Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep)

pusta - fotkapusta, 27. októbra 2014
Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep)
Foto: pusta

Recept pochádza z francúzskej kuchyne, vínovú marinádu som pripravila podľa receptu MARINADE AU VIN & PURÉE DE POMMES DE TERRE Á Ĺ AIL od Zobraziť celý popisRecept pochádza z francúzskej kuchyne, vínovú marinádu som pripravila podľa receptu MARINADE AU VIN & PURÉE DE POMMES DE TERRE Á Ĺ AIL od Julie Child, ktorá sa celý život venovala francúzskej kuchyni. Bravčové pliecko som v tejto marináde marinovala celých 24 hodín a potom som ho v tejto marináde upiekla. Podávala som s cesnakovým zemiakovým pyré. Je to lahôdka, ktorá ma nesklamala.

20 minút
príprava
60 minút
na 180 horný a dolný oh °C

Suroviny

1000 g v celku bez kosti
podľa chuti
Marináda:
4 PL
220 ml
100 ml
1 PL
100 g
100 g
1/2 ČL
1/4 ČL
1 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
2 listy
3 strúčiky

Postup

  1. 1

    Do pekáča som dala cibuľu pokrájanú na tenké mesiačiky,...

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 1
  2. 2

    ...pridala som mrkvu pokrájanú na tenké kolieska,...

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 2
  3. 3

    ...cesnak pokrájaný na štvrtinky,...

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 3
  4. Advent
  5. 4

    ...celé čierne korenie, celý koriander, šalviu, estragón,...

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 4
  6. 5

    ..bobkové listy,...

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 5
  7. 6

    ...tymián, olej, ocot, víno, soľ, potom som všetko spolu premiešala a marináda bola hotová. V tejto marináde sa môže marinovať bravčové pliecko, bravčové karé, bravčová krkovička a bravčová šunka, pri každom mäse je iná doba marinovania, pri bravčovej šunke sú to až 3 dni a vtedy sa marináda najprv povarí na miernom ohni, nechá úplne vychladnúť a až potom sa použije na marinovanie mäska, mäsko krásne skrehne a získa úžasnú delikátnu chuť.

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 6
  8. 7

    Bravčové pliecko som umyla, osušila papierovou utierkou, z každej strany osolila, soľ som do mäska vmasírovala,...

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 7
  9. 8

    ...vložila som ho do marinády, odložila som ho na 24 hodín prikryté pokrievkou do chladničky, počas tejto doby som ho v marináde viackrát obrátila.

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 8
  10. 9

    V deň D som ho asi 1 hodinu pred pečením vybrala z chladničky, nechala som ho zohriať na izbovú teplotu, potom som ho vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ho 1 hodinu v tejto marináde odokryté, kým na povrchu sa nevytvorila pekná hnedá kôrčička, počas pečenia som ho 2x obrátila a priebežne prelievala výpekom. Upečené bravčové pliecko som vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala som ho 20 minút odpočívať, potom som ho porájala na plátky asi 1 cm silné.

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 9
  11. 10

    Podávala som plátky upečeného bravčového pliecka na cesnakovom zemiakovom pyré s upečenou zeleninou z marinády, posypané pokrájanou pažítkou a preliate chutným výpekom

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 10
  12. 11

    Pohľad zblízka: Bravčové pliecko je mäkkučké, šťavnaté s úžasnou delikatesnou chuťou, ktorou nasiaklo z vínovej marinády s koreninami a zeleninou, zeleninka je al dente a výborne celé jedlo dopĺňa cesnakové zemiakové pyré podľa Julie Child, s ktorou som sa zoznámila až teraz a nezostanem iba pri tomto jednom recepte podľa nej, lebo ma nesklamala, splnila týmto receptom všetky moje očakávania. Julie Child je americká šéfkuchárka, narodila sa 15. augusta v roku 1912, celý život sa venovala francúzskej kuchyni, napísala viac kuchárskych kníh s touto tématikou a bola uznávanou šéfkuchárkou doma i vo svete, bola obľúbenou hviezdou amerických TV reláciíí o varení práve tejto kuchyne, zanechala po sebe nádherné recepty, ktoré sa varia aj dńes po celom svete. Zomrela 13. augusta 2004.

    Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep) - obrázok 11

Diskusia k receptu

svedka
Citam v surovinach najprv,ze pliecko bacove,ze mozno si na salasi bola :) Ale nie,recept paradny,take ja rada,uz len si nalozit :)
svedka
Citam v surovinach najprv,ze pliecko bacove,ze mozno si na salasi bola :) Ale nie,recept paradny,take ja rada,uz len si nalozit :)
jozka2
Jilie Child varila americku a povacsine francuzsku kuchynu,nakolko bola manzelkou americkeho velvyslanca vo Francuzsku.Ma skutocne velmi dobre recepty.Ako aj tento musi byt dobry.
1x pusta
leomax
Čítam v surovinách najprv, že pliecko bačove, že možno si na salaši bola :) Ale nie, recept parádny, také ja rád, už len si naložiť :)
svedka
*najprv tam bolo bavcove,ale uz je chyba opravena...
svedka
@leomax ako obycajne,nic mi neprislo.Poslem ja tebe a ty mi budes musiet odpisat,inak to nejde :D
pusta
@adulienka , verím, že ti tečú slinky :-)
tvojim milým konštatovaním si ma veľmi potešila :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
@anina6 , je to výborný recept od Julie Child :-)
som rada, že ho ideš vyskúšať, garantujem ti, že ťa nesklame :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
Milá@svedka , na chybu, ktorá nestála za reč, si mohla upozorniť aj vhodnejším spôsobom :-)
kiež by si mala taký vybrúsený "ostrovtip" pri veľkých gramatických chybách aj u iných varecháčov.
ocenila by som, keby si si dopisovala iným primeranejším spôsobom s varecháčmi, nie v komentároch pod receptom.
dakujem ti za pochvalu receptu, ev. odskúšanie :-)))
Prajem ti Pekný deň a dakujem za pochopenie.
pusta
@jozka2 , vážim si tvoje pekné doplnenie o Julie Child, iste to mnohí nevedeli, ani ja som to nevedela :-)
súhlasím, Julie Child má úžasné recepty, bola to múdra, tvrdá, veľmi schopná a ambiciózna žena aj na inom poli, všestranná :-)
dakujem za tvoj pekný príspevok a za pochvalu receptu.
pusta
@evaj1955 , veľmi ma teší, že tebe sa recept páči :-)
budem rada, ak aj ty vyskúšaš :-)
je to pre mňa veľká pocta, že ťa moje recepty nesklamali :-)
potešila si ma.
dakujem za pochvalu a vážim si to od teba.
pusta
@all
moje úprimné podakovanie patrí všetkým tým neznámym, ktorým sa recept páči a zdieľajú ho :-)
stasi
Vyskúšam, ďalší nápad na marinádu, ako chutne a inak zase spraviť bravčové mäso.
babkamt
videla som film, o jej živote, ako vznikala jej kuchárska kniha. Bola vynikajúca kuchárka. Tento recept nie je výnimkou. Teším sa na ďalšie jej recepty v tvojom prevedení. Samozrejme, recept dávam do kk.
pusta
@stasi , je to výborná marináda, nebudeš sklamaná :-)
vrelo odporúčam vyskúšať.
máš pravdu, je to spôsob ako spraviť delikatessu z bravčového mäsa
podľa Julie Child.
dakujem ti.
pusta
Milá@babkamt , ten film o Julie Child by som si veľmi rada pozrela, prezerala som si jej recepty a sú úžasné, už som aj vybrala jeden krásny na sviatky :-)
aj tento recept je fantastický :-)
garantujem ti, že ťa dostane ako mňa dostal :-)
som rada, že sa ti páči :-)
dakujem za uznanie, za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
@all ,
dakujem dalším neznámym priaznivcom, ktorí tento krásny recept lajkli a zdieľajú ho :-.)
jarunka
Ja som tiez videla ten film ako vlastne zacala varit - o jej zivote. Vynikajuca kucharka, co je urcite aj ta to recept. Musim vyskusat. @pusta pekne lakave foto.
1x pusta
pusta
@jarunka , to musel byť pekný zážitok :-)
áno. bola to vynikajúca a slávna kuchárka s úžasnými receptami.
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za pochvalu, najmä pochvala fota ma od teba veľmi teší :-)
1x pusta
pusta
@snitlik , môžem, mrkva a cibuľa sa krájala na tenké plátky, cesnak na štvrtinky, pieklo sa odokryté. máte to napísané v postupe.
teplotu rúry, ktorá na to bude postačovať vám, si musíte prisbôsobiť podľa vlastnej rúry :-)
1x pusta
pusta
@snitlik , ešte pre úplnosť - tá zelenina sa nepiekla priamo na oleji, neorestovala sa priamo na ňom, ale v marináde, ktorá mala okrem oleja víno a ocot, množstvá sú uvedené, bravčové pliecko som počas pečenia otáčala a prelievala marinádou.
1x pusta
snitlik
Ja som si ten postup prečítal práveže podrobne inak by som si ten výraz al dente nevšimol. Keby bola ta zelenina v celku alebo nakrájaná na hrubo tak by som tomu možno ešte uveril. Ale takto na tenko nakrájaná zelenina po hodine takejto tepelnej úpravy nemôže zostať al dente. Či už zakrytá alebo odokrytá.
pusta
@snitlik , zrejme sa naše komentáre križovali.
nemusíte mi veriť, najlepšie spravíte, ked si to overíte vyskúšaním receptu od Julie Child, ktorý som dodržala do bodky a presvedčíte sa sám :-)
1x pusta
pusta
@h ádam vidíte a úvodnej fotke, že zelenina nie je "rozblencnutá", či je al dente, to musíte jednoducho skúsiť :-)
1x pusta
pusta
@Iba , nie je to môj recept, je to recept šéfkuchárky Julie Child, som rada, že sa ti páči, teší ma, že sa ti páči aj porcelán a servírovanie.:-)))
dakujem ti.
sracz
Bravčové pečené zo všetkých kútov sveta spojte sa! Milujem domácu kuchyňu vo všetkých jej variantoch, no pravú vôňu domácej kuchyne, teda aspoň u mňa, vytvára práve bravčové v celku pečené so všetkými obmenami korenín, byliniek a príloh! Hlásim sa o double porciu, hneď aj o "nashup" a vo finále, ešte pred kávou, dobré malé pivečko! Krásna práca milá @pusta a naviac s "kumštom" domácej pani urobená!
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, jasne, pre teba bude aj double porcia a aj "nashup" a nie jeden :-)))))
je to jeden z mojich najlepších receptov na pečené mäso, ktoré som za dlhé roky svojho varenia robila, preto ma mimoriadne teší tvoje vysoké hodnotenie znalca - gurmána a krásne uznanie mojej práce :-)
neboj, aj to dobré pivečko bude pred tvojou obľúbenou kávičkou následne.
veľmi si to od teba vážim a dakujem.
1x pusta

Zaujímavé video z archívu TV Varecha