Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 25. septembra 2016

Dnešný sviatočný obed u bravčového pliecka. Piekla som ho ako tradične na panvici. Podávala som s lečom a zemiakovými knedlíkami.

5-6
porcií
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
100 g domáca
100 ml
podľa chuti
štipka
500 ml domáce
1 strúčik
Príloha:




Postup

  1. 1

    Bravčové pliecko som umyla, osušila. Na panvicu som dala roztopiť plátok slaniny, keď pustila tuk, pridala som pliecko v celosti. Opiekla som ho z jednej strany.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Opiekla som ho i z druhej strany, ale pridala som k nemu už aj zbytok slaniny.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso som osolila, okorenila, pridala som celú rascu aj cesnak.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podliala som bielym vínom. Keď som ho obrátila pridala som i štipku mletej červenej papriky. Počas pečenia, som ho podlievala už iba vždy troškou vína. Mäso sa pieklo po celý čas pod pokrievkou. Výpekom som ho často polievala. Takto pečené mäso zostane veľmi chutné a šťavnaté.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ sa mäso dusilo pripravila som si cesto na zemiakové knedlíky. Uvaréné zemiaky som pretlačila, pridala hladkú múku a soľ.Vymiesila som cesto a v horúcej vode som ich varila 20 min. uvarené som nechala vychladnúť.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V poslednej fáze pečenia som mäso odkryla, nechala som výpek zredukovať a mäso sa opieklo krásne do chrumkava. Vyložila som ho na dosku a nechala som 15 min. odpočívať.Mäso je z vonku chrumkavé a vo vnútri krehké a šťavnaté.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Časť výpeku som vyliala do rajnice.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som k nemu lečo a nechala som ho chvíľku prejsť varom.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dodala som leču výbornú chuť od výpeku.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso som nakrájala na plátky.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotový obed som uložila na taniere. Prajem vám dobrú chuť.

    Pečené bravčové pliecko na slanine s lečom a zemiakovým knedlíkom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

sracz
Dobre Vám buď všetkým, milá @izabella929 aj po dnešnom nedeľňajšom obede, s Tvojou "várou"! Pekná, voňavá a chutná porcia. Prekvapila si ma aj s "chlpatými" knedlíkmi, mojou to spomienkou na Moravu v rokoch študenských, služobných a hlavne rokoch dávno zašlej mladosti! Ďakujem a želám Ti Izka, "ZŠL"!
patroveckypitrs
Skvelé ako vždy. Takýto obedík by som si aj ja dal. Ani tanier by neostal mastný, pekne do sucha knedlíkom bych ho vytrel.
jack
Fantastický obedík milá Izka.Vyskúšam aj ja tak,na panvici.Peknú nedeľu prajem.
dosa
Skvely obed...taky rada!
torticka
Izka,uvarila si fantasticky ( ako vzdy) obed. Este dobre, ze u Vas nebyvam. Uz by som sa ani do dveri nezmestila. Ale ukladamsi to.
mesiar50
Prvotriedne pripravený nedeľný obed. ♡ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
3sandra3
Super obed... krásne vyzerá a isto vynikajúco chutí :-)
siisa
Výborné jedlo, všetko spolu "ladí" ....... parádička .-)
boxik
Jedlo čo by som si okamžite dal, krásne. Kvitujem , že aj dnes ešte niekto varí poctivé nedeľné jedlo.
marienka44
Ako vždy, krásne naservírované.
Ešte odporúčam, keď sa hotové masko vyberie na dosku, dobre je ho zakryť alobalom, aby sa šťavy vrátili dovnútra. Tak môže odpočívať tých 15 min. Niekde som to čítala a odvtedy tak robím.
Este som nikdy nepiekla maso v celosti na panvici. Zdá sa mi to ako dobrý nápad, lebo sa neminie toľko elektriny ako pri pečení v rúre. Zvlášť keď je menší počet stravníkov. Ďakujem za nápad, najbližsie ho zrealizujem.
Ukladam do KK.
marienka44
Zaudla som sa opýtať, či do cesta na knedlíky netreba vajíčko ako pojidlo.
izabella929
@marienka44 , do zemiakových knedlíkov nedávam okrem múky a soli nič.. knedlíky sú ľahké a vláčne a tiež nerobím tvrdé cesto.. mäso nezakrývam i tak šťava zostane vo vnúrti mäska...@boxik , máš moje sympátie.-) ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)
evanaaa
Ja som prekvapená, Izka, že sa ti tak krásne mäso prepečie, či vlastne podusí na panvici, ako dlho si ho tam mala? Divím sa aj preto, lebo mne sa niekedy ani v rúre neupečie ako by som chcela, teda, pekne je prepečené, ale mne sa vždy zdajú vlákna tuhšie aj keď ho dlhšie pečiem....alebo, možno by som mala aj viac. Ale na panvici si to fakt neviem predstaviť, ale ty máš dozaista v tom už prax a skúsenosti, lebo som si všimla, že všetko "pečieš" na platni. Možno by som to aj vyskúšala, ale nie s veľkým kusom, ako zvyknem, aby nebolo v strede surové.
venusa
@Evanaaa (26.9.2016 21:18)
Iba ak ho piekla dlho na miernej teplote a ako pise, každú chvíľu podlieva. Takéto kusy su vhodne do truby, zakryte a potom pri chrumkava odokryte, neriskovala by som. Pri menších plátkoch áno. Tie knedliky vystihla, bez vajíčka nie su take tuhé. Ináč ok.
izabella929
@evanaaa ,musím ťa ubezpečiť, že sa mi vždy mäso prepečie a zostane šťavnaté..nenávidím dlhé vysušuvanie mäsa v trúbe a robím to takto roky no nestalo sa mi, aby sa mäso dobre neprepieklo..mám ho stále pred očami na sporáku, podlievam si podľa potreby, pretože cez sklenenú pokrievku stále sledujem pečenie..iste že na začiatku ide o dusenie, lebo sa podleje väčším množstvom tekutiny, potom už iba podlievam malým množstvom..samozrejme polievam i celý kus mäsa tak ako keď sa pečie v trúbe..ja nerobím reklamu, je to skutočne tak..susedka je je môj hlavný ochutnávač a vyhlásila, že toto mäso nepotrebuje žiadnu prílohu, pokojne sa môže jesť len tak chytiť do ruky..však ale nikdy nepečiem 5kg. mäsa, ide iba o 1kg. mäsa, to sa musí prepiecť..v poslednej fáze mäso odkryjem a nechám opiecť do chrumkava..je škoda, že ho nemôžeš ochutnať, bolo jemné a šťavnaté..neriskujem nič, predsa ak sa neprepečie na panvici, stále je možnosť dopiecť v trúbe, ale toto sa mi nikdy nestalo.. ospravedlňujem sa, že iba teraz odpovedám, mala som veľa povinností.
evanaaa
Izka, @izabella929 , nemyslela som to ako kritiku, len ma to zaujíma a rada by som to aj ja tak vyskúšala, zrejme ale záleží aj od toho, na čom sa to robí, od panvice, či rajnice, jednu, či dve s pokrievkou mám, ale neviem, ako asi dlho to treba, teda, asi do mäkka, ale či to trvá dlhšie ako v rúre?
izabella929
@evanaaa , nemyslela som to ako kritiku, naopak snažila som sa vysvetliť ako to robím ja..pečiem na teflonovej panvici a mám pokrievku..ale kým som bývala v rodinnom dome na dedine, robila som to na normálnej rajnici..zvyknem pichnúť do mäsa špajdlu a tak zistím, či je už prepečené, vtedy ho odkryjem a pečiem bez pokrievky..nikdy som neporovnávala čas pečenia v rúre s časom pečenia na panvici..ale mne sa to zdá že je to za jedno..som rada, že sa o to zaujímaš a budem veľmi rada ak to aj vyskúšaš a ešte radšej, ak sa ti mäsko bude lepšie páčiť, ako pečené v trúbe.-)ja viem si mlá a že ťa varenie zaujíma to ma teší.--)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia