Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom fotorecept
Foto: izabella929
Dnešný sviatočný obed u bravčového pliecka. Piekla som ho ako tradične na panvici. Podávala som s lečom a zemiakovými knedlíkami.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Bravčové pliecko som umyla, osušila. Na panvicu som dala roztopiť plátok slaniny, keď pustila tuk, pridala som pliecko v celosti. Opiekla som ho z jednej strany.
-
2
Opiekla som ho i z druhej strany, ale pridala som k nemu už aj zbytok slaniny.
-
3
Mäso som osolila, okorenila, pridala som celú rascu aj cesnak.
-
4
Podliala som bielym vínom. Keď som ho obrátila pridala som i štipku mletej červenej papriky. Počas pečenia, som ho podlievala už iba vždy troškou vína. Mäso sa pieklo po celý čas pod pokrievkou. Výpekom som ho často polievala. Takto pečené mäso zostane veľmi chutné a šťavnaté.
-
5
Pokiaľ sa mäso dusilo pripravila som si cesto na zemiakové knedlíky. Uvaréné zemiaky som pretlačila, pridala hladkú múku a soľ.Vymiesila som cesto a v horúcej vode som ich varila 20 min. uvarené som nechala vychladnúť.
-
6
V poslednej fáze pečenia som mäso odkryla, nechala som výpek zredukovať a mäso sa opieklo krásne do chrumkava. Vyložila som ho na dosku a nechala som 15 min. odpočívať.Mäso je z vonku chrumkavé a vo vnútri krehké a šťavnaté.
-
7
Časť výpeku som vyliala do rajnice.
-
8
Pridala som k nemu lečo a nechala som ho chvíľku prejsť varom.
-
9
Dodala som leču výbornú chuť od výpeku.
-
10
Mäso som nakrájala na plátky.
-
11
Hotový obed som uložila na taniere. Prajem vám dobrú chuť.
Ešte odporúčam, keď sa hotové masko vyberie na dosku, dobre je ho zakryť alobalom, aby sa šťavy vrátili dovnútra. Tak môže odpočívať tých 15 min. Niekde som to čítala a odvtedy tak robím.
Este som nikdy nepiekla maso v celosti na panvici. Zdá sa mi to ako dobrý nápad, lebo sa neminie toľko elektriny ako pri pečení v rúre. Zvlášť keď je menší počet stravníkov. Ďakujem za nápad, najbližsie ho zrealizujem.
Ukladam do KK.
Iba ak ho piekla dlho na miernej teplote a ako pise, každú chvíľu podlieva. Takéto kusy su vhodne do truby, zakryte a potom pri chrumkava odokryte, neriskovala by som. Pri menších plátkoch áno. Tie knedliky vystihla, bez vajíčka nie su take tuhé. Ináč ok.