zasypeme lyžičkou múky. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.

  2. 2

    V inej mise spojíme preosiatu múku, zvyšný cukor, soľ, vajíčka, nastrúhanú citrónovú kôru a rozpustené schladené maslo. Potom pridáme kvások a všetko spolu dobre spracujeme na cesto. Najlepšie je cesto poriadne vypracovať rukami alebo použiť kuchynský robot s hákovým nadstavcom. Vymiesené cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 60 minút kysnúť.

  3. 3

    Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce, do stredu každého dáme lyžičku lekváru. Rohy každého štvorca spojíme k sebe a vyformujeme buchty.

  4. 4

    Každú buchtu dobre potrieme rozpusteným maslom a ukladáme ich do vymasteného pekáča tesne k sebe.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 až 25 minút dozlatista. Po upečení natrieme roztopeným maslom zmiešaným s rumom a dobre pocukrujeme.

Diskusia k receptu