Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep)
Foto: pusta
Recept pochádza z francúzskej kuchyne, vínovú marinádu som pripravila podľa receptu MARINADE AU VIN & PURÉE DE POMMES DE TERRE Á Ĺ AIL od Zobraziť celý popisRecept pochádza z francúzskej kuchyne, vínovú marinádu som pripravila podľa receptu MARINADE AU VIN & PURÉE DE POMMES DE TERRE Á Ĺ AIL od Julie Child, ktorá sa celý život venovala francúzskej kuchyni. Bravčové pliecko som v tejto marináde marinovala celých 24 hodín a potom som ho v tejto marináde upiekla. Podávala som s cesnakovým zemiakovým pyré. Je to lahôdka, ktorá ma nesklamala.
príprava
na 180 horný a dolný oh °C
Suroviny
1000 g v celku bez kosti |
|
podľa chuti |
|
Marináda: | |
4 PL |
|
220 ml |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
100 g |
|
100 g |
|
1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
2 listy |
|
3 strúčiky |
|
Postup
-
1
Do pekáča som dala cibuľu pokrájanú na tenké mesiačiky,...
-
2
...pridala som mrkvu pokrájanú na tenké kolieska,...
-
3
...cesnak pokrájaný na štvrtinky,...
-
4
...celé čierne korenie, celý koriander, šalviu, estragón,...
-
5
..bobkové listy,...
-
6
...tymián, olej, ocot, víno, soľ, potom som všetko spolu premiešala a marináda bola hotová. V tejto marináde sa môže marinovať bravčové pliecko, bravčové karé, bravčová krkovička a bravčová šunka, pri každom mäse je iná doba marinovania, pri bravčovej šunke sú to až 3 dni a vtedy sa marináda najprv povarí na miernom ohni, nechá úplne vychladnúť a až potom sa použije na marinovanie mäska, mäsko krásne skrehne a získa úžasnú delikátnu chuť.
-
7
Bravčové pliecko som umyla, osušila papierovou utierkou, z každej strany osolila, soľ som do mäska vmasírovala,...
-
8
...vložila som ho do marinády, odložila som ho na 24 hodín prikryté pokrievkou do chladničky, počas tejto doby som ho v marináde viackrát obrátila.
-
9
V deň D som ho asi 1 hodinu pred pečením vybrala z chladničky, nechala som ho zohriať na izbovú teplotu, potom som ho vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ho 1 hodinu v tejto marináde odokryté, kým na povrchu sa nevytvorila pekná hnedá kôrčička, počas pečenia som ho 2x obrátila a priebežne prelievala výpekom. Upečené bravčové pliecko som vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala som ho 20 minút odpočívať, potom som ho porájala na plátky asi 1 cm silné.
-
10
Podávala som plátky upečeného bravčového pliecka na cesnakovom zemiakovom pyré s upečenou zeleninou z marinády, posypané pokrájanou pažítkou a preliate chutným výpekom
-
11
Pohľad zblízka: Bravčové pliecko je mäkkučké, šťavnaté s úžasnou delikatesnou chuťou, ktorou nasiaklo z vínovej marinády s koreninami a zeleninou, zeleninka je al dente a výborne celé jedlo dopĺňa cesnakové zemiakové pyré podľa Julie Child, s ktorou som sa zoznámila až teraz a nezostanem iba pri tomto jednom recepte podľa nej, lebo ma nesklamala, splnila týmto receptom všetky moje očakávania. Julie Child je americká šéfkuchárka, narodila sa 15. augusta v roku 1912, celý život sa venovala francúzskej kuchyni, napísala viac kuchárskych kníh s touto tématikou a bola uznávanou šéfkuchárkou doma i vo svete, bola obľúbenou hviezdou amerických TV reláciíí o varení práve tejto kuchyne, zanechala po sebe nádherné recepty, ktoré sa varia aj dńes po celom svete. Zomrela 13. augusta 2004.
tvojim milým konštatovaním si ma veľmi potešila :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
som rada, že ho ideš vyskúšať, garantujem ti, že ťa nesklame :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
kiež by si mala taký vybrúsený "ostrovtip" pri veľkých gramatických chybách aj u iných varecháčov.
ocenila by som, keby si si dopisovala iným primeranejším spôsobom s varecháčmi, nie v komentároch pod receptom.
dakujem ti za pochvalu receptu, ev. odskúšanie :-)))
Prajem ti Pekný deň a dakujem za pochopenie.
súhlasím, Julie Child má úžasné recepty, bola to múdra, tvrdá, veľmi schopná a ambiciózna žena aj na inom poli, všestranná :-)
dakujem za tvoj pekný príspevok a za pochvalu receptu.
budem rada, ak aj ty vyskúšaš :-)
je to pre mňa veľká pocta, že ťa moje recepty nesklamali :-)
potešila si ma.
dakujem za pochvalu a vážim si to od teba.
moje úprimné podakovanie patrí všetkým tým neznámym, ktorým sa recept páči a zdieľajú ho :-)
Ďakujeme.
vrelo odporúčam vyskúšať.
máš pravdu, je to spôsob ako spraviť delikatessu z bravčového mäsa
podľa Julie Child.
dakujem ti.
aj tento recept je fantastický :-)
garantujem ti, že ťa dostane ako mňa dostal :-)
som rada, že sa ti páči :-)
dakujem za uznanie, za pochvalu a uloženie do kk.
dakujem dalším neznámym priaznivcom, ktorí tento krásny recept lajkli a zdieľajú ho :-.)
áno. bola to vynikajúca a slávna kuchárka s úžasnými receptami.
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za pochvalu, najmä pochvala fota ma od teba veľmi teší :-)
potešila si ma :-)
Môžte mi prezradiť ako fintou ste dosiahla, že 1000g kus pliecka bol po hodinovom pečení pri 180°C mäkkučký a zelenina zostala al dente? Jedná sa mi o tú zeleninu nie mäso. Vopred ďakujem za odpoveď.
teplotu rúry, ktorá na to bude postačovať vám, si musíte prisbôsobiť podľa vlastnej rúry :-)
nemusíte mi veriť, najlepšie spravíte, ked si to overíte vyskúšaním receptu od Julie Child, ktorý som dodržala do bodky a presvedčíte sa sám :-)
dakujem ti.
je to jeden z mojich najlepších receptov na pečené mäso, ktoré som za dlhé roky svojho varenia robila, preto ma mimoriadne teší tvoje vysoké hodnotenie znalca - gurmána a krásne uznanie mojej práce :-)
neboj, aj to dobré pivečko bude pred tvojou obľúbenou kávičkou následne.
veľmi si to od teba vážim a dakujem.